Životopis sv. Franje

 

PROTIVNIK BESPOSLICE I BESPOSLIČARA 

 

 

118. poglavlje

Objavljeno mu je kad ima značaj sluge Božjega a kada nema

159. Otkako je taj čovjek, odbacivši što je štetno, počeo prianjati uz Gospodina, jedva bi dopustio da mu i najmanji dio vremena propadne. Premda je u Gospodnje riznice smjestio obilje zasluga, ostao je uvijek svjež, uvijek sve spremniji za duhovne pothvate. Ne činiti nikakvo dobro, smatrao je teškom krivnjom. Smatrao je da: uvijek ne napredovati, znači nazadovati. - Dok je ednom u Sieni boravio u ćeliji, jedne je noći pozvao k sebi drugove koji su spavali: "Molio sam, braćo, Gospodina da se udostoji pokazati mi kada sam njegovsluga i kada to nisam. Ne bih naime, htio - reče - ništa drugo biti nego samo njegov sluga. I sam mi se predobri Gospodin udostojao odgovoriti: 'Tada u sebi prepoznaj moga pravog slugu, kad sveto misliš, govoriš i radiš.' Zato sam vas, braćo, pozvao jer se pred vama želim postidjeti, ako kada od ovog troje nisam ništa izvršio." 

 

119. poglavlje

Pokora za isprazne riječi u Porcijunkuli

160. Nekom je drugom zgodom čovjek Božji kod Marije Anđeoske u Porcijunkuli promatrao kako korist od moliltve zbog ispraznih riječi nakon molitve nestaje. Protiv padanja u isprazne govore odredio je ovaj lijek govoreći: "Koji god brat rekne ispraznu ili beskorisnu riječ, dužan je odmah priznati svoj grijeh i za pojedine ovakve slučajeve dužan je izmoliti jedanput Očenaš za svoju dušu, ako li ga drugi ukori, neka to namjeni za dušu dotičnoga." 

 

120. poglavlje

Kako je on sam radio i kako su mu bili mrski besposličari

161. Govorio je kako mlitavce, koji s ljubavlju ne prianjaju ni uz kakav posao, treba izbaciti iz usta Gospodnjih. Nitko se pred njim nije mogao pojaviti besposlen, a da ga ne bi oštro pograbio. Tako je on sam, uzor svakog savršenstva, bio zaposlen iradio svojim rukama. Nije dopuštao da mu izmakne išta od tog izvrsnoga dara, tj. od vremena. - A jednoć je rekao: "Hoću da sva moja braća rade i da se vježbaju, a oni koji ne umiju, neka nauče pojedine zanate." I obrazlažući to rekao je: "Da bismo ljudima bili manje dosadni i da nam u besposlici ne bi srce ili jezik lutao po onom što je nedopušteno." Dobitak ili naplatu za obavljeni posao nije prepuštao onomu koji je radio, nego gvardijanu ili redovničkoj obitelji. 

 

121. poglavlje

Pritužbe svecu protiv besposličara i izjelica

162. Neka mi, sveti oče, bude dopušteno danas izreći tužbu protiv onih koji se nazivaju tvojima. Mnogima koji se hoće odmarati prije posla mrsko je vježbanje u krepostima. Pokazuju da su sinovi Luciferovi, a ne Franjini. Većma obilujemo slabićima negoli borbenima, a jer smo rođeni za rad, svoj život bismo morali smatrati borbom. Nije im po volji da budu korisni po radu, a po kontemplaciji to ne mogu. Budući da sve smućuju svojom osebujnošću, više rade ždrijelom nego rukama, "mrze onoga koji na gradskim vratima pravdu dijeli", ne podnose da ih se ni vrškom prstiju dotakne. Prema riječi blaženoga Franje ipak se većma čudim njihovu bezobrazluku, jer bi kod kuće morali u znoju lica živjeti, a sada žive bez rada, uzdržavaju se znojem siromaha. Neobična lukavština! Premda ništa ne rade, ipak misliš da su uvijek zauzeti. Znadu satove pojedinih obroka, a ako ih kada pritisne glad, krive sunce da je zaspalo. Zar da vjerujem, dobri oče, da su ove ljudske nakaze zavrijedile tvoju slavu? Nisu vrijedni ni tunike. Ti si uvijek u ovom brzom i kratkotrajnom vremenu naučavao kako se treba bogatiti zaslugama kako se u budućnosti ne bi dogodilo da moramo prositi. Ovi ne uživaju ni u domovini, a malo zatim će poći u progonstvo. Ova bolest je zahvatila podložnike, jer su poglavari nemarni kao da je moguće da ih neće stići kazna zato što podnose njihov porok.

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas217
Ovaj mjesecOvaj mjesec40572
UkupnoUkupno6955906

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56 

Administrator

franodoljanin@gmail.com