"Bog moj i sve moje"

(Priručnik za kandidate FSR-a) 

 .

3. FSR u Crkvi i za Crkvu

Božja nas dobrota poziva da čitamo „znakove vremena“, pomaže nam da shvatimo svoju prisutnost u Crkvi i svi­jetu te nas potiče da sve bolje živimo svoj poziv i poslanje. U tome nam može pomoći Apostolska pobudnica Christifideles laici (1988) i pismo koje su nam uputila četvorica generalnih ministara Franjevačke obitelji Poziv i poslanje franjevačkih vjerni­ka laika u Crkvi i u svijetu (1989). Oni tim pismom žele dati stano­viti „franjevački odjek“ na spomenutu Apostolsku pobudnicu koja je upućena svim laicima.

Ova Pobudnica posebno ističe novo proljeće udruga i pokre­ta koje se ostvaruje kroz njihovo posuvremenjivanje. Oni po­staju svjesni vlastitog identiteta i vlastitog polja rada.

I Franjevački svjetovni red nastoji izaći iz stvarnosti zastar­jelih navika. Očiti znak njegove životnosti jest golemi rad koji je obavljen da bi posuvremenili zakonske i liturgijske tekstove, organizacijsku strukturu i formaciju FSR-a i Franjevačke mladeži.

Vjernici - laici nalaze se u prvim redovima života Crkve. Oni moraju biti svjesni ne toliko da pripadaju Crkvi, već da jesu Crkva. Kao znak u Crkvi, franjevački svjetovnjaci moraju živjeti ono što govori Pravilo FSR-a, a to je „da u Franjevačkoj obitelji laici, redovnici i svećenici, potaknuti Duhom, na ra­zličite načine i u različitim oblicima, ali u međusobnom živom zajedništvu, žele uprisutniti karizmu Serafskoga oca u životu i poslanju Crkve“. Svijest tog zajedničkog poziva mora pobu­diti na vrednovanje i ljubav prema pozivu svih, na djelotvor­nu volju, da se svima dade prostor za življenje vlastitoga pozi­va i poslanja, na stvarne oblike suradnje koji trebaju biti izraz uzajamnog zajedništva između članova obitelji. To je iskustvo zajedništva koje može nadahnuti franjevački stil bratskih odnosa i uzajamnosti u mnogim drugim sredinama.

U ovim vremenima ističe se potreba života u zajednici ljud­skih dimenzija, gdje su mogući međusobni odnosi: zajedništvo u vjeri i ljubavi. Zato je posebno važno da je svako bratstvo FSR-a „vidljivi znak Crkve, zajednice ljubavi. Ono mora biti privilegirana sredina za razvoj osjećaja crkvenosti i fra­njevačkoga poziva“. Potrebno je skrenuti pozornost na način kako se odvijaju sastanci bratstva FSR-a. Tu mora biti prostora za dijalog namijenjen zajedničkom istraživanju, čitanju Božje riječi, odjecima toga čitanja, pjevanju, liturgijskom štivu i spon­tanim molitvama.

Vjernici - laici moraju svojim životom potvrđivati pripad­nost mjesnoj Crkvi i živjeti čvrsto i osvjedočeno zajedništvo s papom i biskupima. Trenutak je da i franjevčki svjetovnjaci probude svoj franjevački svjetovni poziv, da budu skladna povezanost između potvrde vlastitog identiteta i djelotvorne prisutnosti bratstva u mjesnoj Crkvi. Treba napomenuti važnost biskupijskih i župskih pastoralnih vijeća kao mjesta susreta i dijaloga. Povezanost FSR-a i svećenika franjevaca možda će se najviše očitovati u župama koje su povjerene re­dovnicima franjevcima. Ali, i u takvim župama mora posto­jati otvorenost prema vjernicima koji ne pripadaju niti jednoj posebnoj skupini. Franjevački svjetovni red mora raditi na pro­micanju zajedništva sa svim ljudima.

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

25.-28. lipnja: Proslava Presvetoga Srca Isusova u Šibeniku

************

27.-29. lipnja: Siverić - 50. obljetnica župe

************

29. lipnja: Kruševo - 50. obljetnica svećeništva

***********

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas60
Ovaj mjesecOvaj mjesec64386
UkupnoUkupno6901168

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 84 

Administrator

franodoljanin@gmail.com