Životopis sv. Franje

 

POSLUŠNOST

 

111. poglavlje

Poradi istinske poslušnosti uvijek je imao gvardijana

151. Da bi ovaj nadasve oprezni trgovac na mnogo načina privređivao i da bi sve ovo vrijeme upotrijebio za zasluge, htio je da bude ravnan uzdama poslušnosti i da samoga sebe podloži vodstvu drugoga. Tako se nije samo odrekao službe generalnoga ministra, nego je poradi veće zasluge poslušnosti zatražio posebna gvardijana da bi ga napose štovao kao poglavara. Rekao je naime bratu Petru Katanskom kojem je prije toga obećao svetu poslušnost: "Poradi Boga te molim da me namjesto sebe povjeriš jednom od mojih drugova, kojega ću s poštovanjem slušati kao tebe. Poznam, rekao je, plod poslušnosti i znam da ništa od vremena ne prolazi bez dobitka onomu koji jarmu drugoga podloži vrat." Kad je uvažena njegova želja, svuda je do smrti ostao podložan, vlastitom se gvardijanu uvijek s poštovanjem pokoravao.

Nekom zgodom je rekao svojim drugovima: "Između ostaloga što mi se božanska dobrota udostojala udijeliti, dana mi je ova milost da bih jednako tako brižno slušao novaka koji je to postao prije jedan sat, ako bi mi bio dodijeljen kao gvardijan, kao što bih se pokoravao bilo kojem vrlo starom i razboritom. Podložnik ne smije - rekao je - svoga poglavara gledati kao čovjeka, nego mora gledati onoga poradi čije se ljubavi podložio. Što je neugledniji onaj koji je na čelu ostalih to je poniznost onoga koji sluša vrednija." 

 

112. poglavlje

Kako je prikazao pravu poslušnost i o tri vrste poslušnosti

152. Nekom drugom zgodom je Franjo sjedio s drugovima pa je ovako uzdahnuo: "Jedva da ima ijedan redovnik na cijelome svijetu koji savršeno sluša svoga poglavara." Drugovi zbunjeni rekoše: "Kaži nam, oče, koja je poslušnost savršena i najveća." Opisujući istinski poslušna, on se poslužio slikom mrtva tijela i odgovorio: "Uzmi mrtvo tijelo i stavi ga gdje hoćeš. Vidjet ćeš da se ne protivi pomicanju, ne mrmlja zbog položaja, ne tuži se na ostavljenost. Pa ako se postavi na stolac, neće gledati gore nego dolje. Odjene li se u grimiz bit će dvostruko blijedo. Onaj je - reče - istinski poslušan, koji ne prosuđuje zašto ga miču, ne mrmlja zbog položaja, ne zahtijeva da se izmijeni. Kad mu se povjeri služba, zadrži uobičajenu poniznost. Što je više u časti, to više se smatra nedostojnim." - Kad je drugom zgodom govorio o tome, za dopuštenja koja su dana na vlastitu molbu rekao je da su i ona naređena te ne predstavljaju zahtjev, zato im je dao naziv svete poslušnosti. Govoraše da su obadvije poslušnosti dobre, ali da je ona sigurnija. - A najveća je ona poslušnost, u kojoj nemaju ništa tijelo i krv. Smatrao je da je to ona kada se 'po božanskom nadahnuću polazi među nevjernike' bilo poradi koristi bližnjih, bilo poradi želje za mučenišvom. Kad se ovo dopuštenje traži, smatrao je da je to Bogu osobito drago. 

 

113. poglavlje

Ne smije se na laku ruku zapovijedati pod poslušnost

153. Smatrao je zato da se "pod poslušnost" smije samo rijetko zapovijedati. Ne smije se najprije izbaciti strelica, koja može doći u krajnjem slučaju. Rekao je: "Ruka ne smije brzo posizati za mačem." A onaj koji bi oklijevao da se pokori nalogu iz poslušnosti, niti se Boga boji, niti se srami ljudi. - Nema ništa istinitije od toga. A što je drugo vlast u nepromišljena poglavara nego mač u rukama manijaka? A što je očajnije od redovnika koji prezire poslušnost? 

 

114. poglavlje

O bratu kojem je kapucu bacio u vatru, jer je došao bez dopuštenja, iako ga je vukla pobožnost  

154. Nekom zgodom je bratu, koji je došao sam bez dopuštenja, skinuo kapucu i naredio da je bace u veliku vatru. A kako kapucu nije nitko iz vatre izvadio, jer su se plašili pogleda koji je na čas uzbudio, svetac zapovjedi da se ona iz vatre izvadi, jer je plamen nije ništa oštetio. Premda se ovo moglo dogoditi zbog svečevih zasluga, ipak je možda bilo i nešto zasluge onoga brata. Ovoga je nadvladala želja da vidi izvanredno sveta oca, ali u tom nije bilo razboritosti, koja je upravljač sviju kreposti.

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1414
Ovaj mjesecOvaj mjesec51314
UkupnoUkupno6966648

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79 

Administrator

franodoljanin@gmail.com