Od nevjere do vjere - Bog koji te traži

Izl 17,1-7

Sva izraelska zajednica po Gospodnjoj zapovijedi krene dalje iz pustinje Sina. Utabore se kod Refidima. Tu nije bilo vode da narod pije. Zato narod zapodjene prepirku s Mojsijem. Vikali su: “Daj nam vode da pijemo!” A Mojsije im odgovori: “Zašto se sa mnom prepirete? Zašto kušate Gospodina?” Ali je narod žeđao za vodom, pa je mrmljao na Mojsija i govorio: “Zašto si nas iz Egipta izveo? Zar da nas žeđom pomoriš, nas, našu djecu i našu stoku?”

“Što ću s ovim narodom!” - zazivao je Mojsije Gospodina. “Još malo pa će me kamenovati.” “Istupi pred narod!” - rekne Gospodin Mojsiju. “Uzmi sa sobom nekoliko izraelskih starješina; uzmi u ruku štap kojim si udario Rijeku i pođi. A ja ću stajati pred tobom ondje, na pećini na Horebu. Udari po pećini: iz nje će poteći voda, pa neka se narod napije.” Mojsije učini tako naočigled izraelskih starješina. Mjesto prozovu Masa i Meriba, zbog toga što su se Izraelci prepirali i kušali Gospodina govoreći: “Je li Gospodin među nama ili nije?”

Za razmišljanje

Hod u pustinji, hod u našemu životu, obilježen je krizama i nevjerom: “Je li Gospodin među nama ili nije?” Imamo iskustvo slobode, ali i našeg napora da vjerujemo i pouzdamo se. Trpimo žeđ nevjere.

Ø    Prepoznaješ li Božju prisutnost u svome odnosu s Njime, sa samim sobom, s braćom i sestrama?

Ø    Što je za tebe vjera? Uspijevaš li se pouzdati u Boga, u sebe, u druge ili se povlačiš u sebe?

Ø    Udariti po pećini da bi iz nje potekla voda neuobičajena je gesta. Jesi li i ti spreman učiniti neku “neuobičajenu” gestu kako bi se upustio u odnos s Bogom, sa samim sobom, s braćom i sestrama?

Molitva

 • Gospodine Isuse, ti si vrelo za kojim ovi žeđaju
 • i učitelj koga traže.
 • Pred tobom, koji si jedini svet,
 • oni se ne usuđuju nazvati nedužnima.
 • S pouzdanjem ti otvaraju svoja srca,
 • priznaju svoje grijehe i otkrivaju skrivene rane.
 • U svojoj dobroti oslobodi ih slabosti,
 • bolesne ih pridigni, žedne napoji i obdari mirom.
 • Snagom svoga imena, što ga s vjerom zazivamo,
 • budi uz njih i spasi ih.
 • Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Franjo, kojeg Bog traži

Legenda trojice drugova (TD XII,49-50)

Žena u pustinji

49. Narednoga je dana spomenuti kardinal čovjeka Božjeg predstavio vrhovnom svećeniku koji mu je prikazao svoj cjelokupni sveti naum. Sam papa; kako bijaše obdaren velikom razboritošću, na dužan je način prihvatio Svečeve želje. Franju je i braću upozorio na mnoge stvari te ih je napokon blagoslovio riječima: “Pođite, braćo, s Gospodinom i, kako vam se udostoji nadahnuti, svima propovijedajte pokoru. A kad vas Svemogući umnoži brojem i milošću, obavijestite nas pa ćemo vam odobriti i više od toga, a još sigurnije ćemo vam povjeravati i veće stvari.” (…)

