II. SVETI FRANJO I FRANJEVAČKI POKRET

 

(Prema knjizi KAJETAN ESSER, Pregled povijesti Franjevačkoga reda) .

Franjo i Blažena Djevica Marija

«Sva su stvorenja u svemiru, poput planeta oko sunca, raspoređena oko utjelovljene Riječi Božje od koje primaju du­hovnost. Stupanj njihova savršenstva ovisi o mjestu što ga zauzimaju s obzirom^ta Utjelovljenu Riječ, na njezino sveopće prvenstvo, na njezino posredovanje i djelo otkupljenja. Marija je prva između svih stvorenja, najljepše i najsavršenije stvore­nje, puna milosti. (Fra Aleksa Benigar, OFM) 

Marijino prvenstvo u svim krepostima i prvenstvo među svim bićima ne proizlazi iz njezine biološke veze s Isusom tj. iz toga što je ona njegova tjelesna majka, već što je savršeno ljubila i izvršila volju Božju.

Sveti Bernardin Sijenski piše: «Početak je doba prije svega u Bogu, zatim u Isusu Kristu i napokon u Presvetoj Djevici. Ona je bila prepuna svih milosti u korist ljudskoga spasenja, i nitko nije izuzet od njezine topline.»

Sveti Franjo Asiški,koji je duboko štovao Blaženu Djevicu Mariju, podario joj je naslov «Gospodarica anđela». Taj naslov plod je duboke spoznaje koju mu je Bog dao o mjestu koje ona zauzima kod Boga, a o njemu svjedoči antifona njoj u čast ispje­vana i sastavljenja za Službu muke Isusove: Presveta Djevice Marijo, među ženama ovoga svijeta nijedna ti nije slična rođena, kćeri i službenice našega Kralja, nebeskoga Oca, Majko našega presvetoga Gospodina Isusa Krista, Zaručnice Duha Svetoga. Životopisac Čelano zapisao je i ovo: «Isusovu je Majku sve­ti Franjo obasipao neizmjernom ljubavlju jer nam je uzvišenoga Sina dala za brata. Ljubio je Mariju jer je živjela siromašni ži­vot sa svojim Sinom. Tako je siromašna Majka postala posebni uzor za Manju braću.

U pismu «siromašnim gospođama«, tj. klarisama Franjo piše: «Ja, mali brat Franjo, hoću živjeti po primjeru života i siromaštva Gospodina Isusa Krista i njegove presvete Majke i u tome ustrajati do kraja. I vas molim i savjetujem da stalno živite u tom najsvetijem životu siromaštva.«

I kršćanima, «braći i sestrama koji vrše pokoru«, koji su u svom životu htjeli nasljedovati sv. Franju, otkrio je svoju vo­lju: «Iako je Gospodin bio bogat više nego itko, ipak je na svi­jetu htio izabrati za se i za svoju Majku siromašni život.

U trenucima nutarnjeg mira i sreće običavao je Franjo svoje raspoloženje izraziti pjesmom. Čelano je zapisao: «Mariji je uvijek pjevao nove hvalnice, zazivao je pobožnim molitvama i tako iskrenom ljubavlju da to uopće nije moguće izraziti. Jed­na takva hvalnica sačuvala se u Franjinim spisima:

«Budi pozdravljena sveta Gospo, presveta Kraljice, Bogo­rodice Marijo, koja si uvijek Djevica, izabrana od presvetoga Oca nebeskoga koji te je posvetio sa svojim presvetim ljublje­nim Sinom i Duhom Tješiteljem, koja si bila i jesi sva punina milosti i svako dobro.

  • Budi pozdravljena, dvoru njegov!
  • Budi pozdravljena, prebivalište njegovo!
  • Budi pozdravljena, kućo njegova!
  • Budi pozdravljena, ruho njegovo!
  • Budi pozdravljena, službenice njegova!

Budi pozdravljena, Majko njegova! Crkvice Svetoga Damjana i Svete Marije Anđeoske u životu svetoga Franje imaju presudnu ulogu. U Svetom Damjanu mu se otvorilo Kristovo otajstvo, a u Porcijunkuli Marijino otaj­stvo. U Svetom Damjanu pred Raspelom u njemu se zapalila ljubav prema Kristu raspetom, a u Porcijunkuli ljubav prema «Majci svekolike dobrote«.

Franjo je znao da se u svemu može lako nazrijeti Boga. Posebno je za Porcijunkulu vjerovao da je to za njega i njegovu braću mjesto gdje primaju najviše milosti. Braću je zamolio: «Pazite da nikad ne napustite taj kraj. Ako vas istjeraju na jed­na vrata, vi se vratite na druga. Taj je kraj uistinu sveto mjesto i Božje prebivalište. Kad nas je bilo malo, Bog nas je tu umnožio. Ovdje je svjetlom svoje mudrosti rasvijetlio srca svojih siromašaka. Ovdje je žarom svoje ljubavi rasplamtio našu volju. Tko se ovdje bude pobožna srca molio, primit će što god zamo­li. A tko ga ovdje uvrijedi, bit će strože kažnjen. Zato poštujte sa svom čašću ovo mjesto Božjeg prebivališta i svojim srcem oduševljeno i zahvalno slavite Boga.«

Pod Marijinu je zaštitu i zagovor Franjo izručio cijeli svoj Red da ga hrani i čuva do kraja.

Šesnaest godina je Franjo odlazio od Marije Anđeoske i šesnaest se godina ponovo vraćao k njoj. Prvi ga je put vodio k Papi koji mu je potvrdio Pravila za svijet, a zadnji se put vratio da pod Marijinom zaštitom izvuci svoju dušu Bogu.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Drniš, 22. rujna 2019.  – Izborni kapitul Mjesnoga bratstva OFS-a Gospe od Ružarija

************

Proslava sv. Franje u Imotskom

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1744
Ovaj mjesecOvaj mjesec38333
UkupnoUkupno7107874

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 86