IMOTSKI: Proslava Gospe od Anđela - zaštitnice grada i Imotske krajine

„Draga braćo i sestre, danas pred majkom Gospom od anđela potrebno se okrenuti Isusu Kristu kojega je rodila Blažena Djevica Marija, potrebno se okrenuti Kristu Bogočovjeku i spasitelju svakog čovjeka“- poručio je u ponedjeljak 2. kolovoza, kotorski biskup mons. Ilija Janjić na proslavi Gospe od anđela, zaštitnice grada Imotskog i cijele Imotske krajine. 

Svečano misno slavlje koje je i ove godine okupilo nekoliko tisuća vjernika iz svih župa Imotske krajine, Dalmatinske zagore kao i susjedne Hercegovine predvodio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić uz koncelebraciju imotskog župnika, gvardijana i dekana fra Zorana Kutleše, fra Nedjeljka Brečića te uz još sedamnaestoricu svećenika. U svojoj zanimljivoj i pomalo neobičnoj homiliji koju je isprekidao pripjevnim napjevima pučkih pjesama južne Dalmacije i Kotorske biskupije ovogodišnji propovjednik biskup Janjić istaknuo je povezanost između Gospe od Anđela koja je oslobodila imotski kraj od turske okupacije 2. kolovoza 1717. te Gospu od Škrpjela koja je 1654. godine svojim čudom oslobodila Perast u kotorskoj biskupiji. Kasnije je nastavio: "Dragi vjernici drago mi je što sam danas ovdje s vama na ovom mjestu ispod drevne tvrđave Topane na prozoru ove dične Krajine. Danas želimo svi skupa proslaviti Gospu majku Kristovu i ponad ovog spomenika koji je podignut u slavu hrvatskim braniteljima želimo posebno prikazati ovu svetu misu jer oni su ti koji su svoje živote ugradili u temelje ove neovisne i slobodne hrvatske države".

Biskup Janjić istaknuo je i na važnost blagdana Gospe od anđela te je pozvao sve vjernike da učine prijeko potrebne promjene u svome životu kazavši: "To su promjene koje trebamo učiniti danas pred našom majkom Gospom od anđela jer ona je naša majka i ona se za nas brine", Naglasio je i važnost svećenika u današnjem društvo te kazao je kako su danas sve češći napadi na svećenike, ali je pritom istaknuo kako uvijek ima nedostojnih svećenika rekavši: "I Isus Krist je imao dvanaest apostola pa ga je jedan prodao za šaku bezvrijednih srebrnjaka". 

U svojoj nadahnutoj propovijedi propovjednik je posebno naglasio i važnost obitelji te je rekao kako su glavne vrednote čovjeka ljubav prema Crkvi, svećeniku, obitelji i domovini. Važnost obitelji potkrijepio je primjerom: "Nažalost, današnja obitelj je na rubu propasti. Trebamo voljeti obitelj, žrtvovati se za nju jer ako uništimo obitelj uništit ćemo cijelo društvo". Poručio je svim vjernicima: "Svima onima koji su dugo u braku, ali i onima koji se tek sada spremaju na brak preporučam neka im oslonac bude molitva". 

Tijekom mise pjevao je Veliki mješoviti zbor župe Imotski pod ravnanjem Anđelka Nikolića Đela, a uz orguljašku pratnju s. Sofije Vuković.

Na završetku misnog slavlja sve nazočne pozdravio je gvardijan i imotski dekan kao i župnik župe Imotski fra Zoran Kutleša koji se posebno zahvalio svim vjernicima koji su došli hodočastiti zaštitnici Imotske krajine. U svom obraćanju vjernicima istaknuo je kako je posebno sretan što se današnja svetkovina učestala slaviti na Topani, srcu imotske povijesti na kojem je simbolično podignut i spomenik 120 poginulih hrvatskih branitelja s područja Imotske krajine. Zahvalio je svim braniteljima jer da nije njih ne bi bilo ni slobodne i neovisne hrvatske države.

Zahvalio je i Gospi od Anđela na njezinoj čudotvornosti i neizmjernoj pomoći koju je pružila imotskim junacima davne 1717. godine kada je Imotski i Imotska krajina oslobođena od Turaka. 

Prije mise održana je i tradicionalna procesija u kojoj je sudjelovalo nepregledno mnoštvo vjernika predvođeno s dvadesetak župskih barjaka koje su nosili predstavnici svih župa Imotskoga dekanata, a sliku Gospe od Anđela, krasnu tvorevinu nepoznatog autora koja prikazuje Majku Božju s anđelima koji je nose na nebo, a nabavili su je imotski franjevci odmah po oslobođenju od Turaka, nosile su djevojke odjevene u narodne nošnje Imotske krajine koračajući po stazi od ružinih latica koje tradicionalno posipaju imotske domaćice.

Devet dana uoči Gospe od anđela vjernici su se pripremali duhovnom pripremom kroz mise devetnice koje su svakog dana bile praćene Gospinom krunicom, a koje su propovijedali župnici franjevačkih župa koje su inkorporirane imotskom samostanu kao i dijacezanski župnik župe Imotska Poljica. Sve te mise praćene su nastupom župskih zborova pojedinih župa te velikim brojem hodočasnika. Gospa od Anđela slavi se u povodu sjećanja na godinu 1717., kada su goloruki Imoćani uz pomoć Mlečana pobijedili moćnu tursku vojsku te ih protjerali iz Imotske krajine. Župa Imotski spominje se već u doba Konstantina Porfirogeneta u njegovu djelu "De administrando imperio" u 10. stoljeću.

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas125
Ovaj mjesecOvaj mjesec14405
UkupnoUkupno7629283

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 83