Sarajavo: Susret generalnih i provincijskih tajnika JKPM OFM

Na poziv povjerenika Južnoslavenske konferencije franjevačkih provincijala (JKPM OFM) Vijeća za misije i evangelizaciju, fra Lovre Gavrana, a u dogovoru s povjerenikom JKPM OFM za odgoj i izobrazbu, fra Željkom Tolićem, u Sarajevu su boravili generalni tajnik za misije i evangelizaciju fra Massimo Tedoldi i generalni tajnik za formaciju i studije fra Vidal Rodríguez, od 24. do 28. svibnja.

Cilj pohoda bio je susret generalnih tajnika s tajnicima za misije i evangelizaciju, te odgoj i izobrazbu svih južnoslavenskih provincija: Bosne Srebrene, Hercegovačke, Splitske, Zadarske, Zagrebačke i Slovenske franjevačke provincije. Sastanci pročelnika ovih vijeća događali su se 25. i 26. svibnja u franjevačkom samostanu na Bistriku, gdje su i boravili tajnici provincija. U ime braće na Bistriku gvardijan, fra Perica Vidić, izrazio je i pokazao radost i zadovoljstvo zbog ovog bratskog pohoda i boravka u ovom našem samostanu. 

Na početku sastanka domaćin ovoga susreta, provincijal fra Lovro Gavran, pozdravio je sudionike i pojasnio zašto je ovakav susret organiziran baš u Sarajevu. Izrazio je istinsku radost zbog ovoga susreta i zbog svih pozvanih koji su se odazvali i došli u Sarajevo.

Prvi dan susreta bio je predviđen za razgovor o misijama i evangelizaciji. Oba generalna tajnika, i fra Massimo i fra Vidal naizmjenično su izlagali poruku Uprave Franjevačkog reda, utemeljenu na objavljenim dokumentima od Generalnog kapitula 2003. do danas. Tajnici su naglasili nerazdvojivu povezanost ovih dvaju vijeća, jer se mi želimo baviti „korijenima i plodovima misija“. Nema misionara bez odgoja za misije. Fra Massimo je naglasio jednaku vrijednost misija „ad gentes“ i „intra gentes“.

Izvještaje o misijskom djelovanju pojedinih franjevačkih provincija iznijeli su provincijski tajnici za misije: za Bosnu Srebrenu fra Mato Topić, za Hercegovačku provinciju fra Drago Vujević, za Splitsku provinciju fra Stojan Damjanović, za Zadarsku provinciju fra Anselmo Stulić, za Zagrebačku provinciju fra Robert Perišić, za Slovensku provinciju fra Pepi Lebreht.

U izvještajima je bila već prepoznatljiva materija o misijama „ad gentes“.

Bitno različito misijsko djelovanje od svih drugih provincija jest u Bosni Srebrenoj. Zato je fra Mato predstavio misijsko djelovanje u Bosni Srebrenoj, s ozbiljnim pitanjem: Što to znači misijsko djelovanje „ad gentes“ u Bosni? I odgovorio da bosanski franjevci ne moraju prelaziti državne granice i granice kontinenata da bi misijski djelovali, jer to čine i u Bosni onako kako je činio sv. Franjo, stvarajući ozračje dijaloga sa islamom jer je Bosna još uvijek „misijska zemlja“. Razgovor je dalje tekao motiviran dijalogom kršćana s muslimanima. Fra Mato je na kraju pozvao generalne tajnike da organiziraju jedan susret o dijalogu na razini Franjevačkog reda, ali da se on ne dogodi negdje u Rimu nego u Bosni, u Sarajevu. Fra Massimo se složio s time i obećao dobro promisliti o toj ideji.

