Postinje Donje: Duhovna obnova i proslava Gospe Snježne

Dovedite obitelj Majci!

'Kako ljudima vratiti ponos u srce da sa radošću mogu reći odakle njihovi korjeni teku, kako ih vratiti župi kojoj pripadaju, u mjesto odakle su njihovi pretci... i oduševiti ih s onim što imaju?' često se puta zapitao fra Bože Gulić, župnik u Postinju Donjem, župnik jedne male župe u Zagori. I započelo je. Uoči i na blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza 2010. godine, crkva Gospe Snježne u Postinju Donjem zasjala je punim sjajejm, sjajem kojim samo majka može sjati. Raširila je svoj zagrljaj i primila dječicu koja su joj hrlila, privukla je ne samo domaće župljane iz raznih krajeva nego i goste - sve na jedno mjesto - u svoj dom

Fra Bože je uz pomoć svog župljanina Josipa Plazibata (svoje lijeve ruke, kako njih dvojica kažu) organizirao duhovnu obnovu  povodom blagdana Gospe Snježne. Voditelj duhovne obnove bio je Rajko Bundalo, laik koji je svojim svjedočanstvom i katehezom se osvrnuo na brak, obitelj i rod te približio sudionicima  duhovne obnove  vrijednost obitelji i Boga kao neiscrpno vrelo u svakom trenutku života.  

Osim razmišljanja o navednoj temi, sudionici duhovne obnove sudjelovali su u molitvi krunice, na euharistijskom klanjanju te slavlju svete mise. Prvog dana svetu misu i klanjanje pred Presvetim Oltaskim Sakramentom predvodio je fra Stipe Bešlić, župnik iz Ogorja. Don Darijo Čorić, odgojitelj u sjemeništu u Splitu, predvodio je euharistijsko slavlje drugog dana. Na sam blagdan Gospe Snježne svečano procesiju i euharistijsko slavlje predvodio je fra Damir Ćiro Ćikara, župni vikar u Šibeniku, a koncelebrirao je don Ivan Delić, župnik susjedne župe iz Muća. Nakon svete mise Postinjani su u svojim narodnim nošnjama "zabalali" na platou ispred crkve i igrokazom se vratili u vrime kako su se nekad prosile cure. Sama svečanost završila je večernjom misom, blagoslovom obitelji i djece.

Važno je napomenuti da je ovo bila župa koja broji 80-ak župljana, a na nedjeljnu misu ih je dolazilo svega u prosjeku oko 5 župljana. Koliko je čudesan Gospin zagrljaj svjedoči sadašnja situacija u kojoj nedjeljnu misu slavi 50-ak župljana. Sam Gospin zagrljaj osjetio je i Josip, te pustio ispraznost života koju mu je nudio svijet i zasljepljivao ga raznim obećanjima koja ga nigdje nisu vodila osim daleko od Boga i Crkve.Taj ga je zagrljaj vratio u život, obnovio obitelj i dao se u obnovu crkve koja je bila pred zatvaranjem. A sada obnovljena crkvica sjaji, uređena izvana, a i iznutra i dalje očekuje dovršavanje započetog.

U tijeku je prikupljanje priloga za uređenje zvonika da i dalje Majka može svoju dječicu pozdravljati. Povjerenje i vjera u Boga da će mu pomoći dokaz je jednog franjevca koji se poput sv. Franje dao u obnovu crkve, jednog zauzetog fratra koji nije odustajao, uredio svoju kuću i širom otvorio vrata... I zato od sveg srca hvala fra Boži, Josipu i ostalim članovima crkvenog vijeća na predivnim danima u kojima su doveli obitelj Majci. Nadamo se da će Gospin ružičnjak ovako neprestano cvjetati i stvarati radost u srcu ne jednom godišnje nego iz nedjelje u nedjelju.

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1757
Ovaj mjesecOvaj mjesec6467
UkupnoUkupno7621345

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 74