Sinj: Kard. Angelo Sodano u svetištu Gospe Sinjske

U utorak, 5. listopada 2010. u pratnji mons. Marina Barišića, Splitsko-makarskog nadbiskupa, svetište Čudotvorne Gospe Sinjske posjetio je kard. Angelo Sodano, dekan kardinalskog zbora, kojega su na ulazu u samostan dočekali dr. fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja, i fra Bože Vuleta, gvardijan samostan u Sinju te mnogi franjevci, svećenici, časne sestre, bogoslovi, sjemeništarci te gradonačelnik Sinja gosp. Ivica Glavan, članovi gradskog vijeća grada Sinja kao i alkari. Ulazeći u samostan, kardinal Sodano je rekao "Viva San Francesco - Živio sv. Franjo".

Nakon dolaska u crkvu, mons. Marin Barišić je izrazio dobrodošlicu kardinalu, rekavši:

Drago mi je da u ovom domu Gospe Sinjske mogu pozdraviti uzoritog kardinala Angela Sodana, dekana kardnalskog zbora i dugogodišnjeg državnog tajnika blagopokojnog pape Ivana Pavla II. Uzoriti Gospodine kardinale, želim Vam danas ovdje čestitati vaše jubileje: 60. godišnjicu svećeništva, 50. obljetnicu službe pri Svetoj stolici i Vaš imendan koji ste nedavno proslavili. Ovaj narod časti Majku Božju. Ona je bila pod križem i nas je prihvatila kao svoju djecu. Kroz 300 godina ona kao Majka štiti ovaj narod i zato joj je ovaj narod ostao vjeran. Povijest će pokazati koliko ste dobra učinili za slobodu hrvatskog naroda i zato Vam hvala, Uzoriti Gospodine Sodano. Kroz tri dolaska Svetog Oca pape Ivana Pavla II. upoznali ste ovaj narod i zato Vam izražavamo zahvalnost. Želim moliti da Vas Gospa prati u vašim pothvatima i neka Vas Gospodin poživi. Dobrodošli u Hrvatsku, u našu nadbiskupiju, u grad Sinj" - završio je mons. Barišić.

Zatim je uslijedila pjevana molitva Večernje koju je predvodio kard. Sodano, a predmolili su bogoslovi fra Antonio Mravak, fra Mate Milas i fra Ivan Vuletić.

Nakon molitve Večernje, u prigodi posjete kard. Angela Sodana svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, pozdravnu riječ uputio je dr. fra Željko Tolić, provincijal, rekavši:

Eminenza Reverendissima e Caro Cardinale,

salute e pace da parte di Dio padre e del Signore nostro Gesu Cristo!

Benvenuto in questa terra Croata e in questo Santuario della Madona delle Grazie di Sinj!

La Sua presenza tra noi e il segno tangibile di Cristo pellegrino che visita la sua Chiesa, arricchendola di grazia e di misericorda.

Continuo in croato:

Ovo Gospino Svetište, koje se nalazi u Splitskoj-makarskoj nadbiskupiji, već stoljećima čuvaju i opslužuju Manja braća Provincije Presvetog Otkupitelja, sa sjedištem u Splitu. Provincija je osnovana 1735. godine i danas ima 245 braće s doživotnim zavjetima, od kojih su 236 svećenici. U njezinu je krilu 16 samostana: 15 u domovini i 1 u inozemstvu (Njemačka); vodi preko 85 župa i 6 biskupija i nadbiskupija u domovini, koje joj je Biskupska konferencija Hrvatske dala na upravljanje, te 20-ak misija i župa u inozemstvu: Italija (Molise), Njemačka, Kanada i USA. U svemu, prisutni smo u 18 (nad)biskupija u domovini i inozemstvu. S ponosom ću istaknuti da ni u jednoj od 18 (nad)biskupija u kojima fratri ove Provincije djeluju ne postoji nijedan otvoreni problem i poteškoća s dijecezanskim biskupima i nadbiskupima. Odnosi sa svim biskupima i nadbiskupima u kojima su fratri ove Provincije prisutni zaista su na zavidnoj razini. Svojim radom, zalaganjem i svjedočanstvom života franjevci ove Provincije na mnogim područjima služe općem dobru Crkve i njezinu rastu.