Popodne je fra Lovro analizirao 17. nalog Generalnog kapitula 2009. „Dužnosti jedinica i konferencija s obzirom na formaciju i evangelizaciju“. Istaknuo je naglaske naloga: da se preinače programi formacije u svjetlu prioriteta evangelizacije i misije; da se kandidati motiviraju za evangelizaciju u franjevačkom stilu, kao „narodni fratri“; da se započne s radionicama za evangelizaciju i misije inter gentes i ad gentes na razini konferencije; da se braća pripreme za služenje Evanđelju putem sredstava društvenog priopćavanja.

Analizu dokumenta „Poslani evangelizirati u župi – u bratstvu i malenosti“, pripremio je fra Mato. Fra Mato je naglasio da se uputa ovoga dokumenta u Bosni Srebrenoj prakticira već pet i pol stoljeća, zbog čega bosanski fratri nisu bili uvijek dobro shvaćeni i više puta su imali neprilika čak i kod braće u Rimu. Zato je naglasio zahvalnost za pojavu ovoga dokumenta koji su bosanski fratri s radošću prihvatili. Ostali sudionici su podržali ovakav stav, razlažući da se pastoral bosanskih franjevaca prakticira dobrim dijelom i u ostalim franjevačkim provincijama koje su nekada bile sastavni dijelovi Bosne Srebrene.

Drugoga dana susreta sudionike je pozdravio fra Ivan Nimac, zastupnik splitskog provincijala, fra Željka Tolića, povjerenika JKPM OFM za odgoj i izobrazbu.

Početak drugoga dana rada bio je ustvari nastavak izlaganja dvojice generalnih tajnika o formaciji i studiju. Govorili su o važnoj poveznici između onoga tko poziva i onoga koga se poziva, između Boga i čovjeka. Onaj tko poziva, on i odgaja i formira, a zatim šalje. Cijela franjevačka zajednica odgaja za franjevački poziv i u tom nizu odgojnih institucija i pojedinaca odgojitelj je negdje na začelju. Stoga bismo trebali svi mi franjevci prepoznati svoju odgojnu ulogu u zajednici, jer ako svi mi franjevci nismo svjesni da smo i odgojitelji, teško mogu pojedinci učiniti nešto više.

Svoja izvještaje o stanju i djelovanju u formaciji i studiju iznijeli su tajnici provincija: za Bosnu Srebrenu fra Pero Vrebac, za Hercegovačku provinciju fra Ljubo Kurtović, za Splitsku provinciju fra Nedjeljko Jukić, za Zadarsku provinciju fra Ante Mrvelj, za Zagrebačku provinciju fra Ratko Radišić, za Slovensku provinciju fra Pepi Lebrecht.

Nakon završetka zasjedanja obišli smo Franjevačku teologiju na Nedžarićima, gdje smo s bogoslovima i profesorima sudjelovali na molitvi, ručku i susretu i razgovoru. Ovu ustanovu su predstavili gvardijan fra Slavko Topić, dekan teologije fra Mile Babić, meštar bogoslova fra Marinko Pejić, koji je ujedno bio prevoditelj u svim ovim događanjima, i dekan bogoslova fra Branimir Mlakić.

Uslijedio je pohod Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, sjemeništu i konviktu u Visokom. Zajednicu su predstavili gvardijan fra Josip Ikić, direktor fra Zvonko Miličić, prefekt fra Stjepan Lovrić i odgojitelj u konviktu fra Stipo Alandžak. Gosti su sudjelovali na susretu i zajedničkoj večeri.

U četvrtak je organiziran obilazak naših najstarijih samostana u Kreševu, Fojnici i Kraljevoj Sutjesci. Provincijski tajnici su završili svoj pohod i obilazak neki u srijedu, drugi u četvrtak, a generalni tajnici su otputovali u Rim u petak u ranim jutarnjim satima. Domaćin, provincijal fra Lovro Gavran ispratio ih je s iskrenom zahvalnošću za susret i svjedočenje u centralnim ustanovama Reda o svim istinskim nastojanjima i radu naše braće franjevaca na „njivi Božjoj“ sa svojim pukom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1701
Ovaj mjesecOvaj mjesec69282
UkupnoUkupno7611783

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 115