Frankfurt: Provincijal predvodio misno slavlje

Na Duhovski ponedjeljak, 24. svibnja 2010. godine, oko 4000 vjernika iz hrvatskih katoličkih župa regije Rhein/Main hodočastilo je u svetište Marienthal. Hodočasnički program započeo je pobožnošću križnog puta u 11 sati sati. Svečano euharistijsko slavlje s početkom u 12 sati predvodio je dr. fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, uz koncelebraciju svih svećenika iz regije.

Hodočasnički program nastavio se poslije mise u Bürgerhaus u kojoj je bio pripremljen ručak u 14.30 sati, a kulturni program započeo je u 15.30 sati.

Svetište Marienthal jedno je od najstarijih hodočasničkih mjesta u Njemačkoj, udaljeno svega 4 km od Rheingau gradića Geisenheima, ili pola sata pješice od benediktinskog samostana Abtei St. Hildegard.

Svetište je započelo čudom iz 1309. godine, Čudotvornom Slikom Gospe od Milosti. To je mala slika predvečerja, koja predstavlja Blaženu Djevicu Mariju kako pri skidanju s križa prima u svoje krilo mrtvo Isusovo Tijelo.

Prvu crkvu 1330. posvetio je nadbiskup msgr. Balduin od Triera, administrator nadbiskupije Mainz. Zatim je ona predana dijecezanskom kleru za službu. U 15. stoljeću crkva je dodijeljena redovnicima “Braći od zajedničkog života”, koji su u samostanu Marienthala 1468. otvorili prvu samostansku tiskaru na svijetu. Crkvu i samostan s tiskarom preuzeli su redovnici “Gospoda od kora sv. Augustina”, a u 17. i 18. stoljeću svetište preuzimaju Isusovci.

Crkva je 1773. godine djelomično srušena. Zaslugom državnog kancelara Fürsta od Metternicha crkva je ubrzo obnovljena, a 1858. limburški biskup msgr. Josef Blum ponovno ju je posvetio.

Crkvu, samostan i cijelo svetište od 1873. godine preuzimaju franjevci, koji u duhu sv. Franje Asiškog sve do danas skrbe i brinu se za svetište te potrebe svih hodočasnika.

Ovo Gospino svetište je već stoljećima mjesto molitve pjesme i susreta! Marienthal već stoljećima posjećuju mnogobrojni hodočasnici. Vjernici naših hrvatskih katoličkih župa regije Rhein/Main već niz godina tradicionalno hodočaste u Marienthal na Duhovski ponedjeljak na blagdan Majke Crkve. Ove godine to je 24. svibnja kad se prema liturgijskom kalendaru slavi i posveta bazilike sv. oca Franje u Asizu. Ovo hodočašće bit će u znaku završetka svećeničke godine i molitve na nakanu pape Benedikta XVI. za svećenička i redovnička zvanja.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas303
Ovaj mjesecOvaj mjesec19662
UkupnoUkupno7634540

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41