Životopis sv. Franje

 

O ONIMA KOJI DAJU DOBAR ILI LOŠ PRIMJER

 

 

115. poglavlje

Primjer jednoga dobrog brata, način života stare braće

155. Naglašavao je da je Gospodin u posljednje vrijeme zato poslao malu braću da pokažu primjere svjetla onima koji su ovijeni tminom grijeha. Kazivao je kako ga ispunjaju najugodniji osjećaji i da postaje kao pomazan skupocjenom pomašću kada sluša o uzvišenim djelima svete braće rasijane po cijelome svijetu. - Desilo se da se neki brat po imenu Barbar pred jednim plemenitim čovjekom s otoka Cipra jednom prilikom na drugoga brata nabacivao uvredljivim riječima. A kad je ovaj opazio da je brat zbog nesuglasice malo povrijeđen, uzeo je magareću izmetinu i rasrđen na samoga sebe, da bi sebe kaznio, stavio ju je u usta rekavši: "Neka jezik melje izmetinu koji je na moga brata izlio otrov ljutnje." Kad je to vidio vitez, upravo se zapanjio. Otišao je izvanredno sazidan i otada je braći darežljivo stavio na raspolaganje sebe i sve svoje.

Ako je koji od braće drugoga smutio riječima, sva su braća neizostavno običavala učiniti ovo: dotični bi se odmah bacio ničice, povrijeđenom bi noge obasuo poljupcima, makar bi se dotični i protivio. Svetac je s takvih klicao od veselja. Kad bi slušao svoje učenike kako sami od sebe iznose primjere svetosti, onu je braću obasipao blagoslovima, koja zaslužuju potpuno priznanje, jer riječju i primjerom k ljubavi Kristovoj privlače grešnike. Htio je da ga u gorljivosti za duše, koja ga je posvema ispunjavala, sinovi istinski nasljeduju. 

 

116. poglavlje

Kako je svetac prokleo neke koji su davali zao primjer i kako je to teško podnosio

156. Tako bi najtežom kaznom njegova prokletstva bio pogođen i onaj koji bi opakim djelima ili primjerom osramotio redovničku zajednicu. Evo što se dogodilo s dvojicom braće koja su, u tobožnjoj želji da na se navuku veći prezir, njegovali duge brade. Dođoše oni jednom pred biskupa grada Fondi,102 a on im reče: "Pazite da se ljepota redovničke zajednice ne bi nagrdila uvođenjem ovakvih novotarija." Kad je to bilo rečeno svecu, on je odmah ustao i, uzdignutim rukama prema nebu, prolijevajući suze izrekao riječi molitve ili, štoviše, prokletstva: "Gospodine Isuse Kriste, koji si izabrao dvanaestoricu apostola i premda je od njih jedan pao, ostali ti ostadoše privrženi. Ispunjeni jednim duhom propovijedali su evanđelje. Ti si, Gospodine, u ovom posljednjem vremenu, sjećajući se staroga milosrđa, osnovao redovničku zajednicu braće da bude potporanj tvojoj vjeri i da se po njima ispuni otajstvo tvoga evanđelja. Tko će, dakle, namjesto njih pred tobom načiniti zadovoljštinu, ako nisu svima onima, kojima su poslani, ne samo pružali primjere svjetla, nego su pred njima činili djela tame? Neka budu, presveti Gospodine, prokleti od tebe i od cijelog nebeskoga dvora i od mene neznatnoga oni koji svojim opakim primjerom kvare i ruše što si nekoć sagradio po svetoj braći ovoga Reda i graditi ne prestaješ!" - Gdje su oni koji govore kako su po njegovu blagoslovu sretni i razmeću se da su se do mile volje naužili njegova prijateljstva? Ako bi se, Bože sačuvaj, našli takvi koji se ne kaju što su na štetu drugih na sebi očitovali djela tame, teško njima, jer će zauvijek propasti!103

157. Kazivao je: "I najbolja braća se smućuju nad djelima opake braće pa i ako sami nisu sagriješili, snosi krivicu zbog zla primjera. Zato me okrutnim mačem probadaju i njime mi cijeli dan probijaju srce." I zato se najviše povlačio od saobraćaja s braćom kako se ne bi dogodilo da nešto čuje nepovoljno o kojem što bi mu obnovilo bol.

I govorio je: "Doći će vrijeme, kada će zbog zlih primjera Bogu tako mio Red biti toliko ozloglašen da će braću biti sram izići pred ljude. A koji u to vrijeme dođu da ih se primi u Red, bit će vođeni samim djelovanjem Duha Svetoga, a tijelo i krv neće utisnuti nikakve mrlje. Ovi će doista biti blagoslovljeni od Gospodina. Premda u ovih neće biti zaslužnih djela, jer će ohladiti ljubav koja svece potiče na žarko djelovanje, snaći će ih silne napasti. A koji se u to vrijeme nađu prokušani, bit će bolji od svojih predšasnika. A teško onima koji sami sebi povlađuju zbog tek prividnoga redovničkog ponašanja, omlitavit će zbog nerada, i neće se postojano odupirati ni napastima koje se pripuštaju da bi se prokušali izabrani. Samo će naime oni, koji budu prokušani, primiti vijenac života. Njih, međutim, čini prokušanima opakost odbačenih." 

 

117. poglavlje

Objava koju mu je Bog saopćio o stanju Reda i kako Reda neće nikada nestati

158. Božji pohodi su mu pružali mnoge utjehe. Oni su mu davali sigurnost da će temelji njegova Reda ostati stalni. A bilo mu je također obećano da će broj otpalih bez sumnje biti nadoknađen izabranima. Akad je jednom bio uznemiren zbog zlih primjera te se sav smućen dao na molitvu, Gospodin ga je ovako ukorio: "Zašto se ti, čovuljče, uznemiruješ? Zar sam ja tebe takvim pastirom postavio svojem Redu te ne priznaješ da sam ja njegov glavni zaštitinik? Tebe sam, čovjeka jednostavna, zato postavio, da ono što ću po tebi činiti, bude za nasljedovanje ostalima; neka nasljeduju koji nasljedovati htjednu. Ja sam pozvao, ja ču čuvati i pasti, a da se nadomjesti gubitak jednih, izabrat ću druge. Ne bude li takav rođen, učinit ću da se rodi. Zato se ne uznemiruj, nego radi na svom spasenju. Padne li Red samo na trojicu članova, mojim će nastojanjem zauvijek ostati." Od tada je govorio da krepost samo jednoga svetoga nadmašuje i najveće mnoštvo nesavršenih, samo jedna zraka svjetla potiskuje strahovitu tminu.

 

___________

102. Grad Fondi nalazi se u talijanskoj pokrajini Gaeta. Tu je od 1210-1277. bio biskup Robert, član cistercitskoga reda.

 

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas205
Ovaj mjesecOvaj mjesec40560
UkupnoUkupno6955894

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70 

Administrator

franodoljanin@gmail.com