Tijekom povijesti Provincija je, ponovno s ponosom to ističem, imala i danas ima svoje odgojno-obrazovne ustanove: Postulaturu, Sjemenište, Novicijat, Klasičnu gimnaziju i filozofsko-teološka učilišta. Godine 1997. udružili smo naše provincijsko učilište -Visoku bogosloviju s Teologijom Splitsko-makarske nadbiskupije i osnovali Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu. Provincija trenutno ima 6 postulanata, 15 sjemeništaraca, 6 novaka i 22 bogoslova.

Uz pastoralni rad, Provincija se ističe i na kulturnom polju. Mnoga naša braća bila su, a i danas su, profesori na raznim crkvenim učilištima u domovini, i inozemstvu. Medu njima, s ponosom ističem fra Karla Balića, osnivača i dugogodišnjeg predsjednika današnje Papinske međunarodne marijanske akademije, sa sjedištem u Rimu. S njim su u Rimu, u Službi Franjevačkog reda i Crkve, radila i druga braća naše Provincije, od kojih spominjem fra Pavla Meladu, dugogodišnjeg tajnika i poslije fra Karlova smrti njegova nasljednika na čelu spomenute Akademije. Fra Karlo je također osnovao te dugo vodio i Međunarodnu skotisticku komisiju u Rimu, koja i danas izdaje djela blaženog Ivana Duns Scota.

Od osnutka Provincije mnoga su naša braća bili znameniti propovjednici i pisci teoloških i drugih knjiga. Ukratko ću spomenuti samo neke: fra Jeronima Filipovića, provincijala i glasovitog propovjednika; fra Tomu Babica (+ 1750.), autora glasovitog «Cvita» koji je tijekom dva stoljeća bio osnovni katehetski priručnik za vjernike; fra Petra Kneževića (+ 1768.), autora «Gospina plača» koji se i danas pjeva u Korizmi i koji je doživio preko 60 izdanja; fra Andriju Kačića Miošića (+ 1760.), pisca djela »Razgovor ugodni» koje je imalo preko 70 izdanja; fra Filipa Grabovca (+ 1749.), hrabrog muža koji je sa svojim djelom «Cvit razgovora» ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom narodu i njegovoj književnoj kulturi.

Braća su se uvijek bavila knjigom i kulturom. Uređivali su razne znanstvene zbornike i populističke časopise. Provincija danas izdaje znanstveni zbornik «Kačić», liturgijsko-pastoralnu reviju «Služba Božja», marijanski časopis «Marija», zatim «Fra Rafo Kalinić», «Dobri Otac Antić» i velik broj pokrajinskih i župskih listova.

Od samih početaka Provincija je prolazila kroz razna iskušenja u kojima su mnoga braća postigli i palmu mučeništva. Među prvima i najglasovitijima je fra Nikola Tavelić (+ 1391.), rođen na teritoriju današnje Provincije, a za njim velik broj braće-mučenika iz vremena kad su Osmanlije vladale našim krajevima. U Drugom svjetskom ratu i poraću komunistički je režim likvidirao 44 fratra iz naše Provincije, a mnoge je bez ikakve krivnje i dokaza osudio na dugogodišnje i teške zatvorske kazne. No, sve smo to, s pomoću Božjom, izdržali i opstali.

Na Kongregaciji za proglašenje blaženih i svetih u Rimu u tijeku je i pri samom kraju proces za proglašenje blaženim Sluge Božjega Oca fra Ante Antića, neumornog ispovjednika i tješitelja. Uzoriti Gospodine Kardinale, budi mi dopušteno da Vas zamolimo da taj proces Sluge Božjega na Svetoj Kongregaciji - i s Vašom autoritetom, pomoći i zagovorom - uskoro prispije kraju i da se možemo radovati novom blaženiku u hrvatskom narodu. Nadamo se da naše nade kod Vas neće biti uzaludne.

