Uskrsni kršćanski simbolizam

Uskrsni običaji

 • Prema liturgijskom kalendaru, nakon pepelnice slijedi šest korizmenih nedjelja: Čista, Pačista, Bezimena, Sredoposna, Gluha, Cvjetna. U uskrsnom trodnevlju, kao jednom blagdanu koji traje tri dana, slavimo muku, smrt i uskrsnuće Gospodinovo. Uz liturgijsko uskrsno slavlje u crkvi vezani su i narodni običaji u obitelji koji su obilježavali radost kršćanskoga Uskrsa.  

Uskrsno drvce

 • Kao što proljeće unosi novu svježinu u prirodu, tako i uskrsno drvce simbolizira novi život koji su vjernici zaslužili po Isusovu Uskrsnuću. Uskrsno drvce postavlja se u ukrasnu vazu sa svijećom na vidno mjesto u obliku grane zimzelenoga stabla, kao što je maslina, čempres, bor, smreka, koje se ukrašava dekorativnim biljnim ili cvjetnim ukrasima. 

 

Uskrsni blagdanski stol

 • Uskrs postaje obiteljsko slavlje za obiteljskim stolom. Unos proljeća u obiteljski dom, osobito kroz cvjetne bukete, najčešće od bijeloga cvijeća, i ukrasne voštane svijeće, redovito bijele boje, bijeli stolnjak, dekorativni prilozi na stolu, u zajedništvu s pisanicama i ostalim darovima iz prirode, stvara uskrsno ozračje.

Uskrsno jelo

 • U svečanom obiteljskom ozračju prvo jutarnje jelo koje se posluživalo bio je uskrsni blagoslov, iz uskrsne košarice, odnosno hrana koje se nosila na blagoslov na uskrsnu večernjicu (uskrsnu subotu) ili na uskrsnu jutarnjicu (jutarnju misu na Uskrs). Uskrsno jelo posluživalo se kao uvod u uskrsni objed koji je bio posebno svečarski pripremljen. 

Uskrsna košarica

 • Uskrsna košarica je košarica od pletenoga pruća u kojoj se nosila hrana na uskrsni blagoslov. Sadržaj košarice različit je prema običaju dotičnoga kraja. Nakon što bi domaćica košaricu prekrila stolnicom, najčešće bi u nju stavila uskrsnu hranu, kao što je pogača (kruh), sirnica, pecivo (pince, vrtanj ili pletenica), pršut ili šunka, kuhana jaja (pisanice ili oguljena), mlijeko i sir, vino, sol i šećer, razni začini (kao hren), povrće (kao listovi bijeloga i crvenoga luka)...
 • Negdje su domaćice za blagoslov pripremile samo toliko jaja koliko je članova u obitelji (računajući ponekad i odsutne), a ponegdje se računalo i pokojne članove koje su poznavali. Osobito su domaćice tih dana pripremile mliječna peciva i pletenice, štrukle sa sirom, kolače od dizanog tijesta, sirnice, gibanice, torte, medenjake, razne sitne kolačiće u obliku zečića, kokica i pilića...

Sirnica

 • Sirnica ili pogača (pinca) uskrsni je kruh (kolač) u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri. Oblikuje su u kuglu koja se, prije pečenja, premaže žumanjkom i razreže po sredini u obliku križa i pospe šećerom.

Uskrsni zeko

 • Uskrsni zečić (ili kunić) u hrvatski uskrsni običaj došao je iz germanskoga područja. U germanskoj mitologiji zec je bio pratilac Ostare boginje proljeća.
 • Zec je prema kršćanskom pučkom običaju glasnik Uskrsa. Kao što se zec, nakon zime, iznenada pojavi u proljeće i tako najavi ljepše i toplije dane, tako se i Krist, nakon muke i smrti, kao uskrsnuli iznenada pojavio među svojim učenicima. 

Uskrsni krijes

 • U sjevernim hrvatskim krajevima bio je običaj da se na uskrsnu subotu pale krjesovi (vuzmenke krisi, vuzmice, vuzemice) tako da se suho granje slaže na hrpu do pet-šest metara visine. Krjesovi su čuvali cijelu noć, a palili bi se ujutro prije zore, između 3 i 4 sata. Pepeo bi se razbacivao po vrtovima i njivama za sretan urod. 

Raspetnik i križičari

 • U nekim krajevima bio je običaj da raspetnik (obraćeni razbojnik) i križičari (čuvari svetoga groba) nakon uskrsnih obreda obilaze domove i čestitaju Uskrs uz pjevanje uskrsnih pjesama. Dolazili bi pred kršćanske kuće i nudili svakome članu da poljubi križ. 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas5487
Ovaj mjesecOvaj mjesec65736
UkupnoUkupno7532569

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57