Životopis sv. Franje

 

POSEBNE SVEČEVE POBOŽNOSTI

148. poglavlje

Kako je bio ganut kad bi slušao o ljubavi Božjoj

196. Možda neće biti beskorisno ni uzaludno ukratko spomenuti posebne pobožnosti svetoga Franje. Premda je pobožnost ovoga čovjeka bila sveobuhvatna jer je uživao u pomazanju Duha, ipak su ga neke stvari ispunjavale posebnim osjećajima. - Između ostalih riječi, kojima se služio u običnom govoru, riječi "ljubav Božja" nije mogao čuti, a da se pri tom ne bi nekako izmijenio. Brzo bi se, naime, kad bi slušao o ljubavi Božjoj, uzbudio, raznježio, rasplamtio, kao da mu je trzalica vanjskoga glasa dirnula unutrašnju strunu srca. - Kazivao je da je takva potuvrijednost za milostinju izvrsna darežljivost, a oni da su najluđi koji tu protuvrijednost (tj. ljubav Božju) smatraju manje vrijednom od novca. I sam je svoju odluku, koju je stvorio dok je još bio zapleten u svjetovne stvari, da naime neće nijednoga siromaha odbiti koji ga bude molio u ime Božje, sve do smrti nepogrešivo izvršivao. - Kad je tako neki siromah od njega nešto molio za ljubav Božju, nemajući ništa, kriomice je uzeo škare i požurio se da razreže tuniku. To bi i učinio da ga braća nisu opazila. Zato se pobrinuo da mu na drugi način pomogne. - "Mnogo treba - rekao je - ljubiti ljubav onoga koji je nas mnogo ljubio." 

 

149. poglavlje

Njegova pobožnost prema anđelima i što je činio iz ljubavi prema svetom Mihaelu

197. Izvanrednom je ljubavlju štovao anđele koji su zajedno s nama u bojnom redu i koji s nama prolaze dolinom smrti. Govorio je da ih svagdje treba poštivati kao pratioce i zazivati ih kao čuvare. Učio je kako treba paziti da ničim ne povrijedimo njihove poglede i nikada se ne usudimo ništa učiniti pred njima što ne bismo učinili pred ljudima. Zato što se u koru psaliralo pred anđelima, htio je da se svi koji mogu u oratoriju nađu na okupu te ondje skladno psaliraju. - Često je govorio kako svetoga Mihaela treba većma častiti, jer vrši službu predvodnika duša. Zato je na čast svetome Mihaelu, između svetkovine Uznesenja i njegova blagdana, četrdeset dna pobožno postio. Govorio je: "Svatko bi na čast tolikom knezu morao govoriti kakvu pohvalu ili bi morao Bogu prikazati poseban dar." 

 

150. poglavlje

Njegova pobožnost prema našoj Gospi kojoj je na osobit način povjerio Red

198. Isusovu je Majku obasipao neizrecivom ljubavlju zato što nam je dala brata, uzvišenoga Gospodina. Njoj je molio posebne Pohvale, upravljao prošnje, prikazivao osjećaje, koliko to i kako ljudski jezik ne može ni izraziti. No, čemu se najviše radujemo jest to što ju je postavio da bude odvjetnicom108 Reda i što je pod njezina krila smjestio svoje sinove, koje je imao ostaviti, da ih ona do svršetka grije i zaštićuje. - Daj, Odvjetnice siromaha, izvršuj nad nama službu zaštitinice do vremena koje je predvidio Otac. 

 

151. poglavlje

Božićna pobožnost, i kako je htio da se svima pritekne u pomoć

199. Rođenje djeteta Isusa je slavio neizrecivom radošću, više negoli druge svetkovine. Nazivao je Božić svetkovinom nad svetkovinama, jer je Bog, postavši malenim djetetom, bio priljubljen uz ljudske grudi. Likove onih djetinjih udova je nježnom mišlju ljubio, a profinjeno suosjećanje s Djetetom prouzrokovalo je u njegovu srcu da je poput nejake dječice tepao slatke riječi. Njegovo mu je ime u ustima bilo slatko poput meda i medovine. - Kad se povela riječ o tome da se na Božić ne jede meso, jer bijaše petak, bratu Moriku je odogovorio i rekao: "Griješiš, brate, jer petkom nazivaš dan, kad nam je rođeno Dijete. Hoću - reče - da toga dana i zidovi jedu meso, pa kad to ne mogu, neka se njime samo namažu!"

