Zagreb: Dr. Domagoj Runje održao predavanje na 51. teološko-pastoralnom tjednu

Dr. fra Domagoj Runje, profesor pri Katedri Svetoga pisma Staroga zavjeta (KBF Split) održao je predavanje na temu "Prvi evangelizacijski val" u sklopu Teološko-pastoralnog tjedna (25. - 27. siječnja 2011.) koji se održava u Zagrebu na temu "Novi govor vjere kao odgovor na potrebe suvremenog čovjeka". 

.

 Prvi evangelizacijski val

(sažetak)

Samorazumljivo je da se u procesu evangelizacije polazi od upoznavanja riječi Evanđelja. U tu svrhu za ovo izlaganje izabiremo nekoliko temeljnih tekstova.

1) Prije svega to je prvi odlomak iz evanđelja po Marku (1,1-8) koje doista i započinje riječima „Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega“ (Mk 1,1). Pri tome se kao prvi aktivni lik pojavljuje Ivan Krstitelj koji je „krstio u pustinji i propovijedao krst obraćenja na otpuštenje grijeha.“ (Mk 1,4) te govorio „Nakon mene dolazi jači od mene … Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.“ (Mk 1,7-8). Budući da ostatak odlomka govori o Ivanovoj hrani i odjeći (Mk 1,6), time se ističu dva bitna svojstva Isusova preteče koja se mogu uočiti u kasnijim primjerima evanđeoskog poslanja. Kao prvo, riječ je o tome da navještaj evanđelja prethodi dolasku samoga Krista. I kao drugo, važnu ulogu u naviještanju evanđelja ne igra samo prenošenje njegova sadržaja i nego i način života navjestitelja.

2) Drugi izabrani tekst, također iz evanđelja po Marku (6,6-13.30), govori o tome kako je još za vrijeme svoga javnoga djelovanja Isus poslao Dvanaestoricu „dajući im vlast nad nečistim dusima“ (Mk 6,6). Budući da se ništa ne kaže o tome što je za vrijeme njihova djelovanja radio sam Isus, implicira se da on ne djeluje paralelno sa svojim učenicima nego preko njih.

3) Evanđelist Luka uz djelovanje Dvanaestorice (Lk 9,1-6) govori još i o poslanju druge sedmadesetdvojice učenika (Lk 10, 1-12). Njih Isus šalje „po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći.“ (Lk 10, 1). Time se, kao i u slučaju Ivana Krstitelja, nanovo ističe kako Kristovu dolasku prethodi navještaj, te se opet govori o odjeći i hrani navijestiteljâ (Lk 10, 4.7). No, naglasak je stavljen i na to kako se poslanje propovijedanja evanđelja ne ograničava na određene pojedince, niti na Dvanaestoricu, nego se proteže na drugu sedamdesetdvojicu učenika. Budući da njihova imena nisu navedena, to upućuje na jednostavan zaključak kako je propovijedanje evanđelja zadaća svakog Isusova učenika.

4) Govor o prvoj evangelizaciji ni u kom slučaju ne može mimoići spomen na apostola Pavla. Premda je on posljednji od apostola (usp. 1Kor 15,8) u mnogo je slučajeva bio prvi Kristov navjestitelj. Štoviše, to da propovijeda Krista ondje gdje se za nj uopće nije čulo izabrano je područje Pavlova djelovanja. O tome u poslanici Rimljanima kaže: „Tako sam od Jeruzalema pa uokolo sve do Ilirika pronio evanđelje Kristovo, i to tako da sam se trsio navješćivati evanđelje ne gdje se već spominjao Krist - da ne bih gradio na temeljima drugih - nego, kako je pisano: Vidjet će ga oni kojima nije naviješten, shvatiti oni koji za nj nisu čuli.“ (Rim 15, 19-20)

Spominjanjem Ilirika Pavao se izravno ili neizravno dotiče i našega podneblja. Barem kapljice tog evangelizacijskog vala pale su davno i na naše strane, a kako taj val širiti danas pitanje je na koje se ne može odgovoriti bez utemeljenja u početku samoga evanđelja. 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas5342
Ovaj mjesecOvaj mjesec65591
UkupnoUkupno7532424

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66