BAĆINA - povijest župe

Župa Baćina pripada Gradu Pločama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Proteže se od Graca do Ploča, preko brdovitog kraja prema Baćinskim jezerima. Kršćanstvo je u tom kraju bilo rašireno već u prvim stoljećima, o čemu govore ostaci starokršćanske bazilike sv. Andrije u Sladincu iz VI. stoljeća, najveći spome­nik antičke kulture na širem području grada Ploča. Za vrijeme turske vladavine Baćinu su posluživali franjevci iz zaostroškog samostana. Župa je prvotno bila u zajedništvu s Podacom, a kasnije su je posluživali župnici iz Graca. Danas je poslužuje župnik-franjevac iz Pline-Stabline.

Matične knjige su postojale od 1746. god., ali su stradale u Drugom svjetskom ratu zajedno sa župnom kućom.

Župna crkva sv. Jurja, mučenika podignuta je na mjestu starije crkve 1872. go­dine. Za cijelo vrijeme komunističke vladavine u crkvi se nije mogla slaviti misa. Nije bilo dozvoljeno čak ni popravljanje crkve, iako je bilo vidljivo kako se krov urušava. U njoj je rečena sv. misa 1993. god., prvi put nakon 1941. godine.

Crkvica sv. Luke evanđeliste izgrađena je, po svoj prilici, kad i crkva sv. Jure, iznad jezera Crniševo na starom groblju. Iznad pročelja je zvonik na preslicu za jedno zvono. Komunistička vlast nije dopuštala u njoj slaviti misu, niti je poprav­ljati, iako je crkva bila bez vrata i krov prokišnjavao. Crkva je obnovljena 1993. godine.

Župna kuća, uz koju je 1863. podignuta kapela sv. Ilije, zapaljena je u Drugom svjetskom ratu, a župniku je bilo zabranjeno nastaniti se i dolaziti u župu tako da župa do danas nema župne kuće.

Župa pripada Neretvanskom dekanatu Splitsko-makarske nadbiskupije.

U ŽUPI: 90 obitelji, oko 300 duša (g. 1939.: 950 + 100 vjernika, g. 1965.: 78 obi­telji, 275 vjernika, g. 1979.: 75 obitelji, 285 vjernika). 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Drniš: Festival zborske duhovne glazbe "Jubilate Deo" (pozivnica)

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas139
Ovaj mjesecOvaj mjesec54598
UkupnoUkupno7190250

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53