ZMIJAVCI: Proslava Svih Svetih

Svi Sveti čija se svetkovina slavi kao zaštitnik župe Zmijavci, u župi nedaleko od Imeotskog, svečano je obilježena, 1. studenoga. Svečano euharistijsko slavlje u prepunoj zmijavačkoj crkvi koju su za ovu prigodu osim domaćih župljana dobro posjetili i župljani koji su prije više godina odselili u veće hrvatske gradove i u mnoge krajeve inozemstva, predvodio je fra Frano Doljanin, pročelnik Vijeća za duhovna zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja te duhovni asistent Frame i FSR-a Splitsko-dubrovačkog područja, uz koncelebraciju fra Marka Babića, profesora na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu, fra Mije Šabića, duhovnika u sjemeništu u Sinju, domaćeg župnika fra Frane Lace te još nekoliko svećenika.  

Pred prepunom župnom crkvom Svih Svetih, koja je izgrađena  1895. godine na temeljima starije crkve Sv. Ante iz 1821. godine, homiliju je održao o. Frano Doljanin, naglasivši kako je blagdan Svih Svetih od presudne važnosti za sve vjernike i kako bi se svi trebali truditi da postanu sveti. Istaknuo je da mnogi često razmišljaju kako bi sveti trebali biti samo svećenici i časne sestre što je uvelike pogrešno mišljenje. Osvrnuo se i na svece koji su i sami bili obični ljudi, no oni se nisu osvrtali i težili zemaljskim prolaznostima. Dotaknuo se i aktualne recesije koja pogađa sve pore društva kazavši kako se bez materijalnih dobara teško može živjeti, ali da su puno važnija ona duhovna dobra bez kojih se nema života te je pozvao sve vjernike da ne odgađaju sa svojom svetošću.

Za vrijeme svete mise pjevao je Mješoviti zbor iz župe Zmijavci pod ravnanjem s. Jasne Kasalo, njihove dugogodišnje voditeljice i vjeroučiteljice u zmijavačkoj školi. Početak proslave započeo je jutarnjom misom u 8.30 sati koju je predvodio fra Frano Laco, župnik. Uoči svete mise u 10.30 sati održana je procesije kroz crkveno dvorište.

Nakon svete mise svima je zahvalio župnik fra Frano Laco, a potom se uputio na obližnje groblje gdje je molio odrješenje za sve pokojne. U 15.00 sati održana je sveta misa u crkvi sv. Josipa na groblju koju je predvodio fra Frano Doljanin. Nakon svete mise fra Frano Laco, na groblju je molio molitvu odrješenja za sve pokojne.

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1838
Ovaj mjesecOvaj mjesec69419
UkupnoUkupno7611920

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58