Franjo i molitva

 

6.   Riječ koja hrani

 

 

Franjo, korača po Riječi

 

Pravilo bez bule [Nepotvrđeno Pravilo] (NPr XXIII,7-11)

I svi mi, manja braća, sluge beskorisne (Lk 17,10), molimo i prosimo sve koji hoće služiti Gospodinu Bogu u svetoj katoličkoj i apostolskoj crkvi i sve slijedeće redove: svećenike, đakone, podđakone, akolite, egzorciste, štioce, vratare i sve klerike, svekolike redovnike i redovnice, braću laike i dječake oblate, siromahe i oskudne, kraljeve i knezove, radnike i težake, sluge i gospodare, sve djevojke neudate i udate, svjetovnjake, muževe i žene, svu djecu, dječake, mlade i stare, zdrave i bolesne, sve pučane i velikaše, i sve narode, puke, plemena i jezike (Otk 7,9), sve narodnosti i sve ljude gdje god jesu po krugu zemaljskom ili će biti, da svi ustrajemo u pravoj vjeri i u pokori, jer se drukčije nitko ne može spasiti.

I ljubimo svi iz svega srca, iz sve duše, iz svega uma i iz sve snage (Pnz 6,5; Mk 12,30) i svom jakošću i razumom (Mk 12,33; Lk 10,27), i svim silama, svim naporom, svim osjećajima, svom nutrinom, svim željama i svom voljom ljubimo Gospodina Boga (Mk 12,30) koji nam je dao i koji nam daje cijelo tijelo, cijelu dušu i cio život, koji nas je stvorio, otkupio i koji će nas samom svojom milošću spasiti (usp. Tob 13,5), koji je nama ubogima i bijednima, pokvarenima i odvratnima, nezahvalnima i zlima učinio i čini sva dobra.

Ništa, dakle, drugo nemojmo željeti, ništa nemojmo htjeti, neka nam se ništa drugo ne sviđa niti nas što veseli nego Stvoritelj, Otkupitelj i Spasitelj naš, jedini pravi Bog, koji je potpuno dobro, sve dobro, svako dobro, istinsko i vrhovno dobro, koji je jedini dobar (usp. Lk 18,19), blag, ljubezan, ugodan i sladak, koji je jedini svet, istinit i ispravan, koji je jedini blag i nedužan, čist, od kojega, po kojemu i u kojemu (usp. Rim 11,36) jest svako oproštenje i svaka milost, sva slava svih pokornika i pravednika, svih blaženika koji se na nebu skupa vesele. Neka nas, dakle, ništa ne priječi, ništa ne dijeli, ništa ne rastavlja. Svuda i na svakom mjestu svi mi svakog časa i u svako vrijeme, iz dana u dan, neprestano vjerujmo te istinski i ponizno držimo u srcu i ljubimo i častimo, klanjajmo se, služimo, hvalimo i blagoslivljajmo, slavimo i uzvisujmo, veličajmo i zahvaljujmo svevišnjem i vječnom Bogu, trojstvu i jedinstvu, Ocu i Sinu i Duhu Svetom, stvoritelju i spasitelju svih koji u njega vjeruju, ufaju se i koji ga ljube, koji je bez početka i bez svršetka, koji je nepromjenjiv, nevidljiv, neiskazan, neizreciv, neshvatljiv, neistraživ (usp. Rim 11,33), blagoslovljen, hvaljen i slavljen, uzvisivan (usp. Dan 3,52), veličanstven, uzvišen, vrijedan ljubavi, željkovan i sav nada sve poželjan u vijeke. Amen.

 

Za produbljivanje

  • Franjo izražava svoj odnos s Bogom hvalospjevima i zahvalama. Ne veže molitvu uz neki životni stalež, trenutak ili mjesto, ne propisuje pravila i plan molitve, nego govori o odnosu koji uključuje cijeloga čovjeka u svoj njegovoj punini (duh, duša, tijelo, um, srce…).
  • Molitva nije stvar intelekta, nego istinitost odnosa. Kao što u odnosu s prijateljima ne razmišljamo o njima, što im reći, nego smo s njima i to je dovoljno, uživamo u njihovom društvu. Možemo reći da je naša molitva proporcionalna iskustvu Boga koje imamo, a time i odnosu koji s njime imamo.
  • Zapitajmo se kakva je naša molitva, koji dio nas samih ona uključuje, iz čega se rađa, koje plodove u nama donosi.

 

Isus, Riječ koja prati tvoje korake

 

Evanđelje po Mateju (6,7-15)

Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete. Vi, dakle, ovako molite:

Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I opusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!

Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka.

 

Za razmišljanje

  • Isus uči moliti dajući iznad svega važnost kvaliteti odnosa s Bogom (Ocem) i u svjetlu toga dajući važnost kvaliteti odnosa s drugima (opraštanje). Možemo od Boga nešto tražiti (daj nam…) samo ako vjerujemo i priznajemo ga Ocem i Gospodinom (sveti se … tvoje kraljevstvo) i ako smo spremni prihvatiti njegovu volju.
  • Isus uči molitvi koja ubrzo prelazi u djelovanje (opraštajte…). Kršćanska molitva je, dakle, kontempla(k)cija.
  • Je li naša molitva dar koji tražimo od Boga?
  • Mijenja li ona naš odnos s braćom i sestrama?

 

Upravi Riječju svoje korake

… IZABERI BOGA NAZIVATI OCEM!

Ø Izdvoji dio dana za pustinju da bi se otvorio otajstvu Boga koji u tebi prebiva.

Ø Moli i meditiraj nad Molitvom Oče naša koju je molio sv. Franjo.

Ø Pokušaj svoje djelovanje i svoje odnose preoblikovati u neprestanu molitvu. 

 

 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas81
Ovaj mjesecOvaj mjesec67539
UkupnoUkupno7057270

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41