GALA-GLJEV: Proslava 180 godina župe

Župna zajednica Svih Svetih u župi Gala-Gljev proslavila je 180. obljetnicu samostalnog djelovanja. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolita mons. dr. Marin Barišić. Koncelebrirali su župnik fra Ivan Norac Kljajo, dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, gvardijan fra Bože Vuleta, fra Luka Tomašević i drugi svećenici iz rodne župe te bivši župnici.

U svojoj propovijedi, o. nadbiskup je naglasio 'Ljudi rado putuju. Ima onih koji žele i koji ne mogu putovati. Ali svi smo pozvani na to putovanje. I već smo na tom putu! Na tom putu nastaju problemi koje stvari staviti u kovčeg, što ponijeti sa sobom? Ima jedno neizbježno putovanje, koje isključuje stvari i putne torbe. Na tom putu ne putujemo prazni. Nosimo sebe, svoje misli, riječi, ostvarena i neostvarena djela, propuste, nosimo svoju dobrotu i svoju grešnost'. Nadalje, pozvao je sve vjernike ove župe na vjernost Bogu i Crkvi, onu vjernost koju su gajili i njihovi pradjedovi u teškim i sumornim vremenima, 'Toliki su bili svjesni da će poradi Krista izgubiti posjed, dom, radno mjesto, pa čak i sam život. Uza sve to, u svojoj vjeri i nadi su bili sigurni da nisu izgubljeni. Njihove sudbonosne priče imaju jasnu poruku: Bog je ljubitelj života, ljubav koja nas ne napušta' – naglasio je mons. Barišić, istaknuvši da je ta poruka ujedno i njihova oporuka, ostavština najvažnijeg njihovog bogatstva svima onima koji žive u ovoj župi.

Svečano euharistijsko slavlje uzveličao je župni zbor pod ravnanjem mo. s. Mirte Škopljanac-Mačina.

Župa se za ovu proslavu pripremala trodnevnicom. U četvrtak, 28. listopada, na temu 'Večer molitve i zahvale' krunicu i svetu misu predvodio je fra Petar Gulić, župnik sv. Ilije u Metkoviću, a klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio je p. Branko Zebić.

U petak, 29. listopada, na temu 'Večer u čast mučenicima i svjedocima vjere' molitvu krunice i sv. misu predvodio je fra Nikica Ajdučić, župnik župe Gospe Sinjske. Nakon svete mise predavanje "Stradanja župljana u Drugom svjetskom ratu i poraću" održao je prof. Ivan Kozlica, a predavanje: "Župnik i mučenik fra Metod Vezilić" održao je fra Stjepan Čovo.

U subotu, 30. listopada, krunicu i sv. misu predovio je fra Luka Tomašević, profesor na KBF-u u Splitu. Nakon svete mise, fra Antonio Mravak, franjevački bogoslov, moderirao je predstavljanje knjige o župi koju je uredio fra Luka Tomašević. O knjizi su govorili fra Domagoj Runje, magistar bogoslova, fra Gabrijel Jurišić, urednik zbornika 'Kačić' te urednik fra Luka Tomašević. Glazbeni dio večeri animirao je zbor franjevačkih bogoslova.

U nedjelju, 31. listopada, u 16.00 sati trodnevnica je započela sakramentom pomirenja, a zatim je fra Bože Vuleta, provincijski vikar i gvardijan samostana Gospe Sinjske, predvodio svetu misu. Svečani krasoslov o župi priredio je fra Blaž Toplak, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju.

Galerija slika - Trodnevnica

Galerija slika - Svetkovina Svih Svetih

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas421
Ovaj mjesecOvaj mjesec65629
UkupnoUkupno7608130

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39