Samostan Imotski

 

Povijest samostana

Prema najstarijim dokumentima, franjevci su došli u Imotsku krajinu oko 1300. god. i nastanili se na Opačcu na izvoru rijeke Vrljike, gdje je prije bila benediktinska opatija. Na tom mjestu još uvijek se vide ostaci temelja iz 14. stoljeća, neposredno uz ruševine crkvice Sv. Marije. Najstariji spomen samostana potječe od pisca Paulina iz Venecije, koji je umro 1344. godine, a koji u svom djelu među samostanima Bosanske vikarije spominje i samostan u Imotskom koji je pripadao Duvanjskoj kustodiji. Dolaskom Turaka nastupaju velike promjene u životu tamošnjeg puka i franjevaca. I samostan na Opačcu je stradao u vrijeme turskih osvajanja, po svemu sudeći, koncem 15. stoljeća ili najksanije početkom 16. stoljeća. Jednom kada je bio napušten više nikada nije doživio obnovu ni povratak redovnika među svoje zidove.

Franjevci, iako izloženi trajnoj opasnosti, i nakon turskog zauzeća Krajine, nastavili su vršiti dušebrižničku službu među katolicima. Kako bi ostali uz narod i očuvali svoje duhovno poslanje, bili su prisiljeni mijenjati prebivalište. Neko vrijeme živjeli su na Kamenmostu, gdje su imali kuću i crkvu. Na samom početku 17.stoljeća nastanili su se na otočiću usred Prološkog jezera. Odatle su služili okolne župe. U teškim vremenima ratovanja znali su i napustiti otočić i potražiti sigurnije boravište, ali su se ponovno vraćali na otočić.

Gradnja novog samostana počela je 1740. godine, a većim dijelom izgrađen je od 1771.-1775. godine. Samostan je više puta dograđivan i obnavljan, temeljitije od 1986. do 1988. godine. Današnji izgled samostan je dobio kada je godine 1995.-1996., uz pomoć fra Nedjeljka Šabića, nadograđen jedan kat.

 

Samostanska knjižnica i arhiv

Samostanska knjižnica i arhiv postoje od kada je i samostana. Ona broji oko 9000 knjiga. U samostanu je bogata muzejska zbirka koja sadrži predmete iz kamenog, brončanog i rimskog doba, numizmatičku zbirku, etnografsku zbirku Imotske krajine te barokne crkvene predmete.

 

Dekanat

Imotski (Emotha) se prvi put spominje 950. god. u djelu „De administrando imperio“ Konstantina Porfirogeneta kao jedna od hrvatskih županija, na temelju čega možemo zaključiti da je u ono vrijeme bio i vjersko središte. Najvjerojatnije je da je vjersko središte bilo negdje oko izvora rijeke Vrljike odakle su Imotski i okolicu pastorizirali benediktinci koji su tu imali svoje obitavalište. Njihovim nestankom taj su samostan početkom 14. stoljeća preuzeli franjevci, koji su pastorizirali cijelo područje. Samo nekoliko dana nakon oslobođenja od Turaka, 11.8.1717. godine, osnovana je župa sv. Franje Asiškoga, a crkva Gospe od Anđela u tvrđavi služila je kao župna.

Župa Imotski, osim grada, danas obuhvaća sela: Gornju i Donju Glavinu i Medvidovića dragu. Župna crkva je samostanska crkva sv. Franje Asiškog. Župne prostorije nalaze se u samostanu. U samostanskim prostorijama je i vjeronaučna dvorana u dijelu gdje je nekada bio i katolički dom.

Crkva sv. Josipa u Glavini Donjoj, predio zvan Luka, podignuta je 1991.god, prema nacrtu ing. arhitekta Ive Madunića. To je moderna betonska građevina sa zvonikom visokim 10 metara.

Crkava Gospe od Anđela u Tvrđavi, podignuta odmah nakon oslobođenja od Turaka 1717. godine kao zavjetna crkva, temeljito je obnovljena i vraćena u prvotni položaj 1997. godine.

Kapela Gospe Karmelske nalazi se u groblju, a izgrađena je 1866. godine. Donji dio je presvođen i nekoć je služio za mrtvačnicu, koja je 2006. godine podignuta s jugozapadne strane groblja.

U župi se nalazi i samostan Školskih sestara franjevki Krista Kralja provincije Presv. Srca Isusova (Split), koje su u Imotski došle 1908. godine, danas pomažu u pastoralu i vođenju crkvenog zbora.

Iz župe su 4 svećenika, od čega 3 franjevca, 4 redovnice, 1 bogoslov 1 novak.

Na području župe nalaze se tri strukovne škole, jedna osnovna, jedna područna škola, te jedna gimnazija. Župa pripada Imotskom dekanatu Splitsko-Makarske nadbiskupije.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas294
Ovaj mjesecOvaj mjesec52570
UkupnoUkupno7188222

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54