Generalna kurija: 'Dovođenje do prave mjere i prestrukturiranje'

Posljednji Generalni kapitul 2009. godine zatražio je od Generalnoga definitorija da "nastavi proučavati temu dovođenja na pravu mjeru i prestrukturiranja provincija, rasvjetljujući ciljeve, metode i tipologije; da ponude temeljne linije za pratnju procesa u perspektivi da se dadne veći dinamizam evanđeoskom i misionarskom životu." (Nalog 47).  U tom duhu Generalni definitorij je izradio Pomagalo "koje je nužno fleksibilno i ne ulazi u najmanje detalje, imajući u vidu kulturalnu mnogostrukost Reda" (Fra J. R. Carballo).

.

Dovođenje do prave mjere i prestrukturiranje (cijeli tekst - pdf format)

.

Sadržaj

Predstavljanje

Pomagalo

 • 1.     Važnost teme
 • 2.     Terminologija
 • 3.     Motivacije
 • 4.     Ciljevi dovođenja na pravu mjeru i prestrukuriranje
 • 5.     Kriteriji za dovođenje na pravu mjeru i za prestrukturiranje
 • 6.     Sredstva
 • 7.     Tipologija prestrukturiranja: glavne linije
  • 1.     Prestrukturiranje rasta
  • 2.     Jedinice u internom procesu dovođenja na rpavu mjeru
  • 3.     Jedinice koje se otvaraju međuprovincijalnosti
  • 4.     Jedinice koje idu prema ujedinjuje ili spajanju

.

PREDSTAVLJANJE

Draga braćo:

Gospodin vam dao mir!

Red i jedinice Reda su žive stvarnosti koje se razvijaju s tijekom godina i sukladno potrebama vremena. Strukture koje ostvarujemo unutar naših jedinica su relativne i provizorne i trebaju biti uvijek u službi evanđeoskoga života i poslanja.

Živimo u vremenu prebrzih promjena, i novi izazovi našega društva nas nukaju na nove evangelizatorske odgovore. Ipak, u mnogim našim jedinicama raste fizički i duhovni zamor braće zbog previše obveza koje moraju izvršavati. To koči sposobnost da se nađu odgovori na nove evangelizatorske izazove i čini silno teškim napor da se usredotočimo na bitno: na kvalitetu evanđeoskoga života usredištenu na prioritete našega načina života – forma vitae. U velikom dijelu Reda se zamjećuje potreba dovođenja na pravu mjeru jedinica, prestrukturiranja aktivnosti, međuprovincijske suradnje i, ono što je još važnije, potreba da provjerimo naš život i evangelizatorsko poslanje. Tako je konstatirao Generalni kapitul 2009. godine, koji u br. 31. Dokumenta Nositelji dara Evanđelja, kaže:

 • «Dovođenje u pravu mjeru prisutnosti i jedinica što često uključuje zatvaranja i spajanja za jedne i druge je dio revizija i prestrukturiranja. Riječ je o bolnom procesu u kojemu smo ipak pozvani otkrivati trenutak pashalne milosti da si ponovno damo smisao, na jednostavniji i ranjiviji način, ali također proročkiji i zasigurno više način manjih ondje gdje već jesmo prisutni. U našem Redu ta promjena je stvarnost koja se svaki put pokazuje vidljivijom i koja može predstavljati novu prigodu da nadiđemo provincijski mentalitet i da unaprijedimo međuprovincijalnost i osjećaj pripadnosti konferencijama i Redu».

Upravo stoga što se u mnogim jedinicama i konferencijama ti procesi dovođenja na pravu mjeru i prestrukturiranja ostvaruju, naš posljednji Generalni kapitul zatražio je od Generalnoga definitorija da tu temu prouči i da Redu pruži «temeljne linije za pratnju procesa u perspektivi da se dadne veći dinamizam evanđeoskom i misionarskom životu» (Nalog 47). To je ono što vam predstavljamo u ovom jednostavnom pomagalu, koje je nužno fleksibilno i ne ulazi u najmanje detalje, imajući u vidu kulturalnu mnogostrukost Reda. Napisali smo ga pošto smo saslušali iskustva različitih jedinica Reda i također drugih kongregacija.

Neka nas Gospodin sve prosvijetli da započnemo te procese i da pogodimo ono što sačinjava temeljnu svrhu svakog dovođenja na pravu mjeru i prestrukturiranja: oživjeti evanđeosku kvalitetu našega života, našega svjedočenja i našega misionarskoga žara kao pojedinačni franjevci i kao bratstvo.

13. studenoga 2010.

Svetkovina sv. Didaka Alkalskoga

Fra JOSÉ RODRÍGUEZ CARBALLO, ofm

generalni ministar, OFM

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2102
Ovaj mjesecOvaj mjesec24297
UkupnoUkupno7639175

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54