Samobor: Održan V. nacionalni tečaj za duhovne asistente FSR-a i Frame

Konferencija nacionalnih duhovnih asistenata Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži u Hrvatskoj te nacionalni duhovni asistenti FSR-a i Frame u Bosni i Hercegovini organizirali su u Samoboru od 21. do 23. veljače 2011.  V. nacionalni tečaj za duhovne asistente na temu „Narav 'zavjetovanja' i 'obećanja' te osjećaj pripadnosti“. Za duhovne asistente je vrlo važno poznavati narav „zavjetovanja u FSR-u“ odnosno „obećanja“ u Frami kako bi u ime Crkve mogli vjerodostojno vršiti službu duhovne i pastoralne asistencije koja se  očituje osobito u suradnji u početnoj formaciji koja prethodi zavjetovanju odnosno obećanju.

Tečaj je započeo u Kući susreta Tabor u Samoboru u ponedjeljak 21. veljače popodne sati molitvom Srednjeg časa. Nakon molitve je fra Željko Železnjak, OFM, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda uputio riječ pozdrava sudionicima tečaja. Pozdravio je organizatore tečaja, nacionalne duhovne asistente iz Bosne i Hercegovine, sestre redovnice koje obavljaju službu asistencije u FSR-u i Frami, predavače i sve nazočne asistente. U pozdravu je rekao kako je 'Tabor' – mjesto učenja, ali to znanje treba prenijeti u svakodnevni život koji često može izgledati kao drugo brdo - 'Kalvarija'. na kraju je uputio čestitku za mali jubilej – „peti jubilarni susret“ ističući važnost produbljivanja franjevačke karizme i odgovornost za svjetovne franjevce.

Zatim je sve prisutne pozdravila s. Branka Černugelj, područna ministra Zagrebačkog područnog bratstva ističući kako „svi oni koji rade s članovima FSR-a i Frame vide da je to neizmjerno bogatstvo koje nam je darovano na služenje Bogu i ljudima“.

Fra Zvonimir Brusač, TOR, pozdravio je sudionike u ime nacionalnih duhovnih asistenata, zahvalio im na odazivu i zaželio dobrodošlicu i blagoslovljen rad.

Fra Mato Topić, nacionalni duhovni asistent FSR-a u Bosni i Hercegovini, prenio je pozdrave 1700 članova FSR-a (40 mjesnih bratstava), 3000 članova Frame (50 mjesnih bratstava) i oko 90 duhovnih asistenata iz susjedne države. Naglasio je kako se osjeća velika radost zbog osnivanja novih bratstava. No, prisutni su zabrinutost i strah zbog raseljenosti i nesigurnosti života Hrvata.

Na Tečaju je sudjelovalo oko 50 asistenata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a među njima i nekoliko sestara franjevki koje sudjeluju u asistenciji FSR-a i Frame.

Uvodno predavanje na tečaju održao je fra Stipe Nimac, profesor pastoralne teologije na KBF-u u Splitu na temu „Teologija laikata i vjernici laici u Crkvi danas“. Nakan uvodnih napomena o vjernicima laicima tijekom povijesti Crkve govorio je o njihovu mjestu i ulozi u Crkvi i svijetu na temelju dokumenata Drugoga vatikanskog sabora i apostolske pobudnice. U posljednjem dijelu predavanja govorio je o hitnosti angažmana u novoj evengelizaciji, posebno u evangelizaciji današnje kulture.

Prvo predavanje drugog dana održao je fra Zvonimir Brusač, TOR, na temu „Narav, sadržaj i pravni aspekti zavjetovanja u Franjevačkom svjetovnom redu“. Na početku je protumačio je pojmove zavjet, zavjetovanje i obećanje evanđeoskog života. Govoreći o obilježjima naravi zavjetovanja u FSR-u kazao je kako je ono "javni crkveni" čin koji obvezuje pojedinca, ali uključuje i bratstvo, redovnički red koji pruža asistenciju i Crkvu; ono je odgovor na milost Božjeg poziva; ono je svjesno uključenje u izgradnju i poslanje Crkve, ono je trajna obveza; te kako je bratstvo uključeno u čin zavjetovanja. U nastavku je govorio govorio o sadržaju zavjetovanja na temelju obrasca zavjetovanja u Obredniku FSR-a.

Drugo prijepodnevno predavanje održao je dr. Ratko Radišić iz Varaždina, član Provincije sv. Ćirila i Metoda, na temu: „Identitet Franjevačkog svjetovnog reda prema crkvenom pravu“. Franjevački svjetovni red je "javno vjerničko društvo" i "treći red" sa vlastitim karakteristikama s obzirom na vlastitu duhovnost, na autonomiji u vlastitoj upravi i na sadržaj pastoralne i duhovne asistencije koja je povjerena skrbi i odgovornosti viših franjevačkih poglavara.

Poslijepodne je predavanje na temu „Svjetovna franjevačka duhovnost i osjećaj pripadnosti Franjevačkome svjetovnome redu“ održao Stjepan Lice, član FSR-a iz Zagreba. Istaknuo je da FSR ima priliku svjedočiti život po Evanđelju u različitim vremenima i okolnostima i to je njegovo poslanje koje je uvijek aktualno i ima proročku dimenziju ako je autentično.

Trećega dana predavanje je održao fra Milan Krišto, OFM, iz Zagreba, predsjednik Konferencije nacionalnih asistenata Franjevačke mladeži, na temu: "Narav 'obećanja' i osjećaj pripadnosti u Franjevačkoj mladeži". Predavanje je temeljio na člancima Generalnih konstitucija FSR-a (96 i 97) u kojima se definira narav i način rada Franjevačke mladeži, na dokumentu "Put franjevačkog poziva" kojega je objavilo Međunarodno vijeće FSR-a te na sadašnjem Statutu Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži. U središtu predavanja bilo je pitanje kako idealizam franjevačkih vrednota kao što su obraćenje, bratstvo, poslanost, radost, mirotvorstvo i druge ugraditi u odgojni rad s mladima i u obveze i odgovornost koje oni preuzimaju u bratstvu kroz svoja obećanja koja obnavljaju svake godine.

Nakon svakog predavanja bio je rad po skupinama u kojima su se produbljivala i raspravljala pitanja koja su ponudili predavači. I na ovom Tečaju se pokazao interes sudionika, posebno mlađih asistenata, i potreba da se nastavi s ovim tečajevima koji imaju obilježja i osnovne i trajne formacije asistenata.

Susret duhovnih asistenata FSR-a i Frame završio je euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Zvonimir Brusač, TOR, nacionalni duhovni asistent FSR-a.

Cijeli program 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2192
Ovaj mjesecOvaj mjesec18961
UkupnoUkupno7633839

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 65