PROLOŽAC: Prološke žive jaslice

U tihoj božićnoj noći dana 25.prosinca, jedanaesti put zaredom u kišom natopljenom koritu povremene rijeke Suvaje ispod drevnog mosta Šarampov u središtu Prološca u organizaciji Župnog ureda župe sv. Mihovila- Proložac i HKUD Proložac održane su Prološke žive jaslice.

Usprkos velikoj kiši koja je neumorno padala te bujice koja se spuštala niz mračni kanjon Badnjavice nekoliko stotina posjetitelja pristiglih iz domaće župe Proložac kao i iz susjednih župa Imotske krajine radosno je uživalo u scenskom uprizorenju prvih trenutaka Kristovog ovezemaljskog života.

Na početku programa svečanim riječima dobrodošlice sve je pozdravio prološki župnik i jedan od organizatora fra Ante Madunić te i ovu prigodu iskoristio kako bi nazočnima čestitao Božić, da bi nakon toga uslijedila ulazna pjesma pjevača velikoga pučkog zbora, smještenog u svečanom ambijentu ispod lukova srednjovjekovnog mosta "Šarampov", a njime je ravnala s. Filipa Smoljo, njihova dugogodišnja voditeljica i jedna od organizatora toga scenskoga uprizorenja. Tijekom izvođenja pjesme iz tame riječnog kanjona "Badnjavice" dojahali su Josip i Marija na magarcu, da bi se potom smjestili u drvom napravljenoj štalici smještenoj u srcu "prološkog Betlehema", a koja je bila opkoljena masovnim i bogatim kamenim kućicama koje su za tu prigodu izradili marljivi Proložani.

Dok je predstava odmicala kraju to se više smjenjivalo kostimiranih glumaca te su se kretali prenma Kristu kojega je ovom zgodom odglumio sedmomjesečni Leon Šimić uz svoje roditelje Josipa i Mariju koje su glumili Leonovi roditelji Luka i Nevena Šimić.

Nakon poklona kraljeva ovaj svečani igrokaz završio je zajedničkom pjesmom "Radujte se narodi" te prigodnim vatrometom.

Pripreme za ovogodišnje Žive jaslice započele su mjesec dana uoči izvedbe kada je grupa Proložana na čelu sa predsjedniku HKUD Proložac Milana Maršića Kubelu uspkos nepovoljnom vremenu kiši i snijegu radili drvene kućice te uređivali korito ove riječice kako bi što svečanije održali ovu svoju manifestaciju koja je prvi put organizirana za vrijeme župnika fra Zorana Kutleše, a do danas je prešla sve lokalne okvire tako da se svake godine radosno odazivaju i mnogi posjetitelji iz cijele Dalmatinske zagore, pa čak i iz primorja te susjedne Hercegovine.

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas168
Ovaj mjesecOvaj mjesec22363
UkupnoUkupno7637241

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16