Od kaosa do sklada - Bog koji te traži

Post 1,1-10

U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i Duh Božji lebdio je nad vodama. I reče Bog: “Neka bude svjetlost!” I bi svjetlost. I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame. Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi.

I reče Bog: “Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!” I bi tako. Bog načini svod i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom. A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro - dan drugi. I reče Bog: “Vode pod nebom neka se skupe na jedno mjesto i neka se pokaže kopno!” I bi tako. Kopno prozva Bog zemlja, a skupljene vode mora. I vidje Bog da je dobro.

 .

Za razmišljanje

Kao što je Duh Božji djelovao na prve vode u stvaranju prvih stvorenja, tako na isti način Duh Sveti djeluje na krsnu vodu da bi stvorio novo stvorenje i preoblikovao kaos u sklad.

Ø    Nosiš li u sebi kaos? Imenuj ga…

Ø    Koju kaotičnu stvarnost želiš staviti pred Gospodina kako bi započeo novi život?

.

Molitva

 • Svemogući vječni Bože, Oče svega stvorenja,
 • koji si čovjeka sazdao na svoju sliku,
 • ljubazno primi i ove svoje miljenike
 • koji dolaze tebi
 • i daj da oni koji su riječ Krista tvoga s nama slušali,
 • obnovljeni njegovom snagom,
 • tvojom milošću postanu njemu potpuno slični.
 • Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

.

Franjo, kojeg Bog traži

Sv. Bonaventura; Životopis sv. Franje (LM I,2-3)

Od bolesti do sna o dvorani punoj oružja

2. Franjo još nije znao što Bog s njim namjerava. Budući da ga je očeva zapovijed odvlačila k vanjskim stvarima, a izopačenost naravnoga naslijeđa ga je vukla prema niskim stvarima, još nije bio vičan promatrati stvari nebeske niti je znao uživati u božanskim.

Budući da podneseno trpljenje duhovnom sluhu daje shvaćanje, na nj se spustila ruka Gospodnja i promijenila se desnica Svevišnjega. Dugotrajnim bolovanjem mu je shrvala tijelo da mu popravi dušu za prosvjetljenje Duha Svetoga. (…)

3. Kad se naredne noći prepustio snu, Bog mu je pokazao lijepu, veliku dvoranu punu oružja koje bijaše obilježeno znakom Kristova križa da bi mu unaprijed pokazao kako neusporedivom nagradom ima biti nagrađeno milosrđe iskazano siromašnom vitezu iz ljubavi prema najuzvišenijem Kralju. Zato, kad je upitao čije je sve to, Božji mu je glas odgovorio da će sve to pripasti njemu i njegovim vojnicima.

Kad se ujutro probudio, kako mu duh još ne bijaše vičan spoznavati božanske tajne niti je po vidljivim znakovima umio prelaziti na gledanje istine nevidljivih stvari, mislio je da će neobično viđenje biti znak velike sreće. Kako mu još nije bila poznata Božja namjera, odluči otputovati u Apuliju k nekom vojvodi, jer se ponadao da će se u njegovoj službi domoći vojničke slave, kao što mu je spomenuto viđenje nagoviještalo.

Kad se malo nakon toga dao na put i stigao do najbližega grada, u noći je čuo kako mu Gospodin povjerljivo kaže: “Franjo, tko ti može učiniti više: gospodar ili sluga, bogataš ili siromah?” Kad je Franjo odgovorio da mu može bolje učiniti kako gospodar, tako bogataš, Gospodin je odmah dodao: “Zašto, dakle, zbog sluge ostavljaš gospodara, a zbog siromašna čovjeka bogatog Boga?” Nato će mu Franjo: “Gospodine, što hoćeš da činim?” A Gospodin će mu: “Vrati se u svoj zavičaj, jer viđenje što si ga vidio ima duhovan smisao. Na tebi se ima ispuniti božanska odredba, a ne ljudska.” Kad je svanulo, žurno je krenuo prema Asizu. Postavši uzor poslušnosti, sa sigurnošću je i s radošću iščekivao Gospodinov nalog.

.

Za produbljivanje

Bog djeluje “iz visina”, a Franjo je naviknuo gledati “dolje”. Unatoč dijeljenju voda pod svodom od voda nad svodom, one još uvijek mogu biti izmiješane u našim mislima. Ako je Gospodin dopustio suhoću, to je zato da bi ti “povratkom u tvoju zemlju” shvatio svoje mjesto u Božjem naumu. Promatraj cjelinu (“tako bude večer, pa jutro”) da bi hodao zajedno s njime.

 • Bog dijeli vode pod svodom od voda nad svodom, ali ja se često zadovoljavam da ih zovem zajedničkim imenom, “vodama” i da ih i dalje miješam u svojoj glavi. Trebam naučiti razlučivati, dajući stvarima pravo ime da bih mogao razlikovati božansko djelovanje.
 • Zadovoljiti se uzimanjem samo dijelića velikog Božjeg plana može biti vrlo lagodno i umirujuće, ali sigurno odvlači: trebam strpljivo promatrati kako bih se divio cjelovitoj slici, kušajući njezine dijelove i uzimajući u ruku kist za one male detalje koji su namijenjeni samo meni.

.

Bratstvo Frame – mjesto tvojega traženja

Franjevačka mladež: Put franjevačkoga poziva (Frama: Put poziva 8)

Franjevačku mladež… čine oni mladi koji se osjećaju od Duha Svetoga pozvanima... produbljujući vlastito zvanje... (Generalne konstitucije FSR-a 96,2).

Frama je put poziva koji pretpostavlja početni poziv i razvija se prema životnome opredjeljenju. Poziv potiče djevojke i mladiće na osobni odgovor, koji se potvrđuje osobnim zalaganjem pred Bogom i među sestrama i braćom.

.

Živjeti u bratstvu Frame

U Crkvu, pa tako i u bratstvo Frame dolazi se na poticaj Duha Svetoga. Duh Božji na različite načine pokreće naš život i daje nam “osjetiti” Božju ljubav i blizinu. Kao članovi Frame pozvani smo na to iskustvo u bratstvu. Potrebno je činiti stanoviti napor u životu kako bismo krenuli iz sebe prema drugima, prema cijelome bratstvu. Bratstvo je naše okruženje koje nam želi pomoći u odrastanju i spoznaji kvalitete ljudskoga, kršćanskoga, ali i franjevačkoga života.

ZADATAK: Prisjeti se svoga prvog dolaska u mjesno bratstvo Frame.

 • Razgovarajući o svome prvom dolasku na Framu, usporedite na koje je sve načine Duh Sveti potaknuo svakoga od vas.
 • Je li to bilo na jedan sasvim “običan” način (na poziv prijatelja, preko oglasa u crkvi), ili kroz oblik svjedočenja (ako je Frama imala neki susret u tvojemu mjestu i pjevala po ulicama), ili kroz znatiželju (traženje prijateljstava, smisla života, iskustva molitve…)?
 • Na temelju ovih iskustava obrati pozornost koliko je potrebno u tvojem mjesnom bratstvu prilaziti onima koji nam tek dolaze. Što možeš poboljšati? Kako im možeš posredovati svoje iskustvo radosnog života u bratstvu Frame?

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas5476
Ovaj mjesecOvaj mjesec65725
UkupnoUkupno7532558

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57