PODBABLJE: Proslava blagdana Mladenaca uz prigodno darivanja djece

Svečanim misnim slavljem kojeg je predvodio fra Zoran Kutleša, župnik, gvardijan i dekan u Imotskom drevna župa Podbablje proslavila je u utorak 28. prosinca, blagdan Nevine dječice koji je među vjerničkim pukom poznatiji kao blagdan Mladenaca.

Na središnjem misnom slavlju u podbapskoj centralnoj crkvi Sv. Ante u Drumu uz gvardijana Kutlešu u koncelebraciji su bili župnik Podbablja fra Vinko Gudelj te fra Ivan Jukić.

Pred punom crkvom vjernika pristiglih iz svih mjesta prostrane župe Podbablje među kojima je podosta bilo onih najmlađih, dekan Kutleša na početku svoje propovijedi je istaknuo kako je sigurno da na današnji dan svi osjećaju ogavnost i mržnju prema Herodu jer je on zbog svojega kukavičluka pobio nevinu djecu te tako ostavio krvavi trag u povijesti čovječanstva. Kasnije se osvrnuo na sve roditelje te im odaslao poruku u kojoj im je kazao da se ne boje djece istaknuvši pritom kako je, nažalost, u današnjem shvaćanju obitelj s više djece negativno obilježena. Nadovezao se i na činjenice u kojima je istaknuo da je u prošloj godini prirodni priraštaj župa u Imotskom dekanatu bio negativan jer je umrlo 150 osoba više nego što se rodilo upozorivši sve vjernike da je krajnje vrijeme da se „uključi alarm koji će upozoravati na opasnost jer Imotska krajina svake godine izgubi u prosjeku jedno manje selo“. Osvrnuo se i na aktualnu krizu, rekavši kako kriza nije samo ekonomska već postoji i ona kriza duha i ljubavi koja je nažalost danas učestalija od one ekonomske, a tom zgodom je ohrabrio sve vjernike da se ne plaše jer kako je kazao: „svi smo skupa prošli i gora iskušenja i teškoće“.

Svoju homiliju završio je porukom djeci kojoj je istaknuo da svojim ponašanjem zahvale ali i pomognu svojim roditeljima u njihovim odgojima.

Na kraju svete mise tijekom koje je pjevao mješoviti pjevački zbor iz župe Podbablje pod ravnanjem s. Ljiljane Todorić, župnik fra Vinko Gudelj zahvalio se svima, a na poseban način sponzorim koji su na čelu sa Župnim uredom Podbablje koji je bio generalni sponzor  omogućili da nakon svete mise sva podbapska djeca koja su nazočila svetoj misi (njih nešto više od 300) dobiju prigodni poklon.

Uoči svete mise učenici 4. razreda OŠ Grubine pod ravnanjem svoga učitelja Ante Zdilara izveli su prigodni igrokaz dr. Dinka Aračića pod naslovom „Za njih ne bijaše mjesta“ te tako oplemenili ugođaj u samoj crkvi.

Blagdan Mladenaca u župi Podbablje slavi se već dugi niz godina i svojevrsna je tradicija koju je u svojim nadaleko poznatim djelima opisivao i sam Tin Ujević inače sin ovoga kraja. Nekada je ovaj dan bio obilježen velikim dernecima i druženjima koja su danas iščezla, a koja su privlačila vjernike iz svih župa Imotske krajine. U zadnjih petnaestak godina uveden je novi običaj darivanja djece koje svake godine prikupi župnik fra Vinko Gudelj uz pomoć poduzetnika iz župe. 

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas67
Ovaj mjesecOvaj mjesec22262
UkupnoUkupno7637140

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33