Split: Predstavljanje knjige fra Gašpara Vinjalića (preveo fra Bruno Pezo)

Književni krug Split organizirao je u utorak 28. rujna 2010. godine u Zavodu HAZU predstavljanje knjige fra Gašpara Vinjalića Kratki povijesni i kronološki pregled važnijih zbivanja koja su se dogodila Slavenima u Dalmaciji Hrvatskoj i Bosni 1514.-1769. Knjigu je preveo, dodao podnaslove i uputnice na vrela fra Bruno Pezo, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Sinju. Fra Vicko Kapitanović je napisao kratki prikaz 'Gašpar Vinjalić i njegova povijest Slavena' te uskladio s izvornikom i popratio objašnjenjima.

Ovaj kulturni događaj na početku je pozdravio Nenad Cambi koji je, najavivši predstavljače knjige, zahvalio svima i naveo one koji su pomogli tiskanje ove knjige: Ministarstvo znansoti, obrazovanja i športa, Ministratstvo kulture RH, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja te Nacionalni park Krka i Gradski muzej u Drnišu. Bez njihove pomoć ova knjiga ne bi ugledala svjetlo dana. Zatim se knjigu predstavili recenzensti dr. Marko Trogrlić, dekan na Filozofskom fakultetu u Splitu i dr. Josip Vrandečić, profesor na Filozofskom fakultetu. Oba predstavljača istakli su važnost ovoga prijevoda jer je Vinjalić začetnik narativne histografije u Hrvstakoj. Osim toga, to djelo obuhvaća razdoblje od važnoga značenja za naše područje. Dr. J. Vrandečić je istakao kako je djelo vrijedno primarno kao izvor, a sekundarno kao monografija.

Fra Gašpar Vinjalić u ovom djelu donosi tursko osvajanje Dalmacije, čežnju za slobodom, događaje u Dalmaciji za Kretskog rata, kratko primirje i  morejski rat, donosi okolnosti mletačke i austrijske politike. U ovoj su knjizi opisani i detalji crkvene povijesti (franjevački kapituli, sinode, vizitacije...).

Fra Vicko Kapitanović rekao je kako je ova knjiga prvi put bila tiskana u Veneciji 1775. godine. Zahvalio se svima koji su pomogli oko uređenja i tiskanja knjige.

Fra Bruno Pezo, prevoditelj, napomenuo je kako ga je davno već, u ime Književnog kruga Split, zamolio fra Josip Ante Soldo da prevede ovu knjigu, ali od tada do danas prošlo je mnogo vremena. Uz neke poteškoće razumijevanja venecijanskog dijalkta i posebno uz pomoć fra Vicka ova je knjiga ipak ugledalo svjetlo dana.

Na predstavljanju knjige bili su prisutni iz samostana Trstenik fra Marko Babić, fra Duško Moro, fra Mile Čirko, fra Frano Doljanin te bogoslovi fra Mijo Grbeš i fra Kristijan Šilić; iz samostana Gospe od Zdravlja bio je prisutan fra Kruno Bekavac, a iz samostana Sinj fra Bruno Pezo.

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas347
Ovaj mjesecOvaj mjesec19706
UkupnoUkupno7634584

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41