II. SVETI FRANJO I FRANJEVAČKI POKRET

(Prema knjizi KAJETAN ESSER, Pregled povijesti Franjevačkoga reda).

2. Franjino djetinjstvo i mladost

Franjo se rodio 1182. godine u gradu Asizu (Assisi) u tali­janskoj pokrajini Umbriji. Otac mu se zvao Petar Bernardone, a majka Ivana koja je imala nadimak Pika.

Porijeklom je bila Francuskinja. Franjo se, po predaji, rodio u staji pokraj kuće, jer su mu majku ondje uhvatili trudovi. Otac je tada bio na jednom od svojih putovanja, te je majka djetetu dala ime Ivan, no otac je to ime promijenio u Francesco tj. Franjo (Francuzić).

Petar Bernardone je bio bogati trgovac tkaninama, a pripadao je nižoj klasi. Tzv. minores (manji) razlikovali su se od plemića koji su se zvali maiores (veći). Plemići su se po rođenju smatrani višom klasom, dobrim ljudima, otmjenima, iako mnogi od njih nisu znali ni čitati ni pisati, a često su bili siromašni.

Franjina su oca poslovi često odvodili u Francusku tako da je on tu zemlju smatramo pojmom blagostanja, otmjenosti i ljepote.

Franjo je rastao u raskoši i bezbrižnosti, od majke je naučio francuski, a uživao je i jedan veliki privilegij: s devet je godina išao u župsku školu svetoga Jurja te je naučio čitati, pisati, računati i nešto latinskoga. Školska knjiga mu je bio Psalterij, dakle, knjiga psalama, i nije čudo da će jednoga dana, nakon mnogo godina, od različitih psalama sastavljati svoje psalme, posebno kad bude razmišljao o Isusovoj muci. Iako je ovo obra­zovanje bilo oskudno, mogli su si ga priuštiti samo rijetki.

Franjin otac je u Asizu imao trgovinu tkanina u kojoj mu je sin pomagao. Kad je navršio 14. godina (1196. godine), postao je punoljetan i bio primljen u društvo trgovaca te je smio u očevo ime poslovati na sajmovina - tj. kupovati tkanine s Isto­ka (iz Kine, Indije), stajati u dućanu i prodavati.

Iste godine Franjo se učlanjuje u strukturu posluha te svake desete godine mora polagati lensku prisegu i, ako treba, ići u rat. Uskoro ga smatraju zrelim u društvenom pogledu, te Franjo ulazi u tzv. društvo plesača koji u određene dane prolaze gra­dom plešući, izvode raznovrsne svjetovne i vjerske igrokaze. Franju su prijatelji birali za svojega vođu tj. vođu asiške mladeži jer je bio umiljat, veseo, volio je pjevati, lijepo je ple­sao, a bio je i bogat. Iako je Franjo lake ruke i s nekom rasipnošću trošio novac, otac se radovao jer se tako pokazivalo što Bernardonovi imaju i što jesu.

Naravno, Franjo je bio vjernik; išao je u crkvu, ali nije sanja­rio o nekom duhovnom zvanju, već o svjetovnom. Budući da nije bio plemić, proslaviti se mogao samo tako da ratuje za nekoga plemića te, ako se istakne u bitkama, možda dobije naslov «viteza» tj. postane plemić nižega ranga.

Prva ratna i borbena iskustva Franjo je stekao u ratu građana Asiza sa svjim plemstvom (imao je tada 17 godina), kad su građani Asiza istjerali plemstvo koje je našlo sklonište u gradu Peruđi (Peruggia).

Tri godine nakon toga (Franji je 20 godina) počinje osvet­nička borba plemstva uz podršku onih iz Peruđe protiv Asiza, u kojoj su Asižani poraženi. Mnogo ih je zarobljeno, među njima i Franjo te je jednu godinu (1202. do 1203.) proveo u zatvoru gdje je fizički oslabio i razbolio se. No, i dok je bio u zatvoru i još nije doživio iskustvo susreta sa živim Bogom, došlo je do izražaja njegovo dobro srce. U zatvoru se naime nalazio i jedan zatvorenik vrlo neugodne naravi od kojega su svi zazirali, a Franjo je jedini razgovarao s njime i pokazao samilost prema njemu. Dakle, Franjo je i po naravi bio dobra i nježna srca.

Kad je 1203. godine sklopljen mir, Franju je njegov otac uz otkupninu izbavio iz zatvora, i Franjo se oporavljao u roditelj­skoj kući. Bio je tako slab da nije mogao ni hodati te je ponovno učio hodati.

Zaključimo nešto o Franji:

Bio je plemenita i dobra srca, imao je milosrđa, bio je ot­mjen u govoru i nastupu prema ljudima, veseljak, pjevač, ple­sač, ali i rasipnik koji u trošenju novca nije imao mjere. Zatim, tu je njegova taština i težnja za veličinom. Svojim prijateljima je znao govoriti da je pozvan na neku višu službu, za velikoga kneza, viteza, junaka te da će ga svijet jednoga dana slaviti.

U Franji je Božja milost počela djelovati zahvaljujući iz­vanrednoj Franjinoj osjetljivosti za siromahe, tj. viteštvu pre­ma ljudima. No, sve je to još daleko od pravog obraćenja. Za sada Franjo ide putem kojega je programirao Petar Bernardone imenom FRANCESCO - ugled, bogatstvo, ljubav.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Drniš, 22. rujna 2019.  – Izborni kapitul Mjesnoga bratstva OFS-a Gospe od Ružarija

************

Proslava sv. Franje u Imotskom

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas346
Ovaj mjesecOvaj mjesec41247
UkupnoUkupno7110788

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40