KELKHEIM: Fra Marinko Vukman uveden u službu

Novi župnik Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu fra Marinko Vukman svečano je u nedjelju 3. listopada uveden u službu. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Dionizija u tome gradu predvodio je fra Marinko u koncelebraciji s gvardijanom franjevačkog samostana sv. Gabrijela u Münchenu fra Vukom Buljanom, njemačkim župnikom vlč. Thomasom Barthom još jednim svećenikom i uz asistenciju stalnog đakona.  

Na početku je referent za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika u Biskupiji Limburg Harald Stuntebeck fra Marinku predao dekret o preuzimanju župe limburškog biskupa mons. Franz-Peter Tebartz-van Elst, a referent Stuntebeck fra Marinku je zaželio uspješan početak djelovanja u toj hrvatskoj župi, u kojoj je veliki broj mladih obitelji. Potom je fra Marinko kazao kako od petka 1. listopada kada je i službeno preuzeo službu župnika vjernike te župe shvaća kao Božji dar sebi, a i sebe njima. „U našem životu događaju se razne promjene. Zapravo život je nezamisliv bez promjena, pa bile one na bolje ili na gore, bile one ružne ili lijepe. I u Crkvi se događaju promjene: dolaze novi biskupi, svećenici, župnici. I ovdje u ovoj župi je došlo do promjene. Dosadašnjem župniku fra Željku Ćurkoviću je povjerena nova župa u Hrvatskoj katoličkoj misiji Wuppertalu, a ova župa je povjerena meni. Ove promjene, svi mi, koji se premještamo i vi od kojih se opraštamo, i oni kojima dolazimodoživljavamo na različite načine. Kod svih se nas miješaju i tuga i radost, zahvalnost i nezahvalnost, prihvaćanje i neprihvaćanje, strah i optimizam. Ljudi smo, nismo hladni neosjećajni kamen, ili drveni stupovi. Živjeti na jednome mjestu, srasti s mjestom i ljudima, pustiti korijene, a onda odjednom biti presađen, to nalikuje čupanjunije baš ni lako. To i fra Željko i ja jako dobro shvaćamo.“ Fra Željko je u Frankfurtu i Main-Taunus/Hochtaunus djelovao 19 godina, a fra Marinko u Stuttgartu i Sindelfingenu 29 godina.

Na kraju misnog slavlja fra Marinku su zaželjeli puno uspjega u djelovanju  u ime provincijala Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu gvardijan o. Buljan, u ime delegata fra Josipa Bebića dr. Adolf Polegubić, župnik vlč. Barth, konzul gerant Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Frankfurta Damir Sabljak te predsjednica župnog vijeća Josipa Baotić. Na kraju je fra Marinko zahvalio fra Željku na svemu što je učinio u toj hrvatskoj župi, što su vjernici pozdravili velikim pljeskom.

Misno slavlje uveličao je župni zbor predvođen s. Magdalenom Višić uz orguljsku pratnju Hrvoja Barnjaka.  

Nakon misnog slavlja svi su pozvani na domjenak tijekom kojeg je pjevala klapa „Dalmatino“.

Adolf Polegubić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas396
Ovaj mjesecOvaj mjesec19755
UkupnoUkupno7634633

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47