Pismo klericima

 

Čuvajmo se, svi mi klerici, velikoga grijeha i neznanja što ga neki imaju s obzirom na presveto tijelo i krv Gospodina našega Isusa Krista i s obzirom na presveta imena i njegove napisane riječi koje posvećuju tijelo.

Znamo da ne može postojati tijelo, ako ga prije ne posveti riječ.

Ništa, naime, nemamo i ne vidimo tjelesno na ovome svijetu od samoga Svevišnjega osim tijela i krvi, imena i riječi po kojima smo stvoreni i otkupljeni iz smrti u život (1Iv 3, 14).

Neka svi oni, koji služe tako svetim otajstvima, u sebi razmisle, a napose oni koji služe rastreseno, kako su otrcani kaleži, korporali, oltarnici gdje se žrtvuje tijelo i krv našega Gospodina.

A mnogi to na bijednim mjestima pohranjuju i ostavljaju, upravo sažalno putem nose, nedostojno primaju i neprikladno drugima dijele.

Također se gdjekad njegova napisana imena i riječi nogama gaze; jer naravan čovjek ne prima što je od Duha Božjega (1Kor 2, 14).

Zar da nas zbog svega toga ne gane ljubav, kad se blagi Gospodin predaje u naše ruke da s njime raspolažemo i da ga danomice u svoja usta primamo?

Zar nam nije poznato da moramo doći u njegove ruke?

Sve ovo, dakle, i sve drugo brzo i odlučno ispravimo; i gdje god bi presveto tijelo Gospodina našega Isusa Krista bilo nedolično smješteno i ostavljeno, neka se s onoga mjesta ukloni i neka se postavi na dragocjeno mjesto i dobro zatvori. Isto tako, gdje god se nađu napisana Gospodinova imena i riječi na nečistim mjestima neka se pokupe i moraju se smjestiti na dolično mjesto.

A znamo da sve ovo moramo iznad svega opsluživati prema zapovijedima Gospodinovim i prema odredbama svete majke Crkve.

I tko ovo ne bi učinio neka znade da će pred našim Gospodinom na dan suda polagati račun (usp. Mt 12, 36).

Ovaj se spis mora čuvati, a koji načine prijepis, da bi se bolje opsluživao, neka znadu da su blagoslovljeni od Gospodina Boga.

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas310
Ovaj mjesecOvaj mjesec32321
UkupnoUkupno6446938

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69 

Administrator

franodoljanin@gmail.com