Franjo otkriva Riječ u susretu

 

2. Riječ koja ide ususret

 

Franjo, korača po Riječi

 

Legenda maior (LM I,5)

Kad je tako jednoga dana jahao poljem koje se prostiralo pored grada Asiza, sreo je nekoga gubavca, a neočekivani susret s njime mu je prouzročio strahovitu odvratnost. Kako se u taj čas sjeti svoje odluke da će provoditi život savršenstva, bio je svjestan kako treba najprije svladati samoga sebe, ukoliko želi postati vitezom Kristovim. Sjahao je s konja i požurio poljubiti gubavca. A kad je gubavac prema njemu pružio ruku kao da će nešto od njega dobiti, dao mu je novaca i poljubio ga.

Odmah je ponovno zajahao konja i ogledao se naokolo. Iako je polje sa svih strana bilo otvoreno, ipak onoga gubavca nije više nigdje vidio. Kako je zbog toga bio ispunjen divljenjem i radošću, počeo je pobožno pjevati pohvale Gospodinu. Odlučio je da će se otada uvijek uspinjati na više.

 

Za produbljivanje

 • Susret s gubavcima je temeljni događaj u Franjinoj povijesti, odlučujući trenutak njegova obraćenja. Neobično, no ovaj susret se događa u razdoblju velikih muka i borbe s vlastitom tajnom života u koji ulazi Bog koji dopušta da ga se nađe.
 • Bijaše to iznenadni i nepredvidivi susret. Doista, od svih događaja koje je Franjo doživio u svom traženju smisla života i Božjeg otajstva, iskustvo s gubavcima bijaše krajnje iznenađenje.
 • Franjo se nalazi u okruženju koje djeluje nevezano sa zabrinutošću koja je prevladavala u njemu i stoga mora priznati da je upravo tu pronašao odgovor na svoje nemire. Nikad ne bi bio pomislio da ove odbojnosti mogu biti povezane s njegovim mukama. I inače je nailazio na one koji su na rubu društva, ali taj dan iznenadni i neželjeni susret proizveo je nevjerojatan učinak. Nije skrenuo pogled na drugu stranu, već se otvorio ovome susretu kako bi poduzeo taj konačan put prema drugima, pa stoga i prema Drugome.
 • Važno je naučiti razumijevati događaje - riječi koje primamo. Kakva riječ mi je danas upućena? Koje, kakvo iskustvo se može pretočiti u riječ?
 • Neki susreti mijenjaju život ako… Razmišljajući o životu, zabilježi susrete koji su ga promijenili ili koji su ga usmjerili drugamo.
 • Kako živiš osobne susrete? Postaju li oni prilika?

 

Isus, Riječ koja prati tvoje korake

Evanđelje po Luki (19,1-10)

I uđe u Jerihon. Dok je njime prolazio, eto čovjeka imenom Zakej. Bijaše on nadcarinik, i to bogat. Želio je vidjeti tko je to Isus, ali ne mogaše od mnoštva jer je bio niska stasa. Potrča naprijed, pope se na smokvu da ga vidi jer je onuda imao proći. Kad Isus dođe na to mjesto, pogleda gore i reče mu: Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.

On žurno siđe i primi ga sav radostan. A svi koji to vidješe stadoše mrmljati: “Čovjeku se grešniku svratio!” A Zakej usta i reče Gospodinu: “Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko.” Reče mu na to Isus: Danas je došlo spasenje ovoj kući jer i on je sin Abrahamov! Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!

 

Za razmišljanje

Zakejev susret s Isusom:

 • Ma tko je bio taj niska stasa? Zakej ili Isus? Uvijek smo mislili da je carinik iz Jerihona onizak i vrlo živahan i da se nije brinuo hoće li izgubiti obraz penjući se na drvo kako bi vidio Isusa iz Nazareta. Dosta je bilo tuđih priča, sada želi susresti oči toga Mesije.
 • Ali “niska stasa” bi mogao biti i Isus koji nas dolazi susresti u našoj ljudskoj slabosti, postavši malen poput nas, spuštajući se na našu razinu. Želi da ga ugostimo u svojoj kući kako bi nam donio svoj spas i mir. Svatko od nas je pozvan da se osobno susretne s Njime.
 • Tvoj osoban susret s Isusom! Kako se dogodio, kako se razvija?
 • Postoji opasnost da ostaneš na tom odnosu kojem su drugi posredovali, ali koji nikad nije postao osoban. Isus govori, i spašava samo u osobnom odnosu.
 • Koji te strahovi mogu priječiti da primiš Isusa u svoju kuću?
 • Ako si ga već primio, koji otpor još osjećaš?
 • “Danas je došlo spasenje ovoj kući…” Što misliš da Isus treba spasiti u tebi? Pokušaj konkretizirati mjesto, situaciju, odnos, obećanje… u koje Isus treba ući i donijeti spasenje!

 

Upravi Riječju svoje korake

… IZABERI SUSRET S NJIME!

Ø Vrativši se kući nemoj se ponovno zatvoriti u svoj krug prijatelja, otvori se novim odnosima, otvori se prihvatu siromašnih, bolesnih, nesretnih… oni bi mogli imati “riječ” za tebe.

Ø Tvoje iskustvo vjere sazrijeva kroz osobne susrete. Potrudi se da oni postanu prilika za spasenje. Razmisli o svojim odnosima u svjetlu Riječi i razluči svoje osjećaje. 

 

 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas59
Ovaj mjesecOvaj mjesec67517
UkupnoUkupno7057248

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37