Proložac: PROSLAVA SVEĆENIČKOG REĐENJA

Svećenici Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja zaređeni 1977. godine misnim su slavljem koje je predvodio fra Stjepan Čovo, nekoć profesor i odgojitelj slavljenika 5. srpnja t. g. proslavili su svoj 33. svećenički jubilej u crkvici Srca Marijina u Bušanjima, župa Proložac kod Imotskoga, na domak Zelenog jezera u živopisnom kanjonu Badnjevice. Fra Ante Madunić, župnik domaćin i slavljenik radosno je prihvatio kolege i zaželio im dobrodošlicu u želji da se njihovo zajedništvo uvijek produbljuje u čvrstoj postojanosti vjere i bratskog zajedništva.

Slavlje se odvijalo u ozračju molitve i sabranosti, daleko od svijeta. Zato je i izabran tihi kutak samoće u malenoj crkvici i bujnom zelenilu prirode da u tišini zahvale Bogu na daru svećeništva i da lakše međusobno podijele osjećaje bratskog druženja. Predvoditelj je misnoga slavlja, među ostalim, evocirao je vrijednost svećeništva: »Kroz proteklu godinu, koja je bila posvećena svećeniku, slušali smo teološke sadržaje o svećeništvu, o karakteru, važnosti i poslanju svećenika. Mnogi su svećenici govorili o sebi i svom putu ka svećeništvu. Najviše su govorili o svećeničkom radu, predanosti, uspjehu i ustrajnosti. Svjetska je javnost, nažalost, iznosila zamagljene poglede i tamne strane pojedinih svećenička koje nisu išle za tim da pomognu svećeničkom popravku nego da ocrne svećenike i svećenički poziv. Vi ste ponosni što ste ostali vjerni svom svećeništvu! Svaki od vas ima svoju svećeničku povijest duboko utkanu u nutrinu vlastitoga srca. Krist vas je kao i apostole nazvao: »prijateljima« (Iv 15,15). O tom biste prijateljstvu mogli govoriti i svjedočiti kroz protekli svećenički život. I ovaj je susret svjedočanstvo vašeg svećeničkog življenja i opredjeljenja, duboka brazda zaorana u tkivo srca i duše, potpomognuta milošću jer ste se odlučnom voljom opredijelili da vjerno služite Gospodinu, da budete i da ustrajete biti svećenici. Kroz svoj svećenički život niste zatvarali oči pred poteškoćama, niti ste se udaljavali od povjerenoga stada, s njime ste dijelili svijetle časove zanosa i milosti da biste mogli podnositi sivu svakidašnjicu posutu izazovima i iskušenjima. To ste mogli činiti jer ste bili ukorijenjeni u onome koji vas je ljubio i krijepio kao što«.

Završavajući misno slavlje predsjedatelj im je istakao riječi sv. Petra Krizologa koje je on uputio svećeniku: »Nemoj ispuštati što ti je dala i dopustila božanska vlast. Obuci haljinu svetosti. Pripaši se pojasom čistoće. Neka Krist bude na pokrivalu tvoje glave. Neka križ čvrsto stoji i bude zaštita tvog čela. U svom srcu razmišljaj o tajni božanske mudrosti. Pali stalno miomirisni tamjan molitve. Čvrsto prihvati mač Duha. Nek tvoje srce bude žrtvenik. I tako bez bojazni predaj svoje tijelo Bogu za žrtvu«. Slavljenici su dugo ostali zajedno u ozračju franjevačkog veselja i zajedničke pjesme slaveći Boga u divnoj prirodi Gornjeg Prološca. (S.Č.)

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

Split:

18. prosinca: Predstavljanje monografije „Gospodin vam dao mir“

*********

13./16./20. prosinca: Koncerti pjevačkog zbora „Neuma“ iz Drniša

**********

14. - 17. prosinca: Sinj - Duhovna obnova

*********

16. - 23. prosinca: Trstenik - Devetnica Božiću

*********

22. - 26. prosinca: Božić u Čavoglavama

********

Trstenik: Mjesečne teme u OFS-u 'Blagovijest' - 2018.

*********

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1201
Ovaj mjesecOvaj mjesec50281
UkupnoUkupno5585788

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 135 

Administrator

franodoljanin@gmail.com