ZMIJAVCI: Misno slavlje na Todorića gradini

Uoči blagdana sv. Lovre, zaštitnika općine Zmijavci i dana istoimene općine održana je trodnevna priprema za svečev blagdan kojoj je vrhunac bilo misno slavlje večer uoči blagdana koje je održano na drevnoj ilirskoj Todorića gradini podno križa podignutog u sjećanje na sve poginule iz prethodna dva rata.

Svečanu Euharistiju pred nekoliko stotina vjernika predvodio je podbapski župnik fra Vinko Gudelj uz koncelebraciju zmijavačkog župnika fra Frane Lace, fra Mladena Prolića, župnika u Runovićima, fra Miju Šabića, duhovnika u sinjskom sjemeništu te dvojicom misionara don Petra Dobru i don Petra Regmilu iz Karaševa u Rumunjskoj gdje žive mnogobrojni Hrvati

U svojoj propovijedi ovogodišnji propovjednik fra Vinko Gudelj, istaknuo je važnost žrtve kako je i sam rekao „koja veže današnje mjesto na kome se održava ovo misno slavlje te samoga svetoga Lovru“. Podno križa podignutog hrvatskim braniteljima istaknuo je i njihovu važnost, njihovu žrtvu te žrtvu sv. Lovre. Pojasnio je kako su hrvatske branitelje i sv Lovru krasile iste osobine: mladenaštvo, nevinost, identitet i čvrsta vjera u Boga.

Prije svete mise tijekom koje je pjevao Veliki mješoviti pjevački zbor župe Zmijavci pod ravnanjem s. Jasne Kasalo održana je tradicionalna Gospina krunica koju su predvodila duhovna zvanja iz župe Zmijavci. Prije svete mise zazvonilo je i „Blajburško zvono“ za sve poginule i nestale na križnom putu, a koje je postavljeno prije pet godina inicijativom ondašnjeg župnika fra Vinka Prlića.

Na kraju svete mise fra Frano Laco, župnik u Zmijavcima zahvalio je svima, a na poseban način svećenicima iz Rumunjske s kojima župa Zmijavci gaji posebnu vezu. Zahvalio je i ovogodišnjem propovjedniku fra Vinku Gudelju, župniku u susjednom Podbablju koji je porijeklom iz župe Zmijavci.

Kameni križ visok 16 metara postavljen je 1997. godine zalaganjem ondašnjeg župnika fra Vinka Prlića u spomen na mještane poginule u Drugom svjetskom ratu te u zanka sjećanja na ubijene i nestale u komunističkim poratnim godinama kao i za sve poginule u Domovinskom ratu.

Središnja proslava svečevog blagdana održat će se 10. kolovoza svečanom svetom misom koju predvodi imotski gvardijan, župnik i dekan fra Zoran Kutleša. 

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas434
Ovaj mjesecOvaj mjesec19793
UkupnoUkupno7634671

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 59