200. Htio je da bogataši toga dana dosita nahrane siromahe i gladne, a volovima i magarcima da se dade više nego obično krme i sijena. "Kad bih se - rekao je - našao kod cara, zamolio bih ga da izda opću odredbu, da svi, kojima je moguće, po putovima prospu žita i sjemenja da ptičice, a napose sestre ševe, uživaju izobilje na dan tolike svetkovine." - O, kako je siromašna Djevica onoga dana bila opkoljena neimaštinom! Bez suza nije na to mogao misliti. Dok je jednog dana sjedio kod ručka, jedan je brat spomenuo siromaštvo blažene Djevice i neimaštinu Krista, njezina Sina. Smjesta je ustao od stola i bolno zajecao. Obliven suzama, na goloj je zemlji pojeo preostali komadić kruha. Zato je ovu krepost nazivao kraljevskom, jer ona na Kralju i Kraljici tako blistavo odsijeva. Kad je u zatvorenu krugu braće raspravljao o tome koja krepost čovjeka većma čini Kristovim prijateljem, odgovorio je kao da otvara tajnu svoga srca: "Znajte, sinovi, da je siromaštvo poseban put spasenja, a njegovi su plodovi mnogostruki i samo su rijetkima poznati." 

 

152. poglavlje

Pobožnost prema Tijelu Gospodinovu

201. Prema sakramentu Gospodinova Tijela je plamtio žarom sviju srdaca. Beskrajno je bio zadivljen pred onim dostojanstvom i pred najveličanstvenijom ljubavlju. Ne prisustvovati svaki dan bar jednoj misi, ako je bio slobodan, smatrao je to velikim prezirom. Često se pričešćivao, ali tako pobožno, da je i druge pobuđivao na pobožnost. Časteći tu svetinju s najvećim poštovanjem, prikazivao je žrtvu svih udova i, primajući žrtvovano Janje, žrtvovao je duh onim žarom što mu je na oltaru srca vazda gorio. - Zato je volio Francusku kao prijateljicu Tijela Gospodinova109 i želio je zbog štovanja svetinja u njoj umrijeti. - Jednom je htio razaslati braću po svijetu s dragocjenim čestičnjacima da na najprikladnijem mjestu pohrane euharistiju, gdje god vide da je cijena otkupljenja nedolično smještena. - Htio je da se svećeničkim rukama, kojima je dana takva božanska vlast u pripremanju ovoga sakramenta iskazuje velika počast. Često je govorio: "Kad bi se desilo da sretnem kojeg sveca koji dolazi s neba i zajedno s njim kakva siromašna svećenika, najprije bih iskazao počast svećeniku i požurio bih da mu poljubim ruke. Rekao bih: 'Daj, počekaj, sveti Lovro,110 jer ove ruke dotiču Riječ života i imaju nešto nadljudsko'." 

 

153. poglavlje

Pobožnost prema svetačkim moćima

202. Bogu dragi čovjek najpobožnije se predavao bogoštovlju, ništa Božje nije puštao da nebrigom ostane bez čašćenja. Kad je bio u Monte Casale, u pokrajini Masa, naredio je braći da iz jedne crkve, koju su svi napustili, s poštovanjem odnesu svete moći u prebivalište braće. Veoma ga je to tištalo što su već dugo vremena bile lišene dužne pobožnosti. No, kad su zahtijevale prilike te je morao poći drugamo, zaboravivši na očev nalog, sinovi su zanemarili zaslugu poslušnosti. Kad su braća jednoga dana htjela služiti misu pa su prema običaju razotkrila oltar, nađoše predivne kosti koje su odisale divnim mirisom. Zadiviše se, jer nikada tako što ne vidješe. Kad se svetac Božji malo kasnije povratio, pomno je ispitao da li je s obzirom na moći izvršeno što je naredio. No, kad su braća ponizno priznala grijeh zbog zanemarene poslušnosti, zavrijedila su da uz kaznu zadobiju oproštenje. - Svetac je nato rekao: "Blagoslovljen bio Gospodin Bog moj koji je sam izvršio ono što ste vi bili dužni učiniti!" - Pomno razmotri Franjinu pobožnost, gledaj Božju dobrohotnost prema nama, koji smo prah, i uzvisuj zahvalnicom svetu poslušnost. Čiji glas nije poslušao čovjek, njegove je molitve poslušao Bog. 

 

154. poglavlje

Pobožnost prema križu i o nekoj sakrivenoj svetinji

203. Kako mu je konačno sve bilo strano "osim dičiti se križem Gospodinovim",110a tko bi to mogao izreći, tko shvatiti? To spoznati dano je samo onome kojemu je dano da iskusi. Kad bismo to naime nekako shvatili u sebi, ne bi bile dostatne riječi da izraze takve divote, jer su obeščašćene svagdašnjim i bezvrijednim stvarima. I zato se možda trebalo otkriti u tijelu, jer se nije moglo protumačiti govorom. - Neka, dakle, govori šutnja, gdje nije dostatna riječ, jer i ono, što je označeno, viče kad je nedostatan znak. Neka se samo ono povjeri ljudskim ušima, što još nije posvema jasno, zašto se naime na svecu pokazaše oni sveti znaci; kad je on očitovao, vodi račun o budućnosti i svršetku. Bit će istinit i vjerodostojan onaj kojem će biti svjedoci, priroda, zakon i milost.111

 

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas723
Ovaj mjesecOvaj mjesec37934
UkupnoUkupno6953268

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 82 

Administrator

franodoljanin@gmail.com