Podbablje: Proslava sv. Marka

Nekoliko stotina vjernika okupilo se u nedjelju 25. travnja, kako bi proslavili blagdan sv. Marka suzaštitnika drevne imotske župe Podbablje te naslovnika crkve u Podbablju Gornjem. Ovogodišnje središnje misno slavlje predvodio je fra Ivan Jukić uz koncelebraciju podbapskog župnika fra Vinka Gudelja. U svojoj nadahnutoj homiliji ovogodišnji propovjednik posebno je istaknuo važnost sv. Marka te svečev blagdan povezao s Nedjeljom Dobrog pastira istaknuvši da bi sv. Marko koji je neizmjerno bio odan Krist trebao biti primjer svim svećenicima da ga i oni slijede. Istaknuo je i sve češće iščezavanje osnovnih kršćanskih vrednota naglasivši kako i drevni kršćanski pozdrav "Hvaljen Isus i Marija" sve češće iščezava pod izlikom "kako takav pozdrav nije europski".

Prije svete mise održana je  tradicionalna svečana procesija kroz crkveno dvorište u kojoj su mladići i muževi na rukama nosili kip svog nebeskog suzaštitnika te se uputila do polja i loza gdje je izvršen i blagoslov polja.

Tijekom svete mise preko koje je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Podbablje održano je i krštenje četvrtog djeteta u obitelji Slobodana i Nade Šućur, mali Marko koji je ovom prigodom dobio i dar od oca nadbiskupa Marina Barišića.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Vinko Gudelj zahvalio se svima koji su zaslužni za današnju proslavu, a posebnu zahvalu  uputio je Mjesnom odboru Podbablja Gornjeg i njegovu predsjedniku gosp. Mati Buljanu jer, kako je i sam župnik rekao, uvijek stoje na raspolaganju, a to se posebno očituje kroz njihovo uređivanje crkvenog dvorišta napose groblja koje i danas slovi kao najuređenije groblje u Imotskoj krajini.

 

Vjernici na blagdan sv. Marka u Podbablju Gornjem

Zahvala fra Vinka Gudelja, župnika župe Podbablje, predvoditelju slavlja fra Ivanu Jukiću i svim dobročiniteljima

Krštenje četvrtog djeteta - Marka - u obitelji Slobodana i Nade Šućur

 

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

7. prosinca: Proslava Dana Gimnazije i Sjemeništa u Sinju

**********

5.-8. prosinca: Zagreb MBL - Duhovna obnova uoči obljetnice župe

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas175
Ovaj mjesecOvaj mjesec21131
UkupnoUkupno6435748

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34 

Administrator

franodoljanin@gmail.com