Imotski: Proslava devetnaeste obljetnice Treće Imotske bojne

Točno prije devetnaest godina, 1. lipnja 1991., utemeljena je Treća Imotska bojna, sastavljena od stotinu i deset mladih ljudi dragovoljaca iz svih krajeva Imotske krajine. Odlučni da se stave u obranu napadnute im Domovine ratovali su po bojištima od Zadra do Dubrovnika. U legendu su ušle njihove bitke za Golubov kamen kod Dubrovnika, Maslinica, te Zadar. Mnogi, njih oko stotinu i dvadeset, dali su svoj život za obranu Domovine.

U utorak 1. lipnja 2010.,  u 10 i 30 sati u crkvi Sv. Franje u Imotskom  upriličeno je misno slavlje u povodu spomenute obljetnice, za sve pokojne hrvatske branitelje, kojem je predsjedao  gvardijan i župnik u Imotskom fra Zoran Kutleša, uz koncelebraciju  fra Ivana  Režića, župnog vikara u Imotskom i don Ivana Turića, župnika Rašćana i Župe. Na  misnom slavlju okupio se velik broj bivših pripadnika legendarne Imotske bojne, gostiju, kao i aktivnih pripadnika oružanih snaga. Među aktivnim pripadnicima hrvatskih oružanih snaga koji su došli u Imotski, valja spomenuti  polaznike  dvanaestog naraštaja najelitnije  Hrvatske ratne škole za najviše vojne zapovjednike „ Ban Josip Jelačić“ iz Zagreba, te  njene djelatnike na čelu s načelnikom Ivanom Bakavićem, kapetanom bojnog broda..

Prisustvovao je i visoki vojni dužnosnik, brigadni general i načelnik Stožera Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske Slaven Zdilar. Kao predstavnik grada Imotskoga nazočio je  gradonačelnik gosp. Ante Đuzel sa svojim suradnicima. Nakon misnog slavlja uslijedilo je polaganje vijenaca i molitva s odrješenjem za poginule hrvatske branitelje, pokraj spomen križa na tvrđavi  Topana. Daljnja proslava nastavljena je za zajedničkim stolom, u svečarskom raspoloženju.

Spomenute djelatnike i polaznike ratne škole, prije euharistijskog slavlja, ugostio je gvardijan imotskog samostana, koji je u znak gostoprimstva i sjećanja, dobio spomen medalju Ratne škole iz ruku njenog načelnika.

 

Pretraži sadržaj

Najave

27.-29. listopada: Stuttgart - VI. susret hrvatskih studenata iz Njemačke

*********

5. – 19. studenoga: 'Dani socijalne zauzetosti'

*********

11. studenoga: Split - Humanitarni koncert 'Najmanjima od najmanjih'

*********

Duhovne vježbe - 2017.

*********

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas164
Ovaj mjesecOvaj mjesec52467
UkupnoUkupno5423937

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46 

Administrator

franodoljanin@gmail.com