Split-Trstenik: Proslava 15 godina Franjevačke mladeži

Proslava 15 godina Franjevačke mladeži u Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu održana je u Splitu u samostanu na Trsteniku u subotu 16. listopada 2010. godine pod geslom „Idite i zahvaljujte“ . Na ovaj susret došli su framaši iz slijedećih župa: Bajagić, Dubrovnik – Rožat, Imotski, Metković, Podbablje, Proložac, Runovići, Sinj, Split - Gospa od Pojišana, Split - Gospa od Zdravlja, Split - Sv. Obitelj, Vinjani i Zmijavci. Uz Frame koje pripadaju tom područnom bratstvu na susretu su bile i frame iz Zadarsko-šibenskog područnog bratstva a koje pripadaju Provinciji Presvetog Otkupitelja: Drniš, Lišane, Šibenik-Meterize, Šibenik-Šubićevac i Šibenik-Varoš. Prvih deset godina, nakon osnutka Frama u Hrvatskoj, Frame su bile podijeljene po provincijama a danas su podijeljene na područna bratstva. Ukupno je bilo oko 450 framaša uz još desetak 'starijih' framaša koji su bili pioniri Frame na ovom području.

Nakon prijema sudionika (prijava, čaj i kava) oko 9.00 sati, u 9.45 sati započeo je program u dvorani samostana. Ana Mikulić, predsjednica Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva pozdravila je sve prisutne franjevačkim pozdravom „Mir i dobro“ i ukratko izrazila želje vezane uz te dvije riječi. Zatim je fra Šimun Bilokapić, gvardijan samostana na Trsteniku, također pozdravio sve framaše i goste i izrazio zadovoljstvo što se ovaj susret događa baš u ovom samostanu. Fra Frano Doljanin, područni duhovni asistent, pozvao je sve na molitvu i ukratko objasnio geslo „Idite i zahvaljujte“. Prvi dio programa završio je izlaganjem fra Jakova Udovičića, prvoga voditelja Frame, i prof. Ivane Petričević koji su ukratko prikazali početke, razvoj i hod Frame kroz ovih 15 godina. Ana Mikulić je fra Jakovu Udovičiću udijelila darove u znak zahvalnosti za sav njihov trud i žrtvu kroz ovih 15 godina.

Drugi dio programa započeo je pokorničkim bogoslužjem u crkvi koji je predvodio fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent FSR-a, a potom je bila mogućnost za osobnu ispovijed. Duhovni asisteni koji su došli sa svojim framašima i fratri samostana na Trsteniku bili su na raspolaganju za sakrament pokore. Euharistijsko slavlje, koje je započelo u 12.00 sati, predvodio je dr. fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a u koncelebraciji su bili duhovni asistenti. Na završetku euharistijskom slavlja fra Frano Doljanin dao je mali poklon o. Provincijalu u znak zahvalnosti za sve što su provincijali od samog početka, preko duhovnih asistenata, učinili za Framu.

Ručak za sve framaše i duhovne asistente pripremili su vjernici iz župe Proložac koji se rado nazivaju 'pokretna kuhinja'.

Treći dio proslave održan je nakon ručka u dvorani gdje je prvo prikazana prezentacija o djelovanju Frame od 1995. godine i svjedočanstvom framaša te izlaganjem fra Frane Doljanina koji je svoju prezantaciju naslovio „Od teenagera do sveca“. Kroz sliku i riječ pokušao je u prvom dijelu prikazati sličnosti mladog Franje Asiškoga i framaša danas te ohrabriti ih da i oni mogu na putu svetosti bili slični njemu.

Završni dio susreta odvijao se u radu po grupama u kojima su framaši govorili o svojim iskustvima života u Frami. Cjelodnevni program završio je zabavom i rekreacijom.

Susret je organiziralo područno vijeće Frame a u organizaciji susreta mnogo su pridonijele Frama s područja grada Splita (Gospa od Zdravlja, Gospa od Pojišana i Sv.  Obitelj).

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1520
Ovaj mjesecOvaj mjesec69101
UkupnoUkupno7611602

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66