SPLIT: Međunarodna izložba fotografija Žene danas – na tragu sv. Elizabete

Zaklada Hanns Seidel i Društvo Maria-Pawlowna organizirali su 21. listopada 2010. godine u 20 sati u Pinakoteci franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja međunarodnu izložbu fotografija Žene danas –  na tragu sv. Elizabete.

Izložba predstavlja dio mađarsko-njemačko-poljskog intervju-foto-projekta Na tragu sv. Elizabete, čiji je cilj promoviranje nenasilja i dobrote. Zbirci fotografija žena iz 6 zemalja, pridruženo je i 10 foto-portreta žena iz Vukovara. Žene na fotografijama su različite dobi, interesa i zanimanja. Povezuje ih ruža koju svaka ima u ruci – ruža koja se veže i asocira na sv. Elizabetu Ugarsku. Izložba u Split dolazi iz Zagreba te nastavlja put po Europi.

Zašto je izložba dobila ime Na tragu sv. Elizabete? Sv. Elizabeta Ugarska zaštitnica je kršćanskoga Caritasa. Njezin život je za sve kršćane pravi izazov – izazov na djela kršćanske ljubavi i milosrđa.

Sve prisutne na otvaranju izložbe je pozdravio prof. dr. fra Luka Tomašević, koji je i moderirao cijelim događajem: Sv. Elizabeta Ugarska je aktualna i danas. Ljubav je pokretač kršćanstva i upravo na ovome uzoru otvaramo večeras izložbu; ne bi li ovo postao izazov i ženama Splita. Na fotografijama vidimo žene iz 6 zemalja i iz našeg Vukovara, a sve ih ujedinjuje djelotvorna ljubav za brata čovjeka u nevolji. I svaka ima ružu – ruža je znak sv. Elizabete, ljepote, predanja, ljubavi. Tu ljubav trebamo darovati Bogu. Stoga, otvaramo ovu izložbu kao pojam i izazov Splitu, da potaknemo žene Splita da rastu u ljubavi i dobroti. Zatim je zbor franjevačkih bogoslova izveo antifonu Salve sancte Pater. Nazočnima se potom obratio dr. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije: Paneuropska unija je najstariji pokretu za ujedinjenje Europe, koji djeluje već preko 80 godina, a u Hrvatskoj već 20 god.. Taj pokret djeluje preko 3 sastavnice koje čine europsku kulturu: grčka mudrost, rimsko pravo i kršćanstvo, koje daje dušu Europi. Moto večerašnje izložbe „Na tragu sv. Elizabete“ na tragu je europske ideje socijalne pravde, o čemu je danas potrebno govoriti – osobito ovdje u gradu duge europske tradicije.

Zatim se okupljenima obratila Aleksandra Markić Boban, koja je sve pozdravila uime Zaklade Hanns Seidel. Riječ pozdrava uputio je potom dr. fra Željko Tolić, provincijal, koji je potakao na vršenje kršćanskih krjeposti po uzoru na sv. Elizabetu Ugarsku, koja je pripadala franjevačkom pokretu i svoj život žrtvovala za druge, osobito potrebite. Zbor bogoslova izveo je Tebi pjevam (Sedlak-Komarevski), nakon čega je riječ dobila prof. Nevenka Nekić, koja je uvela u izložbu. U svojem dirljivom govoru, promišljala je vrjednote današnje Europe, osobito Paneuropske unije: Htjeli bismo da ostane Bog u Europi, da ge ne izbacimo iz Ustava, da Ga nitko ne dira, da se oni zakoni – kao što je rekao jedan od utemeljitelja Paneuropske unije dr. Otto von Habsburg – ne mijenjaju, jer su toliko dobri da ne moraju mijenjati već 2000 godina. Što ćeš mijenjati ono što je tako dobro – kao što je deset zapovijedi Božjih!? – rekla je između ostaloga prof. Nekić. Zbor je potom izveo Laudate Dominum (L. Perosi), nakon čega je fra Luka sve okupljene pozvao da razgledaju izložene fotografije i zahvalio još jednom svim organizatorima i sudionicima; u nadi da ćemo svi vjernije slijediti primjer sv. Elizabete.

Galerija slika

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas201
Ovaj mjesecOvaj mjesec65409
UkupnoUkupno7607910

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37