Podbablje: Proslava sv. Petra, suzaštitnika župe

Svetkovina sv. Petra apostola, suzaštitnika župe Podbablje svečano je proslavljena u toj drevnoj imotskoj župi u svečevu svetištu koje se nalazi u „Fratrovoj ogradi“ u Drumu.

Euharistijsko slavlje pred nekoliko stotina vjernika predvodio je fra Frano Laco župnik u Zmijavcima koji je i pročelnik Vijeća za duhovni život Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, uz koncelebraciju domaćih svećenika župnika fra Vinka Gudelja i fra Ivana Jukića te fra Denisa Šimunovića, župnika u Vinjanima; fra Mladena Prolića, župnika u Runovićima te fra Rafaela Begića, župnika u Slivnu.

U svojoj odmjerenoj propovijedi ovogodišnji propovijednik istaknuo je važnost sv. Petra za Crkvu i cijelo kršćanstvo. Naglasio je i činjenicu da je on „doista stijena i temelj Crkve koja se u današnje vrijeme sve češće napada“.  Nakon toga vjernicima je oštro poručio da ne nasijedaju lažima i obmanama koje zlonamjernici koriste kao oružje protiv Crkve i vjere. Na kraju je istaknuo vjernicima da u današnjem svijetu relativizma i izjednačavanja sedam najtežih smrtnih grijeha sa ambicijom i ljudskim kvalitetama što danas čine mnogi kako bi se opravdali.

Na kraju svete mise sve nazočne pozdravio je domaći župnik fra Vinko Gudelj koji je zahvalio svim svećenicima na čelu s ovogodišnjim propovjednikom fra Franom Lacom, ali i svim hodočasnicima iz drugih imotskih župa kojih je iz godinu sve više.

Uoči svečane svete mise tijekom koje je pjevao Mješoviti pjevački  zbor župe Podbablje održan je tradicionalni svečani ophod u duljini jednog kilometra od podbapske centralne crkve Sv. Ante do svetišta u „Fratrovoj ogradi“ .

Povodom blagdana sv. Petra održan je i malonogometni turnir Frama iz Imotske krajine na kojem su nastupali mladići iz župa: Zmijavci, Runovići, Vinjani, Proložac i Podbablje. Nakon višesatnog natjecanja uvjerljivu pobjedu je ostavarila ekipa iz Frame Proložac nadigravši domaću ekipu Frame Podbablje.

U poslijepodnevnim satima u organizaciji župnika fra Vinka Gudelja te Organizacijskog odbora za proslavu sv. Petra koji je imenovan za ovu priliku održan je i tradicionalni dernek s popratnim kulturno-športskim manifestacijama.   

Blagdan sv. Petra svečano se slavi već četrdeset godina u župi Podbablje, a od 1989. godine, slavlje je „preseljeno“ u Fratrovu ogradu gdje je 1995.godine zalaganjem mještana i ondašnjeg župnika fra Dinka Bošnjaka podignuta kapelica i svetište u kojem se nalazi mramorni oltar i kip sv. Petra. 

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2018.

***********

13. - 16. srpnja: Proslava Gospe Karmelske u Runovićima

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u župi Studenci

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u Metkoviću

***********

17. - 20. srpnja: Brist - Proslava sv. Margarite

***********

21. srpnja: Molitvena hodnja „Koracima nade u istinu“ – Bulić-Vukšić-Lišane

***********

30.7.-2.8.: Proslava Gospe od Anđela na Visovcu

***********

27.7.-19.8.: Hodočašća i devetnica Gospi Sinjskoj

***********

1. kolovoza: Hodočašće duhovnih zvanja Gospi Sinjskoj

************

15. kolovoza: Slavlje Velike Gospe u Sinju

*************

18. kolovoza: Sinj - Proslava 50. obljetnice mature

**********

7. studenoga: Povijesno otkrivanje reljefa Gospe Sinjske u Nazaretu

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1895
Ovaj mjesecOvaj mjesec39293
UkupnoUkupno6100180

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 81 

Administrator

franodoljanin@gmail.com