Eminenza, u toj nadi i iskrenoj zahvali za današnju posjetu našoj Provinciji i ovom Svetištu, u ime cijele Provincije, od srca kličem: «Benedictus qui venit in nomine Domini»!

Nakon pozdravne riječi o. Provincijala, klapa Sinj je otpjevala pjesmu, a potom uzoritog kardinala pozdravio fra Bože Vuleta, gvardijan i upravitelj Svetišta slijedećim riječima: 

Uzoriti gosp. Kardinale,

Iznimna mi je čast i radost da Vas, zajedno s Vašim domaćinom – našim nadbiskupom Marinom, u svoje ime, u ime okupljene braće franjevaca i svećenika, u ime ovdje okupljenoga naroda Božjega mogu pozdraviti u ovom Svetištu naše nebeske Majke, Čudotvorne Gospe Sinjske. U ovom pozdravu čujte pozdrav stotina tisuća štovatelja Gospe Sinjske koji s nama dijele radost što je - ovo nama najsvetije mjesto - pohodio tako visoki predstavnik Svete Stolice. Vaš posjet je tako značajno priznanje našem Svetištu da ga u tom smislu možemo usporediti s Vašim doprinosom priznanju samostalnosti Republike Hrvatske sa strane Svete Stolice kad ste obnašali službu državnoga tajnika za pontifikata sluge Božjega pape Ivana Pvala II. Hvala Vam i dobro nam došli!

Značaj ovoga Svetišta, uzoriti kardinale, ne određuje njegova arhitektura ni umjetnička djela. Određuje ga slika BDM pred kojom se stoljećima vjerne duše otvaraju Nebu, a Nebo svojim milostima otvara dušama vjernika.

Zdušno se za 300. obljetnicu velike milosne intervencije Neba kad su naši preci pred ovom Slikom 1715. godine isprosili nadnaravnu pomoć da obrane svoje živote i slobodu svoga naroda. Oni su to doživjeli čudom. O tome svjedoče riječi kroničara iz kojih je i Vama poznat taj čudesni događaj. Svjedoči nam to zlatna kruna na liku BDM kojom su, po rukama ondašnjega splitskoga nadbiskupa Stjepana Cupillia, 1716. godine, «odlikovali» Gospu koja im je posredovala pomoć Neba. Osim toga, ispleli su živu krunu zahvale. Naime, na taj dan čudesnoga događaja, a bio je to blagdan Uznesenja BDM, upriličili su vitešku igru «Alku» koja je sve do danas svjedok i čuvar pamćenja toga čudesnog događaja. Ovdje imamo nekoliko predstavnika tog društva.

Mi taj čudesni događaj iz 1715. godine uspoređujemo sa starozavjetnom biblijskom objavom Boga koji oslobađa narod iz ropstva. Nebrojne tisuće hodočasničkih stopa prema ovom Svetištu uhodavale su i uhodavaju slobodu na putu svoga života s Bogom. Ovdje se na kršćanski način liječe rane zla i pročišćuje pamćenje bolnih društvenih događaja kao što su svjetski  ratovi i nedavni Domovinski rat. Ovdje se zahvalno Bogu čuva pamćenje svakog dobra i preoblikuje pamćenje zla iz svih segmenata života. Kad ovdje zarastu rane, pod njihovim ožiljcima ne ključa mržnja, već su oni svjedoci milosnoga iscjeljenja. Takvi su ožiljci oči kojima u svjetlu Uskrsnuća vidimo rane Raspetoga, Krista.

Uz ovako snažno duhovno središte mogao je rasti i kulturni život kojem je jezgra bila Franjevčka klasična gimnazija koja djeluje gotovo dva stoljeća. U ovom Gospinom kraju s više od 60.000 vjernika i ovoj velikoj župi s preko 20.000 vjernika nastojimo evangelizirati sve sfere života. Sve je veći broj zajednica i udruga i sve intenzivniji njihov vjernički društveni i humanitarni angažman.

