Božićna poruka splitsko-makarskog nadbiskupa

"Danas, svijet još jednom izražava dobrodošlicu svome Spasitelju. Radost rođenja betlehemskog Djeteta dijelimo i naviještamo jedni drugima… Betlehemsko Dijete, sretna i univerzalna čestitka svijetu, ima svoj prepoznatljiv rukopis, štoviše, krasopis ljubavi… Bog je postao čovjekom da bismo mi postali ljudi… Čovjek se rađa i odrasta u obitelji. Rođenjem od Djevice Marije u nazaretskoj obitelji, božansko dijete Emanuel postao je članom svake obitelji. Zato su Božić i obitelj po svojoj naravi međusobno najdublje povezani", ističe u božićnoj poruci vjernicima splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

No, obitelj danas, nastavlja se u poruci, kao nazaretsku obitelj Josipa i Marije, prate razne poteškoće, duhovne i društvene: traženje krova nad glavom, nezaposlenost, mala primanja, prekovremeni neplaćeni rad, rad i nedjeljom, poteškoće u odgoju, nerazumijevanje, osamljenost, ugroženost vrednota pa i vrednota same obitelji, koju bi neki htjeli vidjeti kao izvor nasilja i svih zala. "Ipak, uza sve izazove i poteškoće, sadašnje i buduće, obitelj jest i ostaje najidealnije mjesto rađanja i odrastanja čovjeka… Obitelj je, braćo i sestre, ključ naše budućnosti. Štoviše, po svojoj naravi kao 'socijalni sakrament', brak i obitelj itekako utječu na rast i razvoj društva u cjelini. U obitelji se rađa i oblikuje lice svakog, pa tako i hrvatskog naroda", ističe splitsko-makarski nadbiskup.

Ako je obitelj zdrava, onda ne treba ulagati puno sredstva u popravne domove, centre odvikavanja od ovisnosti, u izlječenja psihičkih i tjelesnih oboljenja, već se daleko više može investirati u odgoj i izobrazbu novih naraštaja te u razvojne programe društva. Zbog toga, mnogi poznavatelji društvenih zbivanja izlaz iz današnje moralne i gospodarske krize vide upravo u jačanju uloge obitelji.

"Obitelj u svjetlu Božića je najbolja dijagnoza i terapija društva; ona u sebi nosi snagu samoizlječenja koju betlehemsko Dijete želi ostvariti u obiteljima i u društvu. Uza sve poteškoće, obitelj je ne samo put budućnosti, već i otvorenost Nebu… U radosnom svjetlu betlehemske čestitke, ispisane rukopisom i pečatom Božje ljubavi, upućene svim obiteljima, mi smo u našoj Splitsko–makarskoj nadbiskupiji novu pastoralnu godinu posvetili upravo obitelji. Kao Crkva želimo s većim evanđeoskim žarom pristupiti zaručnicima, pratiti mlade obitelji, biti bliži onima koji su u poteškoćama, sa svima dijeliti žalost i tjeskobu, radost i nadu sa željom da naša župna zajednica bude jedna obitelj. Željeli bismo da obitelj, ključ budućnosti našega društva, bude još više pravno zaštićena, gospodarski podržana te medijski prisutna i uvažena. Osobito to zavrjeđuju obitelji koje nas obogaćuju primjerom zajedništva i darom života. Ako je istina da je obitelj ključ i put budućnosti, nije pretjerano reći, dok smo na putu ulaska u Europsku uniju, da nam je sada još važniji povratak obitelji! Još nam je potrebnije ući i ostati uz obitelj! Zato nas raduje pohod Svetoga Oca pape Benedikta XVI. prigodom našega Nacionalnog susreta obitelji u Zagrebu 4. i 5. lipnja, pod geslom 'Zajedno u Kristu'", piše u božićnoj poruci splitsko-makarski nadbiskup. (IKA)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas325
Ovaj mjesecOvaj mjesec5035
UkupnoUkupno7619913

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25