Od neuspjeha do obilja - Bog koji te traži

Evanđelje po Ivanu (Iv 21,1-19)

Poslije toga očitova se Isus ponovno učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: “Idem ribariti.” Rekoše: “Idemo i mi s tobom.” Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.

Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: “Dječice, imate li što za prismok?” Odgovoriše mu: “Nemamo.” A on im reče: “Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.” Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: “Gospodin je!” Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.

Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: “Donesite riba što ih sada uloviste.” Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: “Hajde, doručkujte!” I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: “Tko si ti?” Znali su da je Gospodin. Isus pristupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu. To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.

Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: “Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?” Odgovori mu: “Da, Gospodine, ti znaš da te volim.” Kaže mu: “Pasi jaganjce moje!” Upita ga po drugi put: “Šimune Ivanov, ljubiš li me?” Odgovori mu: “Da, Gospodine, ti znaš da te volim!” Kaže mu: “Pasi ovce moje!” Upita ga treći put: “Šimune Ivanov, voliš li me?” Ražalosti se Petar što ga upita treći put: “Voliš li me?” pa mu odgovori: “Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim.” Kaže mu Isus: “Pasi ovce moje! Zaista, zaista kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš.” A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga. Rekavši to doda: “Idi za mnom!”

Za razmišljanje

Nakon uskrsnuća učenici se razočarani vraćaju svom uobičajenom životu; i upravo tamo se uskrsnuli Gospodin ukazuje obećajući im ispunjeni život u znaku obilnog ulova ribe.

Ø    U čemu trebaš otvoriti oči kako bi “vidio” snagu Uskrsloga?

Ø    Želiš li i vjeruješ li u obećanje ispunjenoga života za tebe? Koji su prvi koraci koje želiš poduzeti da bi ga primio?

Ø    Život u punini se postiže otkrivajući vlastito zvanje. Jesi li već krenuo otkrivati Božji plan za tebe, ili želiš sada početi?

Molitva

 • Bože stvoritelju svega stvorenja,
 • usrdno te molimo:
 • pogledaj dobrostivo ove svoje sluge I. i I.,
 • da budu uvijek duhom gorljivi,
 • u nadi radosni
 • i neka uvijek služe tvome imenu.
 • Privedi ih, Gospodine, kupelji novoga rođenja
 •  da s tvojim vjernima provode čestit život
 • i postignu vječnu nagradu tvojih obećanja.
 • Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Franjo, kojeg Bog traži 

Legenda trojice drugova (TD IX,30-31)

Poziv brata Silvestra

30. Dok je gospodin Bernardo, kao što je rečeno, svoja dobra dijelio siromasima, bijaše nazočan i blaženi Franjo koji je promatrao snažno djelovanje Gospodinovo i u svom je srcu slavio i hvalio Gospodina. Kadli dođe neki svećenik imenom Silvestar od kojega je blaženi Franjo kupio kamenja za popravak crkve sv. Damjana. Gledajući kako se sav novac troši po nakani čovjeka Božjega, raspaljen pohlepom mu je rekao: “Franjo, nisi mi dovoljno platio kamenje što si ga od mene kupio.” Kad je preziratelj lakomosti čuo kako taj mrmlja i prigovara, pristupio je gospodinu Bernardu i gurnuo svoju ruku u njegov ogrtač, gdje se nalazio novac, s velikom ogorčenošću srca je ruku izvukao punu novaca i dao ga svećeniku koji je čas prije mrmljao rekavši mu: “Jesi li, gospodine svećeniče, potpuno podmiren?” Silvestar je odgovorio: “Potpuno, brate.” Radostan se, s tako dobivenim novcem, vratio svojoj kući.

31. Nakon nekoliko dana je isti svećenik po Božjem nadahnuću počeo razmišljati o onome što je učinio blaženi Franjo te je sam sebi rekao: “Nisam li ja bijedan čovjek? Iako sam već star, pohlepno žudim za vremenitim dobrima i tražim ih. A ovaj mladić, naprotiv, iz ljubavi prema Bogu sve to prezire i odbacuje.”

Naredne je noći u snoviđenju vidio neizmjeran križ čiji je vrh doticao nebo, a podnožje mu je učvršćeno stajalo u Franjinim ustima. Priječnice su toga križa sezale od jednoga kraja svijeta do drugoga. Kad se svećenik probudio, spoznao je i čvrsto vjerovao da je Franjo pravi prijatelj i sluga Kristov i da se redovnička zajednica, koja se istom pojavila, ima proširiti po cijelome svijetu. Tako se počeo bojati Boga i u svojoj je kući počeo činiti pokoru. Napokon je, nakon malo vremena, stupio u Red koji je tada već bio pravno osnovan. U njemu je vrlo uzorno živio i slavno završio svoj zemaljski život.

Za produbljivanje

Čak i neuspjeh života koji je darovan Bogu, odgovora koji je već dan, a potom i promijenjen, može otvoriti prostor obnovljenoj snazi i novom otkrivanju smisla. Tada očito obilje dobara postaje samo slika jednog istinskijeg obilja dobara; time se postaje sposoban “vidjeti” prisutno otajstvo u vlastitom i tuđem poslanju. Jer tako se shvaća da ta divna povijest može postati i naša.

Ø    Čak i neuspješan odgovor može otvoriti prostor obnovljenoj snazi i novom otkrivanju smisla, ali trebam znati gledati iznad neposrednog privida. Dobra koja obogaćuju moj život samo su slika preobilnosti jedinoga Dobra.

Ø    “Vidjeti” prisutno otajstvo u pozivu drugih, “vidjeti” Gospodina Isusa Krista u svome životu, omogućuje mi da shvatim da i moj život može biti takav.

Bratstvo Frame – mjesto tvojega traženja 

Franjevačka mladež: Put franjevačkoga poziva (Frama: Put poziva 19)

Mladi u Franjevačkoj mladeži produbljuju vlastiti poziv u svjetlu poruke sv. Franje putem postupne formacije. Prepoznavanje poziva bit će žarišna točka na cijelome putu.

Živjeti u bratstvu Frame

Formacija u bratstvu Frame naziva se put franjevačkoga poziva. Vrijeme življenja u bratstvu treba tako iskoristiti s darovanom braćom i sestrama da se zajedno osluškuje Božji poziv. Cijeli naš život ide za tim iskustvom traženja Božje volje u našem životu. Stoga je važno vidjeti dar koji mi se pruža kroz bratstvo, a jednako tako rasti i u vlastitom prepoznavanju svojega poziva u Crkvi.

ZADATAK: Nabroji pojedine teme susreta tvoga bratstva kroz koje razmišljate o životnom pozivu.

 • Na koje sve načine organizirate susrete u kojima pred bratstvo stavljate važnost govora o životnom pozivu?
 • Jeste li imali kada susret kojega su animirali bivši članovi Frame, a sada supružnici ili redovnici i redovnice? Kako te se dojmilo njihovo svjedočanstvo?
 • Koliko ti je poznat Franjevački svjetovni red (FSR) kao oblik franjevačkoga zvanja u svijetu? Jesu li članovi Franjevačkoga svjetovnog reda ikad animirali susret u tvome bratstvu?

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Vinjani: Izborni kapitul OFS-a

************

kola emocija"

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2009
Ovaj mjesecOvaj mjesec36443
UkupnoUkupno7328306

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 91