50. Dok je Svetac Božji molio, kao što mu je gospodin papa preporučio, Gospodin mu je u duhu progovorio u prispodobi rekavši: “Neka se siromašna, lijepa žena nalazila u jednoj pustinji, a njena je ljepota zadivila jednoga velikog kralja koji je poželio njome se oženiti, jer je mislio da će s njom roditi lijepe sinove.” Pošto je ženidba sklopljena i izvršena, rođeno je i odraslo mnogo sinova. Majka im je, kad odrastoše, ovako progovorila: “Nemojte biti sramežljivi, jer ste kraljevi sinovi. Otiđite u njegov dvor i on će vam pružiti sve potrebno.” Kad stigoše do kralja, on se zadivio njihovoj ljepoti. Prepoznavajući u njima svoje obličje, upitao ih je: “Čiji ste sinovi?” A kad su mu rekli da su sinovi siromašne žene koja boravi u pustinji, kralj ih je sve s velikom radošću izgrlio i rekao: “Nemojte se bojati, jer vi ste moji sinovi. Ako se s moga stola hrane toliki stranci, mnogo veće pravo na to imate vi koji ste moji zakoniti sinovi.” Zatim je kralj naredio spomenutoj ženi da sve sinove što ih je s njim rodila pošalje u njegov dvor da ih othrani.”

Kad je to blaženome Franji, dok je molio, pokazano u viđenju, sveti je čovjek shvatio da ona siromašna žena predstavlja njega.

Za produbljivanje

Nevjera se ponekad miješa s mudrošću i skriva se pod krinkom ljubavi prema drugima (kamo sreće da odande dolazi) te priječi da prepoznamo crte Očevog lica. Da bismo se sjetili da je “Gospodin među nama” treba biti svjestan da smo zajedno s Njime, da smo dio Njegove povijesti, kao što je i Franjo “shvatio da ona siromašna žena predstavlja njega”.

 • Razboritost i “ljubav” (tako je zovemo jer meni odgovara) ponekad me priječe da se hrabro opredijelim za nešto, za istinska herojska djela koja se ne temelje na računicama i sigurnosti. To je kada sam tako slijep da negiram očitu Božju ljubav.
 • Nevjera Izraelaca u pustinji nije se odnosila na Božju moć ili vjernost, nego na činjenicu je li obećanje koje im je dao bilo upućeno upravo njima: nije li se možda objavio nekom drugom narodu, a mi smo ostali prevareni? Upravo je moja nevjera u tome da ne prepoznajem da Bog stvara povijest sa mnom.

Bratstvo Frame – mjesto tvojega traženja

Franjevačka mladež: Put franjevačkoga poziva (Frama: Put poziva 21)

Za djevojke i mladiće obećanja su trenutak prepoznavanja i življenja evanđelja po primjeru sv. Franje u krilu vlastite zajednice. Pritom je stalno potrebna volja i vjernost u suočavanju vlastitoga života s evanđeljem da bi se postupno usvojile franjevačke vrednote, življene u duhu predanja i služenja drugima. Frama sa svoje strane prati mlade na putu traženja i duhovnoga rasta.

Živjeti u bratstvu Frame

Život po obećanjima u bratstvu Frame svojevrstan je poziv neprestanog rasta u vjeri. Može se reći da je to trajni hod ka većem povjerenju i vjeri. Obećanja nas izazivaju da Riječ Božju čujemo srcem okrenutim prema svojoj braći i sestrama s kojima živimo. Kroz obećanja mi “učimo” biti dosljedniji kršćani i u tome napredovati.

ZADATAK: Navedi temu jednog susreta u mjesnom bratstvu kojom se posebno pripremate kao bratstvo za obećanja.

 • Koje teme obrađujete najčešće prije samih obećanja? Zašto?
 • Postoje li određene nejasnoće/problemi o kojima bi trebalo više razgovarati u tvojem mjesnom bratstvu? 
 • Koliko tvoje mjesno vijeće pomaže u odabiru susreta, tema, predavača i ostalog u pripremi cijeloga bratstva za slavlje obećanja?
 • Na koji način kroz vrijeme priprave za obećanje konkretno potičete suočavanje vlastitoga života s evanđeljem? 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas396
Ovaj mjesecOvaj mjesec45211
UkupnoUkupno7512044

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45