Povijesna bilješka o župi Svih Svetih Hrvace

KAPELICE, GROBLJA I ŽUPNA KUĆA

Fra Mirko Buljac

Župne kapelice

 1. Sv.Jure (uz cestu) kod Jerkanovih kuća, koju je dao sagraditi isti hrvatački dobročinitelj, Ivan Zorica, koji je dao izraditi i naš veliki mramorni oltar u župnoj crkvi. Sagrađena je od klesanog kamena, pokrivena je betonskom pločom i kupom kanalicom. U Kapelici je oltarić sa slikom sv. Jure i sv. Ivana Krstitelja. Tu su još kipovi Srca Isusova i sv. Ante.
 2. Sv. Josipa kod Žužina mosta-uz cestu, na početku puta prema Pletikosićima. To je najnovija kapela u Hrvacima. Dao ju je napra­viti od bijeloga kamena, po svome na­crtu, 2000. godine, naš poznati građevin­ski poduzetnik Jozo Pletikosić. U kape­lici je kip sv. Josipa, koji u naručju lijeve ruke drži dijete Isusa, a u desnici ljiljan. Na kamenom polukružnom nadvratniku piše: "Sveti Josipe, moli za nas!"
 3. Kapelica - mrtvačnica na starom groblju, kako smo već naveli govoreći o staroj žup­noj crkvi.
 4. Sv. Obitelj, koja se nalazi uz malo groblje - Groblje od kolere - uz put prema Zelovu. Sa­građena je od klesanog kamena. Željezne re­šetke na vratima ne priječe pogled na sliku sv. Obitelji na oltariću.

Hrvatačka groblja

 1. Staro groblje nalazi se oko nove crkve. Još jednom treba naglasiti da je u sastavu staroga groblja bila starohrvatska crkva i stara župna crkva. Otkad groblje datira, teško je reći, ali prema spomenutim crkvama, groblje je staro vjero­jatno 5-6 stoljeća. Površina mu je (65x40) 2600m2.
 2. Uz urušenu crkvicu sv. Jure na Krinju, tako­đer se nalazi srednjovjekovno groblje kako je već spomenuto pod naslovom Arheološka nalazišta u župi Hrvace.
 3. Posebno groblje, - Groblje od Kolere - gdje su se sahranjivali zaraženi pokojnici od kuge, španjolice... nalazi se uz put prema Zelovu, uz kapelu sv. Obitelji i uz zavoj glavne ceste kod Lovrića kuća. Na ovom se groblju više nitko ne ukapa. Postoji još poneki križ, ina­če je zaraslo u ledinu.

Natpis na groblju kod kapele sv. Obitelji:3

 • U ERVAZZIM • NA • 14
 • AGUSTA
 • GODINE • 1856 •
 • SAMATORIE • ODKOLERE

Čitanje: U Ervacim, na 14. agušta, godine 1856. šamatorie od kolere.

Suvremeni hrvatski tekst: U Hrvacima, 14. kolovoza godine 1856., groblje od kolere.

 • 4. Novo groblje nalazi se jugoistočno od župne kuće (bolje rečeno uz fratarsku ogradu, gdje je nekada bilo mnogo stabala badema). Grob je je bilo veliko i prostrano kada se radilo 1969./70. Sada je već popunjeno i prema Vojskovi prošireno. Površina novoga groblja izno­si (90x60) 5400 m2. Groblje su zajednički radili župnik fra Karlo Krolo i Mjesni ured Hrvace (Općina Sinj). Blizu novoga groblja sagrađe­na je i mrtvačnica prema nacrtu našega mještanina, dipl. arhitekta Stipe Kodžomana. Općina je u izgradnju mrtvačnice uz pomoć donacija investirala 200.000,00 kn. Na ulazu u groblje podignut je i lijepi križ godine 2001.

Župna kuća

Provincijski shematizam iz godine 1897., opisu­jući stanje župnih kuća koje pripadaju Provin­ciji Presvetog Otkupitelja, za hrvatačku kuću piše da je "tijesna i ružna - angusta et rustica". U takvoj su kući župnici živjeli. Dana 29. lipnja 1916. godine okrenu vrlo jak vjetar i čitav krov kuće baci na zemlju. Tadašnji župnik fra Bonaventura Šarić, odmah se javi Zemaljskoj vlasti u Zadar s molbom da mu kuću popravi. Odgovoreno mu je da novca nemaju, te neka se sam snađe i kuću popravi, a oni će troškove isplatiti nakon rata, Župnik pozajmi 6000 kruna u svog crkovi-narstva u Hrvacima i 2000 kruna u svog vjerni­ka Mate Crnjca, te uz dobrovoljne nadnice svojih župljana, kuću popravi i još nadogra­di. U obnovljenu i popravljenu kuću župnik se uselio u rujnu 1917. godine. Austrija je izgu­bila rat, pa je novi župnik fra Pavao Silov povratio dug crkovinarstvu i Mati Crnjcu. Kuća je bila na kat, s više prostorija, velika po iz­gledu, ali s malo sunca i sa slabim unutarn­jim rasporedom. Ipak, i kao takva bila je jed­na od bolje opremljenih kuća u Hrvacima. U naše dane kada Hrvatačni izgradiše nove, lijepe i udobne kuće, župna kuća ostade medu zadnjima.

Uprava Provincije zaključila je 1989. godine da staru kuću treba srušiti do kraja i na njezi­nom mjestu sagraditi novu, sa suvremenim prostorijama, uključujući i vjeronaučnu dvo­ranu. Nakon izgradnje kuću će trebati opskrbi­ti novim namještajem. Provincijal dr. fra Pavao Žmire novu župnu kuću blagoslovio je 12. kolovoza 1991 godine, a u nju se use­lio župnik fra Stanko Milanović Litre.

____________________

 1. Svetkovina Gospe Žalosne je i Dan Općine Hrvace.
 2. Poruke sv. Ante: "Molitva je prijateljski razgovor s Bogom... Živa je riječ, kad život govori!"
 3. Nalazi se u Muzeju Cetinske krajine - Sinj.

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2282
Ovaj mjesecOvaj mjesec69863
UkupnoUkupno7612364

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 81