Fra Marko Semren imenovan banjolučkim pomoćnim biskupom

Banja Luka, (IKA/KTA) - Fra Marko Semren imenovan je banjolučkim pomoćnim biskupom. Odluka je to pape Benedikta XVI. objavljena 15. srpnja u podne u Vatikanu. Fra Marko Semren član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene, docent je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i gvardijan Franjevačkog samostana Gorica/Livno. Kao biskupu, Sveti Otac dodijelio mu je naslovnu biskupiju Abaradira.

Papinu odluku o imenovanju pomoćnog biskupa banjolučkog u katedrali Sv. Bonaventure u Banjoj Luci danas je pročitao apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D'Errico. Bilo je to na kraju svečane mise u povodu zaštitnika banjolučke katedrale čime je ujedno završeno zasjedanje BK BiH.

"Zasigurno biskupsko imenovanje fra Marka važan je događaj ne samo za Banju Luku, nego i za Crkvu u Bosni i Hercegovini. Važan je za biskupiju i za mons. Komaricu, iz poznatih motiva. Ali važan je i za Biskupsku konferenciju, koja će imati novog člana; i što više redovničkog člana, kao znak priznanja za ulogu koju su redovnici - a posebno franjevci - imali i imaju u životu Crkve u Bosni i Hercegovini", rekao je nuncij i dodao kako je imenovanje važno i za sve redovnike i redovnice u BiH. "Prisjetit ćete se da sam često spominjao poštovanje, zahvalnost i priznanje Svete Stolice glede pastoralne revnosti i primjera koji nam oni daju, skrbeći za tolike odgovornosti povjerene redovnicima i redovnicama u Crkvi", rekao je također nadbiskup D'Errico i zaželio da fra Marko zasja - u Banjolučkoj biskupiji i univerzalnoj Crkvi - u mudrosti i razboritosti, odanosti službi i ljubavi prema jednoj Kristovoj Crkvi.

Fra Marko Semren rođen je 9. travnja 1954. godine u Biloj kraj Livna u Banjolučkoj biskupiji. Nakon položenih svečanih zavjeta 13. travnja 1980., zaređen je za svećenika 29. lipnja 1981. godine. Studirao je na Papinskom Sveučilištu Antonianum u Rimu. Magistrirao je 1985. te doktorirao godinu poslije na temu franjevačke duhovnosti i njezine prisutnosti među Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

"Imenovanje pomoćnog biskupa nije novost u ovoj mjesnoj Crkvi. I raniji ordinariji imali su pomoćne biskupe", potvrdio je banjolučki biskup Franjo Komarica koji je i sam bio pomoćni biskup mons. Alfredu Pichleru od 1985. do 1989. godine. Sada je i njemu kao ordinariju potrebna pomoć, te je od Svetog Oca tražio pomoćnog biskupa: "Kako je moje zdravlje narušeno, a obaveze se nisu smanjile, ne samo u biskupiji - koja je poderana i treba je izgrađivati duhovno i materijalno novim snagama, a svi smo mi dobrano ratom i poraćem istrošeni fizički i psihički, također tu su i obveze koje imam kao predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine - tražile su od mene da poduzmem nešto kako svećeništvo i pastva ne bi trpjeli", rekao je biskup i dodao: "Zahvalan sam Svetome Ocu, Svetoj Stolici koji su imali razumijevanja za našu vrlo dramatičnu situaciju u mnogim pogledima i da su, evo, u osobi fra Marka Semrena, jednoga doista profiliranoga Božjeg čovjeka, svećenika i redovnika, podarili našoj biskupiji dragocjenu pomoć".

Kako je za HKR rekao biskup Komarica, "imenovanje pomoćnog biskupa smatra i priznanjem unutarcrkvenom jedinstvu. To je ujedno veliko priznanje našem nastojanju ovdje da budemo jedinstveni dijecezanski i redovnički kler, da dišemo istim ritmom, te da rame uz rame i u ratu i poraću, kako se to kaže, 'oremo Božju njivu'".

Kao zanimljivost spomenimo da je Franjevačka provincija Bosna Srebrena do sada dala 49 biskupa, a fra Marko Semren je pedeseti biskup iz te zajednice. S područja Banjolučke biskupije Katolička crkva sada ima četiri biskupa: mons. Berislava Grgića u Norveškoj, kardinala Vinka Puljića u Sarajevu, mons. Franju Komaricu i danas imenovanog pomoćnog biskupa Marka Semrena.

A imenovani pomoćni banjolučki biskup Marko Semren u izjavi za Radio postaju MIR Međugorje istaknuo je da je njegovim imenovanjem Sveti Otac iskazao veliko povjerenje Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene iz koje je posljednji biskup zaređen 1997. godine, za Albaniju. "Ovime je Sveti Otac iskazao našoj provinciji Bosni Srebrenoj i franjevačkom redu jedno dodatno povjerenje u služenju bližnjemu. Sveti Franjo je uvijek govorio biskupima da su oni lice Crkve. Prema tome ako su biskupi lice Crkve, onda se na njihovom životu i ponašanju vidi odraz života Crkve i vjernika".

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas404
Ovaj mjesecOvaj mjesec19763
UkupnoUkupno7634641

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72