Početak procesa za proglašenjem blaženim

kardinal Franjo Kuharić

 

U nadbiskupskom dvoru 17. studenoga godine Gospodnje 1984., godine Nacionalnog Euharistijskog Kongresa Crkve u Hrvata, ustanovio sam u smislu Crkvenog novog Zakonika sudište za postupak proglašenja blaženim Sluge Božjega

Fra Ante Antića

Na slavu Presvetoga Trojstva, na čast svete Crkve u hrvatskom narodu i na poticaj sinovima i kćerima Crkve da teže za svetošću po volji Božjoj.“…Kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti, jer sam ja svet.“ (1Petr 1,15-16)

Svetost je najvažniji, i najveći i najljepši plod Otkupljenja, što ga Duh Sveti ostvaruje u Tijelu Crkve! Koliko je svetosti sazrijevalo kroz trinaest stoljeća Crkve u Hrvata! U vječnosti će nam biti otkriveno mnoštvo svetaca i svetica, mučenika i mučenica, posvećenih u jednostavnosti junačkog života vjere, nade i ljubavi! Svi su oni prolazili kroz veliku nevolju, prali svoje haljine i obijelili ih u Krvi Jaganjčevoj (usp. Otkr 7,14).

Božja je volja da neki Božji službenici i službenice zasjaju u Crkvi tolikom svjetlošću, da ih Crkva stavlja na oltar kao na svijećnjak, da svijetle svima koji su u kući Božjoj (usp. Mt 5,15)

Fra Ante Antić za vrijeme svoga zemaljskog života, kao svećenik i redovnik, premda skriven u svojoj jednostavnosti, bio je uočen kao čovjek Božji i privlačio je duše da ih vodi Božjim putem prema nebeskom Kraljevstvu. Franjevačka Provincija Presvetog Otkupitelja, osluškujući tolika svjedočanstva i promatrajući Kreposti časnog člana svoje zajednice, s pouzdanjem u Božju Providnost zamolila je Poglavarstvo Crkve da otvori proces za uzdignuće na oltar Sluge Božjega Ante Antića!

U ovaj subotnji dan, posvećen Presvetoj Djevici Mariji, rado udovoljavam molbi Provincije i cijeli postupak ponizno i usrdno povjeravam posebnom zagovoru Presvete Bogorodice!

Presveti Otkupitelj svijeta Isus Krist, u Euharistiji trajno prisutan, neka čudesnim uslišanjima posvjedoči svetost svoga tihog, ustrajnog i poniznog Klanjaoca. Neka ga uzvisi na čast oltara da u njemu Crkva u Hrvata i cijela Crkva Božja ima primjer Božjeg svećenika i redovnika; primjer prosvijetljenog ispovjednika i poslušnog sina Crkve; primjer euharistijskog pobožnika i Gospinog štovatelja.

O razlozima koji opravdavaju otvaranje ovog postupka obavijestio sam Svetu Kongregaciju za proglašenje svetih svojim pismom od 14. studenoga ove godine br. 239 – Grez./ 84.

Svi hrvatski biskupi na svom susretu u Zagrebu 12. listopada ove godine jednodušno su dali svoj pristanak i preporuku da se postupak u ime Božje započne.

Imao sam milost Sluge Božjega osobno poznavati, iako kroz kraće vrijeme. Nekoliko sam se puta kod njega ispovijedio kao župnik u Samoboru i poslije kao pomoćni biskup zagrebački. Jednom u Samoboru, za vrijeme ispovijedi, rekao mi je da ima za mene jednu tajnu. Nije rekao koju tajnu. Možda je tada gledao moju buduću službu u Crkvi. Nisam ga nikada pitao za sadržaj te tajne.

U susretu s njime imao sam dojam da je sav uronjen u Boga i odsutan iz svijeta, premda je dobro znao što je u svijetu.

Kad sam imenovan biskupom, uputio mi je o.Ante pismo 20.travnja 1964. u kojem mi daje program biskupskog života i rada. Takav program može doći iz srca koje je ispunjeno istinom i ljubavlju Božjom do dna. Dakako slabom čovjeku nije lako ostvarivati zadaću koju zadaju Božji ljudi.

Što je zapravo bio o. Ante Antić u očima onih koji su ga poznavali, otkrivat će svjedočanstva ljudi pred ovim sudištem. Što je u očima Božjim, neka nam otkrije svemogući i Dobri Bog svojim djelima na zagovor svoga Sluge, da Crkvu njegovom proslavom slavi Oca našega koji je na nebesima (usp. Mt 5,16).

U ime Božje povjeravam postupak sudištu, sastavljenom od časnih članova kako slijedi:

  1. O, Hadrijan Borak, OFM – delegirani sudac;
  2. O. Antun Stantić, OCD – promotor pravde;
  3. O. Kornelije Šojat, OFM – bilježnik;
  4. O. Antun Babić, OFM – dostavljač.

Neka sve bude sretno započeto i sretno dovršeno s Božjim blagoslovom.

 

+ Franjo Kard. Kuharić

Nadbiskup i metropolita zagrebački

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1733
Ovaj mjesecOvaj mjesec13491
UkupnoUkupno7628369

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 103