Uz domaćina Splitsko-makarsku nadbiskupiju i provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u pripravu za spomenutu obljetnicu uključili su se svi gradovi i općine u ovom kraju koji su Vas došli pozdraviti na čelu s gradonačelnikom Sinja. Visoki pokrovitelj naše Obljetnice je Hrvatski sabor. Iz niza projekata za tu Obljetnicu ističemo Festival marijanske klapske pjesme Klape Gospi Sinjskoj kojem je umjetnički nositelj naša renomirana Klapa Sinj koju ste upravo imali prigodu čuti.

Zahvaljujem Vašem domaćinu, našem preuzvišenom o. nadbiskupu Marinu, što Vas je pozvao i s našim provincijalom dopratio u naše Svetište. Zahvalnost dugujemo i hrvatskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici dr. Emiliju Marinu koji Vam je bio pri ruci pri organiziranju ovoga Vašeg posjeta Hrvatskoj.

Neka je Vaš posjet na slavu Bogu i na čast našoj nebeskoj Majci, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Ponesite odavde zahvalnost svih nas i naše najljepše želje, a nadasve želimo da Vas prati zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske.

Za uspomenu na Vaš posjet molimo Vas da primite Gospinu sliku bez nakita, kakva je bila prije spomenute čudesne obrane Sinja.

Gvardijan ovoga samostana po svojoj službi je počasni član Alke, stoga Vam u ime viteškoga alkarskoga društva smijem darovati monografiju Alke i brončanu skulpturu alkara. 

Na kraju se svim okupljenima obratio kard. Angelo Sodano, rekavši na hrvatskom jeziku: Braćo i sestre, dragi fratri, pozdravljam vas od srca. Neka vas Bog blagoslovi!, a zatim je nastavio na talijanskom jeziku. Donosimo prijevod teksta:

Braći i sestre u Gospodinu,

s velikom sam radošću sam primio poziv vašega nadbiskupa Marina Barišića  i vaših dragih fratara da dođem moliti s vama u ovo svetište Gospe Sinjske. Već sam znao vašu marijansku vjeru ali slušajući vas kako pjevate s tolikim oduševljenjem pjesmu 'O Gospe Sinjska' uvjerio sam se u vašu ljubav prema Gospi.  

Netko se može pitati zašto tako kratko traje posjet vašem lijepom gradu. Razlog je ovaj: došao sam u Hrvatsku na otok Korčulu u Blato za svetkovinu sv. Franje Asiškoga da bi sa sestrama slavio 90. obljetnicu njihova utemeljenja kao veliku kongregaciju ove zemlje. Vaš nadbiskup me je pozvao da se zaustavim ovdje gdje se nalazi jedna od najživljih zajednica u Hrvatskoj i nisam mogao ne doći iz Splita.

Koju vam poruku mogu ostaviti?

Prvo, nastavite imati veliku ljubav prema Mariji, Majci Kristovoj i Majci Crkve. Marijanska pobožnost je tipični vid katoličanstva u hrvatskom narodu i vaša pobožnost prema majci Otkupiteljevoj je primjer koji dajete čitavome svijetu. Isus nam je s križa dao Mariju za Majku i kao Majku je vi osjećate, kao Majku ste je osjećali u trenicima radosti i u posljednje vrijeme u velikim tragedijama vaše zemlje u trenucima boli kada vam je ona uvijek bila blizu.

Druga poruka. Nalazaimo se u franjevačkoj crkvi i stoga je pravdeno da nastavite častiti toga velikoga sveca, svetoga siromaška iz Asiza koji nas uči putu nasljedovanja Krista kroz čitav život.  On se želio u potpunosti sjediniti s Kristom i čak je imao Kristove rane (stigmate) i nalikovao je svemu Raspetome. Od nas to Gospodin neće tražiti, ali traži da u našemu srcu imamo Kristove osjećaje, ljubav prema Kristu i da Raspeti bude smisao našega života.

