Od smrti do života - Bog koji te traži

Evanđelje po Ivanu (Iv 19,28-37)

Nakon toga, kako je Isus znao da je sve dovršeno, da bi se ispunilo Pismo, reče: “Žedan sam.” A ondje je stajala posuda puna octa. I natakoše na izopovu trsku spužvu natopljenu octom pa je primakoše njegovim ustima. Čim Isus uze ocat, reče: “Dovršeno je!” I prignuvši glavu, preda duh.

Kako bijaše Priprava, da ne bi tijela ostala na križu subotom, jer velik je dan bio one subote, Židovi zamoliše Pilata da se raspetima prebiju golijeni i da se skinu. Dođoše dakle vojnici i prebiše golijeni prvomu i drugomu koji su s Isusom bili raspeti. Kada dođoše do Isusa i vidješe da je već umro, ne prebiše mu golijeni, nego mu jedan od vojnika kopljem probode bok i odmah poteče krv i voda.

Onaj koji je vidio svjedoči i istinito je svjedočanstvo njegovo. On zna da govori istinu da i vi vjerujete jer se to dogodilo da se ispuni Pismo: Nijedna mu se kost neće slomiti. I drugo opet Pismo veli: Gledat će onoga koga su proboli.

Za razmišljanje

“Križ je naša knjiga, u kojoj je zapisano cijelo znanje o Kristu... Samo križ te može osloboditi... Najbolja stvar nad kojom možeš meditirati jest križ... Upravo stoga trebamo razmatrati Kristov križ kao knjigu mudrosti, u kojoj ogledamo same sebe.” (sv. Bonaventura)

Ø    Prepoznaj i imenuj svoj križ: stvarnost koja te sada pritišće, zbog koje patiš...

Ø    Pred Raspetim ispuni tri koraka:

 • o        Oprosti: sebi, nešto iz svoje povijesti, nekome...
 • o        Plači: imaj hrabrosti iznijeti pred Gospodina svoju tjeskobu.
 • o        Prepusti se: “Povjeri Gospodinu svu svoju brigu, i on će te pokrijepiti.” (Ps 54,23)

Molitva

 • Pomolimo se za naše izabranike
 • da Bog i Gospodin naš otvori uši njihova srca
 • i vrata svoga milosrđa,
 • da po kupelji preporođenja
 • zadobiju otpuštenje svih grijeha
 • i nađu se u Kristu Isusu, našemu Gospodinu.

Franjo, kojeg Bog traži 

Sv. Bonaventura: Životopis sv. Franje (LM I,5)

Poljubac gubavca

5. Kad je tako jednoga dana jahao poljem koje se prostiralo pored grada Asiza, sreo je nekoga gubavca, a neočekivani susret s njime mu je prouzročio strahovitu odvratnost. Kako se u taj čas sjeti svoje odluke da će provoditi život savršenstva, bio je svjestan kako treba da najprije svlada samoga sebe, ukoliko želi postati vitezom Kristovim. Sjahao je s konja i požurio da gubavca poljubi. A kad je gubavac prema njemu pružio ruku kao da će nešto od njega dobiti, dao mu je novaca i poljubio ga.

Odmah je ponovno zajahao konja i ogledao se naokolo. Iako je polje sa svih strana bilo otvoreno, ipak onoga gubavca nije više nigdje vidio. Kako je zbog toga bio ispunjen divljenjem i radošću, počeo je pobožno pjevati pohvale Gospodinu. Odlučio je da će se otada uvijek uspinjati na više.

Zato je tražio samotna mjesta koja su podesna za naricanje. Dok je na takvim mjestima vapio neizrecivim uzdisajima, zavrijedio je da ga Gospodin nakon dugih i usrdnih molitava usliši. Kad je tako jednoga dana samotno molio i od silna žara bio sav obuzet Bogom, ukazao mu se Isus Krist kao propet na križu. Dok ga je promatrao, rastapala mu se duša i sjećanje mu se na Kristovu muku tako utisnulo u najdubljoj dubini njegova srca da bi se on toga časa, kad bi se sjetio Kristova razapinjanja, jedva mogao izvana suzdržati od suza i jecanja, kao što je to kasnije sam povjerljivo pripovijedao kad se približio svom svršetku. Čovjek je Božji, naime, tada shvatio da je upravo njemu upravljena ona evanđeoska riječ: Ako hoćeš za mnom, odreci se samoga sebe, uzmi svoj križ i slijedi me.

Za produbljivanje

Pomirenje sa samima sobom i svojim strahovima plod je primljene ljubavi i postaje prilika da dajemo ljubav. Novi se život izražava novim odnosima prema stvarnosti. Bilo u Franjinom sjećanju, bilo u razmišljanju životopisca, konkretna prilika za ljubav smještena je u odnosu prema “dubokom štovanju” Kristova križa.

 • Moje prvo uskrsnuće treba biti sposobnost primjećivanja dobra tamo gdje vidim samo zlo, a zatim da donosim dobro tamo gdje izgleda da je samo zlo, kako bi zatim i drugi mogli vidjeti ono što sada ja vidim. Novi život zahtijeva i nove odnose.
 • Iskustvo Kristova križa ne može samo početi (u njegovoj smrti vidim prvi čin Uskrsa) ili završiti s usporedbom (kao što se onda dogodilo, tako se može dogoditi i u drugim situacijama): ono treba postati središte mojeg traženja, jer upravo traženje daje razlog i smisao mom novom životu kao kršćanina.

Bratstvo Frame – mjesto tvojega traženja

Franjevačka mladež: Put franjevačkoga poziva (Frama: Put poziva 12)

Franjevačka mladež ima... formativne i pedagoške metode prilagođene potrebama mladoga svijeta... (Generalne konstitucije FSR-a 96,5).

Frama se prilagođuje potrebama mladoga svijeta u svojim metodama i sadržaju formacije. Ta je formacija ustrojena tako da djevojke i mladići postupno dozrijevaju u izboru svoga zvanja i potpuno uđu u svijet u kojemu žive.

Živjeti u bratstvu Frame

Susreti u mjesnom bratstvu Frame trebaju pomagati mladima da otkrivaju Boga koji im ide ususret, koji im oprašta i poziva u zajedništvo ljubavi i dobrote. To se treba očitovati i u uzajamnim odnosima, kako na samom susretu u mjesnom bratstvu, tako i po raznim aktivnostima izvan bratstva. To je način rasta prema iskustvu prepoznavanja vlastitoga poziva.

ZADATAK: Opiši kako izgleda zajedničko čitanje Božje riječi ili, ako ima, priprema tvoga bratstva za nedjeljnu euharistiju kroz čitanja.

 • U zajedništvu braće i sestara otkrivamo svoje slabosti i nedostatke osobito u susretima s drugima. Koliko ti njihov primjer (svjedočanstvo) može pomoći da se susretneš sa svojim slabostima?
 • Na koji način metode i pristup koji učiš na Frami primjenjuješ kad se nalaziš izvan bratstva Frame?
 • Imate li iskustvo čitanja Božje riječi kao bratstvo? Jeste li kada imali susret na temu o Božjoj riječi?
 • Koliko često molite jedni za druge u bratstvu (preko papirića koje izvlačite, kroz igru “pastira i ovčica” ili drugih metoda) ili općenito za nakane bratstva?

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas5448
Ovaj mjesecOvaj mjesec65697
UkupnoUkupno7532530

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70