Crkveni pjevački zbor

Hrvace kao župa nije imala svoje zborovode i orguljaše. Sigurno dugo vremena glavni učitelji crkvenog pjevanja bili su župnici, svaki prema svojim sposobnostima. Sjećam se kako je fra Jozo Meštrović, svirajući harmoniku, učio djecu pjevati...

Učitelj Artur Bombardelli Drenčić službovao je u Hrvacama od 1911.-1937. On je bio "lju­bitelj pjevanja", kako u članku "Školstvo u Hrvacama" piše prof. Miljenko Buljac, te je puno činio za crkveno pjevanje. Evo što čita­mo u listu sv. Cecilije o jednom događaju vezanom uz crkveno pjevanje, kako ga je zabilježio glazbenik fra Ivan Glibotić.

"Vrijedni župnik fra Metod Ramljak odlučio je, da u ovoj najljepšoj župi Cetinske krajine makne pjevanje s mrtve točke. Naručio je od tvrtke Fr. Jenko iz Št. Vide lijep harmonij sa četiri reda glasova i 12 registara, a seljani su ga isplatili dobrovoljnim doprinosima. Kad je harmonij - nakićen narodnim trobojkama - bio dovezen k župnoj crkvi, sav se je narod okupio, zvona su slavila, a mužari pucali. Dana 23- veljače prvi put je pod misom svirano na tom harmoniju. Došao je iz Sinja gospodin Ivan Ocvirk (op.ur, zborovođa svetiš­ta Gospe Sinjskejs nekoliko pjevača, te su vrlo efektno izveli Faistovu dvoglasnu misu i neko­liko hrvatskih crkvenih pjesama. Narod je bio ushićen ljepotom crkvene pjesme i željno očekuje čas, kad će njihova djeca zapjevati, a domaći njihov orguljaš zasvirati. Nadamo se da će biti brzo jedno i drugo. I. G. Hrvace kod Sinj, dne, 15. marta 1930.[1]

Poslije drugog svjetskog rata zauzeti i agilni župnik fra Pavao Matić (1946.-1955.) osnovao je, u dogovoru s našim crkvenim glazbenikom prof. fra Jozom Soldom, crkveni zbor. Fra Pavao je pozvao djevojke koje hoće da se prijave u crkveni zbor. Prijavio se lijep broj djevojaka, bivalo ih je 15-20. One su išle dva puta tjedno na probe pjevanja frajozi u Sinj. Nije bilo lako dva puta tjedno pješačiti do Sinja i natrag u Hrvace. Djevojke su vrlo brzo i dobro počele pjevati u hrvatačkoj crkvi. U to vrijeme prije II. Vatikanskog koncila promjenjivi dijelovi mise; Gospodine, smiluj se, Slava Bogu na visini, Vjerovanje, Svet i Jaganjče Božji pjevali su se na latinskom je­ziku, a sve druge pjesme na hrvatskom jezi­ku. Zahvaljujući voditelju crkvenog pjevanja frajozi i našim djevojkama, crkva je, moglo bi se reći "propjevala". Zbor naših djevojaka nastupao je i u okolnim župama i selima.

Odmah iza rata, bila su to "vučja vremena" kada su 3-4 djevojke pratile naše župnike fra Jerka Šetku i fra Pavla Matica po nekoliko ki­lometara. Drugi put su župnike pratili viđeniji muškarci iz sela jer su komunisti prijetili žup­nicima. Fra Jozo je djevojke, koje su imale više smisla za glazbu, učio i svirati na harmoniju. Tako su tijekom vremena svirale pjevačice: Vjera Zorica prestala je svirati kada se udala, a Pava Jerkan (udana Zorica) svirala je sve do 1958. godine; kasnije su svirale: Ana Jer­kan, Marija Buljac, Vesna Mihalić i druge.

Bilo je to lijepo crkveno pjevačko djevojač­ko društvo koje je svojim trudom - svojim glasovima uljepšalo službu Božju - sv. misu u Hrvacima. Evo imena tih djevojaka: Ana, Iva, Pava, Danica i Ljuba Jerkan, Mara i Iva Kekez, Ljuba Kelava, Mila Buljac, Ana i Anđelka Mušterić, Mira Paviša, te Marija i Vjera Zorica. Možemo reći, u drugoj polovici 20. stoljeća crkvenom pjevanju udario je temelje naš fra Jozo Soldo sa spomenutim djevojkama.

Puno truda u crkveno pjevanje uložile su Školske sestre franjevke Krista kralja: s. Irena Zorica (1990.-1997.), s Tatjana Labrović (1997.-2001., te s. Vedrana Ivšić (2001.-2002.). Zbor sada vodi gđa Nevenka Jenjić r. Ivandić.

Priredio: fra Mirko Buljac

_______

[1] Sveta Cecilija. god. 24, br. 2, Zagreb, 1930., 65.

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2116
Ovaj mjesecOvaj mjesec69697
UkupnoUkupno7612198

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 95