Treća poruka. Ljubite uvijek Crkvu. Ona je Majka koja nam je dala milosni život po krštenju. Ona je Majka koja hrani naš milosni život sakramentima i Božjom riječju, Majka koja će nas pratiti do posljednjeg trenutka života. Ne kažemo bez razloga 'Vjerujem u Crkvu', vjerujemo u svetu Majku Crkvu. I naravno, ljubeći Crkvu ljubimo vrhovnog pastira opće Crkve, danas Benedikta XVI. koja ga je providnost postavila na vodstvo Crkve. Ljubeći Crkvu ljubimo naše biskupe, naše svećenike, sve Božje službenike koji je vode. Ljubeći Crkvu ljubimo svu našu braću i sestre koje susrećemo oko oltara Gospodnjeg. Crkva je, osim što je Božja kuća, kuća ljudi koji su postali braća i sestre.

Jednom sam u jednoj crkvi u brdu pročitao slijedeću poruku: Ovdje se ulazi da bismo ljubili Boga, a izlazi da bismo ljubili braću. Neka bude tako i s vama, dragi hrvatski prijatelji. Idite u miru.

Kardinal Angelo Sodano, dekan kardinalskog zbora, umirovljeni državni tajnik, rođen je 23. studenoga 1927. u Asti (Italija kao drugo od šestero djece. Studirao je filozofiju i teologiju u sjemeništu u Asti. Postigao je doktorat iz teologije na sveučilištu Gregoriana, a iz kanonskog prava na Lateranskom sveučilištu.

Za svećenika je zaređen je 23. rujna 1950. godine. Prve godine svećeništva posvetio je poučavanju dogmatske teologije u biskupskom sjemeništu i apostolatu mladih.

Godine 1959. pridružio se diplomatskom zboru Svete Stolice i nakon što je pohađao Papinsku crkvenu akademiju služio je kao tajnik nuncijature u Ekvadoru, Urugvaju i Čileu. U Rim je pozvan 1968. godine i dodijeljena mu je služba u tadašnjem Vijeću za javne poslove Crkve.  Za to je vrijeme kao član poslanstava Svete Stolice posjetio Rumunjsku, Mađarsku i Istočnu Njemačku.

Dana 30. studenoga 1977. godine imenovan je naslovnim nadbiskupom Nova di Cesare i apostolskim nuncijem u Čileu. Za biskupa je zaređen 15. siječnja 1978. godine.

U Čileu je radio 10 godina posjetivši gotovo svaku biskupiju i pomagao je u posredovanju na izradi sretnog sporazuma između  Čilea i Argentine za mirno rješenje s obzirom na suverenitet tih dviju država u nekim zonama južnih područja.

Papa Ivan Pavao II. pozvao ga je 25. svibnja 1988. godine da služi kao tajnik Vijeća za javne poslove Crkve. Dana 1. svibnja 1989., kada je stupila na snagu apostolska konstitucija Pastor Bonus, preuzeo je naslov Tajnika za odnose s državama.

Usto se posebno posvetio Papinskoj komisiji za Rusiju kojoj je bio predsjednikom.

Predstavljao je Svetu Stolicu u različitim međunarodnim susretima, osobito na susretima ministara vanjskih ministara konferencije za sigurnost i suradnju u Europi (CSCE) koji su se održavali u Beču, Kopenhagenu, New Yorku i Parizu.

 Dana 1. prosinca 1990. postavljen je na službu zamjenika državnog tajnika, a 29. lipnja 1991. imenovan je državnim tajnikom.

30. studenoga 2020. godine izabran je za zamjenika dekana kardinalskog zbora. Nedugo nakon što je izabran za papu, Sveti Otac Benedikt XVI. potvrdio je 30. travnja 2005. god. kardinala Sodana kao državnog tajnika i dekana kardinalskog zbora.

Prema 54. kanonu Zakonika kanonskog prava papa Benedikt XVI. prihvatio je 15. rujna 2006. godine njegovu ostavku kardinala na službu državnog tajnika.

Kao kardinal, kojega je na konzistoriju 28. lipnja 1991. god. kreirao i imenovao papa Ivan Pavao II., zadržao je naslov Prigradske crkve u Albanu, kojem je kasnije pridodano naslovno pokroviteljstvo crkve Svete Marije Nove (10. siječnja 1994.) i prigradske crkve u Ostiji (30. travnja 2005.)  

Klikni ovdje - Galerija slika

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas442
Ovaj mjesecOvaj mjesec19801
UkupnoUkupno7634679

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 78