Životopis sv. Franje

 

NAPASTI ŠTO IH JE SVETAC PODNOSIO

 

81. poglavlje

Svečeve napasti i kako je jednu nadvladao

115. Kako su rasle zasluge svetoga Franje, tako je rasla i nesloga između njega i stare zmije. Što je naime primao veće milosne darove to su ga snalazile veće napasti, koje su iziskivale teže borbe. Premda je đavao čovjeka borbena i odvažna vrlo često iskušavao te ni na čas nije s borbom prestajao, ipak je još uvijek nastojao navaljivati na njega, pobjednika. - Tako je jednom zgodom svetom ocu u dušu ubačena veoma teška napast, dakako, da bi mu se poljepšao vijenac slave. Zbog toga je upadao u tjeskobu i bijaše ispunjen bolima. Krotio je i mučio tijelo, molio se i gorko plakao. - Pošto je tako bio mnogo godina mučen, kad je jednog dana molio u Svetoj Mariji u Porcijunkuli, u duhu začu glas: "Franjo, da imaš vjeru poput gorušičina zrna, kazao bi ovoj gori da se pomakne i i ona bi se pomaknula."90 Svetac je na to odgovorio: "Gospodine, koja je to gora koju hoćeš da prenesem?" I ponovno je čuo: "Gora, to je tvoja napast." A on je zaplakao i rekao: "Neka mi bude, Gospodine, kako si rekao!" Odmah je razbijena svaka napast, postao je slobodan i u svojoj unutrašnjosti se posvema smirio. 

 

82. poglavlje

Kako ga je pozvao đavao i poticao na bludnost i kako je svetac nadvladao napast

116. U samotištu braće u Sartijanu onaj se zli koji je uvijek zavidan napretku sinova Božjih drznuo nešto takvo poduzeti protiv sveca. Gledajući kako svetac napreduje u svetosti i kako zbog jučerašnjega dobitka ne propušta današnji, kad je jedne noći molio u ćelijici, triput ga je pozvao: "Franjo, Franjo, Franjo!" On se odazvao govoreći: "Što hoćeš?" A onaj će: "Na svijetu nema nijednoga grešnika kojem Bog, ako se obrati, ne bi oprostio; ali tko samoga sebe ubija okrutnom pokorom, dovijeka neće postići milosrđe." Svetac je odmah primio objavu da se radi o neprijateljevoj lukavštini i kako je pokušao pridobiti ga za mlakost. Pa što se dalje dogodilo? Neprijatelj nije odustajao od daljnjeg navaljivanja. Kad je uvidio da ovakvu zamku ne može sakriti, smislio je drugu, upaljivost tijela. Međutim, i to je bilo uzalud. Onoga koji je prozreo lukavštinu duha, nije moglo nadmudriti tijelo. Tako je, dakle, đavao u nj ubacio veoma tešku nečistu napast. Blaženi je otac, čim je to opazio, svukao sa sebe odjeću i konopcem se počeo oštro bičevati govoreći: "Čuj, brate magarče, dolikuje se da tako ostaneš, da tako budeš šiban. Tunika pripada Redu, krasti nije slobodno; ako želiš kamo ići, idi!"

117. A kad je vidio da usprkos bičevanju napast ne uzmiče, kad je već sve udove išarao masnicama, otvorio je ćelijicu, izišao van u vrt i gol se bacio u dubok snijeg. Zatim je uzeo pune ruke snijega i od njega je načinio sedam gruda poput lopte. Stavio ih je pred sebe i počeo govoriti tijelu: "Gle, ova veća, to ti je žena; a od ove druge četiri dvije su ti snovi, a dvije kćeri; a ostale dvije su ti jedna sluga, a druga sluškonja, i njih moraš imati da te služe. Daj, požuri se, sve ih obuci, jer će se od studeni smrznuti. Ako ti je mrsko voditi mnogostruku brigu, zato misli na to kako bi brižno služio jednom Gospodinu!" Đavao je odmah posramljen odstupio, a svetac se povratio u ćeliju slaveći Boga. - Jedan je duhovni brat, koji je tada bio na molitvi, jer je bila mjesečina, sve to vidio. A kad je svetac kasnije saznao da ga je onaj te noći vidio, naložio mu je da stvar nikom ne otkrije, dok bude na svijetu živio.

 

83. poglavlje

Kako je jednog brata oslobodio od napasti, korist od napasti

118. Jednom zgodom, kad je jedan brat bio napastovan i sam sjedio sa svecem, rekao mu je: "Moli za mene, dobri oče, uvjeren sam da ću odmah biti oslobođen od svojih napasti, udostojiš li se za mene pomoliti. Napasti premašuju moje sile, a znam da ti to nije sakriveno." Sveti Franjo mu je nato rekao: "Zaista ti kažem, nitko se ne smije smatrati slugom Božjim dok ne prođe kroz napasti i nevolje. Nadvladana napast je neke vrsti prsten kojim Gospodin sebi zaručuje dušu svoga sluge. Mnogi sami sebi laskaju zbog dugogodišnjih zasluga i vesele se što nisu imali nikakvih napasti. Ali neka znadu, da Gospodin uzima u obzir slabost njihova duha, jer ih već prije sukoba sam strah nadvlada. Jedva naime ondje dolazi do žestokih borba, gdje nema savršene kreposti." 

 

___________

90. Usp. Mt 17, 19

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas625
Ovaj mjesecOvaj mjesec37836
UkupnoUkupno6953170

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 64 

Administrator

franodoljanin@gmail.com