Životopis sv. Franje

 

SLUŽBENICI RIJEČI BOŽJE 

 

122. poglavlje

Kakav mora biti propovjednik

163. Htio je da službenici Božje riječi budu takvi koji će pranjati uz proučavanje duhovnih stvari i koji neće biti sprečavani nikakvim drugim službama. Govorio je da je ove izabrao Veliki Kralj da narodima objave naredbe što ih čuju iz njegovih usta. Kazivao je: "Propovjednik najprije mora u samotnoj molitvi crpsti ono što će poslije iznositi u govorima. Prije nego što će izgovarati hladne riječi izvana, mora biti topao iznutra. Rekao je da je to časna služba i svi treba da poštuju one koji je izvršuju. Reče: "Ti su život tijela, oni se bore protiv đavla, oni su svjetiljka svijeta."

Smatrao je da učitelje svetog bogoslovlja treba većma častiti. Jednom je zgodom dao općenitije napisati: "Sve bogoslovce i one koji nam pružaju božanske riječi, moramo častiti i štovati kao one koji nam pružaju duh i život." - A kad je jedanput pisao blaženom Antunu,104 ovako je dao da se stavi na početku pisma: "Bratu Antunu, mojem biskupu!" 

 

123. poglavlje

Protiv onih koji teže za ispraznom hvalom i tumačenje proročanstva

164. Rekao je da ipak treba sažalijevati propovjednike koji za bijedni novčić prodaju često ono što čine. Nadimanje takvih je gdjekada liječio protulijekom: "Zašto se hvastate zbog ljudi koji su se obratili, a obratila su ih moja jednostavna braća svojim molitvama?" Napokon je one riječi: "Kad nerotkinja rodi sedam puta" ovako tumačio: "Nerotkinja - reče - to je moj siromašni brat, koji nema dužnosti da u Crkvi rađa djecu. On će na sudu roditi mnoge, jer će sudac tada pripisati njegovoj slavi one što ih je svojim privatnim molitvama obratio. 'Koja je imala mnogo djece', oslabit će, jer će propovjednik, koji se raduju kao da su mnogi po njemu rođeni, tada spoznati da u njima nije bilo ništa njegovo." - A one koji žele da ih se većma hvali kao govornike nego kao propovjednike, koji govore kićeno a ne pobudno, nije volio. Rekao je da slabo dijele oni koji sve pripisuju propovijednaju, a ništa pobožnosti. Zaista je hvalio propovjednika, ali onoga koji je u pravo vrijeme mislio na sebe i koji je za sebe osjećao.

 

___________

104. Riječ je o sv. Antunu Padovanskom koji je blaženo umro 13. lipnja 1231. a papa Grgur IX ga je 30. svibnja 1232. u Spoletu proglasio svetim.

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas235
Ovaj mjesecOvaj mjesec40590
UkupnoUkupno6955924

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72 

Administrator

franodoljanin@gmail.com