Franjevački svjetovni red (Treći red)

Župnik fra Filip Jukić 12. srpnja 1885. uveo je u novicijat (pripravu) 15 članova. Tako je postavio temelj Trećeg reda u župi. Postoji i prvi Trećoredski imenik u kojem su ubilježeni članovi od 1885.-1926. Kroz to razdoblje upi­sano je 258 članova. Medu njima samo četiri muške osobe. Djevojaka je upisano 84. Da je Treći red u toj župi bio brojan vidi se po tome što je 1926. godine brojio 150 članova. Red je najviše napredovao za vrijeme župnika: Fra Vjekoslav Jurenović (1901.-1903.) primio je u red 39 članova; fra Jozo Delič (1915.-1916.) primio je u red 42 člana; fra Pavao Silov (1917-1919.) primio je u red 42 člana; fra Andrija Matutinović (1919.-1925.) primio je u red 92 člana; fra Metod Ramljak (1926.-1933.) primio je u red 42 člana.

Prvi imenik počinje 1885. godine. Drugog imenika nema, a vjerujemo da se vodio, jer je tadašnji župnik u administraciji bio vrlo re­van i imao je Zapisnik trećoredskih sjednica, u kojima su zabilježeni dani sjednica, primanja i zavjetovanje novih članova. Stoga držimo da je drugi Imenik nestao.

Ratno i poratno stanje vrlo se loše odrazilo na Treći red u ovoj župi. Od 1942. godine žup­nici ne rezidiraju u župi nego je opslužuju iz Sinja. Godine 1957. fra Kruno Vukušić ponovno ulazi u župni stan kao župnik Hrvaca.

Stari članovi su umrli, novi nisu pridolazili i tako se treći red[1] sve više smanjivao. Fra Karlo Krolo, župnik (1963.-1973.) okuplja os­tatke, mjesečno drži pouke, potiče vjernike da se učlanjuju. Njegov nasljednik fra Petar Šušnjara (1973.-1982.) pripremio je za novicijat 12 mladih članova.

Dana 12. svibnja 1985. u Hrvacama je proslav­ljena stota obljetnica osnutka Trećeg reda u župi. Na proslavu su došli članovi Trećeg reda iz mnogih župa i samostana; Makarske, Met­kovića, Omiša, Splita, Vrlike, Sinja i drugih mjes­ta. Mješoviti zbor Gospe od Zdravlja iz Splita, pod ravnanjem fra Stanka Romca, sve je vjerni­ke duhovno razigrao. Hrvace su 1985. godine imale 42 člana svjetovnog franjevačkog Reda.

Fra Petar Šušnjara pribilježio je imena još 22 živa člana. Trudi se da bi obnovio ovu fra­njevačku zajednicu, te drži redovite mjesečne skupštine. I fra Ante Maleš je, na početku svoje službe, nastavio raditi na pomlađivanju Fran­jevačkog svjetovnog reda... (primio je u nov­icijat 18 članova). U zadnje vrijeme Svjetovni franjevački red pomalo zamire. Stariji umiru, a mladi se ne prijavljuju u trećoredsku zajed­nicu.

2. Župnici su u župi osim Trećega reda os­novali i druga katolička društva. Tako zna­mo da je fra Ivan Benutić osnovao društvo u čast Blažene Djevice Marije; društvo pos­većeno nazaretskoj sv. Obitelji i bratovštinu Gospe od Karmela. 0 ovim društvima nema­mo drugih podataka. Fra Frano Rakić osnovao je, u duhu onoga vremena, Katoličku akciju. Društvo je vodio dobro, odazvali su se mladići i djevojke. Održavali su svoje kulturne i za­bavne nastupe. Župnik ih je nastojao odgoji­ti u apostolskom duhu, da u društvu svjedoče svoje kršćanstvo i da budu kvasac duhovne vjerske obnove. Da bi njih i ostale vjernike što više odgojio u katoličkom vjerskom duhu, u župnoj kući otvorio je i čitaonicu (1933--1939.), gdje su mogli pratiti vjerski tisak i či­tati katoličke knjige.

Kako je došao Drugi svjetski rat, a poslije rata komunistički režim, sva su ta društva presta­la s radom, osim Franjevačkog svjetovnog reda, koji se održao do danas.

priredio fra Mirko Buljac

_______________

1. Fra Jerko Lovrić, Treći red i Franjevačka provin­cija Presvetog Otkupitelja 11, Hrvace, Kačić god. XIX-XX., Split 1987./8, 527.
 
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2265
Ovaj mjesecOvaj mjesec69846
UkupnoUkupno7612347

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 82