Brštanovo: Proslava blagdana sv. Jeronima

Blagdan svetoga Jeronima, zaštitnika Dalmacije, posebno je obilježen u župi Brštanovo u kojoj je tom crkvenom naučitelju posvećena kapelica uz župnu kuću. Kako je kapelica veoma mala, te ne može primiti veći broj vjernika, euharistijsko slavlje proslavljeno je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Slavlje je predvodio dr. fra Jure Brkan, profesor na KBF- u Splitu, a u koncelebraciji su uz mjesnog župnika fra Damjana Čovu bili još fra Mile Čirko i fra Ante Čovo.

U prigodnoj propovijedi fra Jure je pošao od glasovite rečenice svetoga Jeronima koji je rekao „tko ne poznaje Pisma, ne poznaje Krista“ te jednostavnim i razumljivim jezikom poučio vjernike o važnosti Biblije kao izvrsnoga mjesta Kristove prisutnosti među nama. Jednostavnost i razumljivost, istakao je propovjednik, bile su i cilj sv. Jeronima koji je po nalogu pape Damaza prebacio riječi Svetoga Pisma iz izvornoga hebrejskoga i grčkog jezika u tadašnji svima razumljivi narodni latinski jezik, odakle njegovu biblijskom prijevodu i popularno ime „Vulgata“.

Propovjednik je isto tako istaknuo kako sveti Jeronim nije preveo samo doslovne riječi Svetoga Pisma, nego ga je u njegovu poslu pratio Duh Božji koji je tim riječima udahnuo pravi smisao, a to se ne bi nikada dogodilo da sâm sveti Jeronim nije bio čovjek koji je prijateljevao s Bogom, i čitav se posvetio tomu da Božju riječ navijesti svakom čovjeku na njemu razumljivom jeziku.

To je, zaključio je fra Jure, i temeljni poziv svakoga svećenika, koji svojim primjerom i riječju treba ljudima svjedočiti Kristovu prisutnost u svijetu, dok na svakog vjernika spada da svoju vjeru osobno što više hrani biblijskim štivom koje mora imati počasno mjesto u svakoj kršćanskoj kući.

Nakon euharistijskog slavlja, proslava se nastavila za bratskim stolom u župnoj kući, gdje se nabrojenima pridružilo još desetak subraće.

Bila je to ujedno i vanjska proslava župnikova imendana, koji je ove godine pao u nedjelju (26. IX.) pa se zbog redovitih svećeničkih obaveza slavljenika nije mogao proslaviti na uobičajeni način.

 

Pretraži sadržaj

Najave

7. prosinca: Proslava Dana Gimnazije i Sjemeništa u Sinju

**********

5.-8. prosinca: Zagreb MBL - Duhovna obnova uoči obljetnice župe

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas133
Ovaj mjesecOvaj mjesec21089
UkupnoUkupno6435706

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37 

Administrator

franodoljanin@gmail.com