Životopis sv. Franje

 

PROTIVNIK POVJERLJIVOSTI PREMA ŽENAMA 

 

78. poglavlje

Kako treba izbjegavati povjerljivost prema ženama i kako je s njima razgovarao

112. Upućivao je kako se treba oprezno kloniti medenih otrova, naime povjerljivosti prema ženama, jer to zavodi u bludnju i svete ljude. Bojao se toga jer to nježna brzo slomi, a često oslabi jak duh. Onomu koji s njima opći, osim ako se radi o vrlo prokušanu čovjeku, jednako je tako teško izbjeći zarazu, rekao je, kao što je, prema riječima Pisma nemoguće "ići po vatri, a ne opržiti tabane".87 A da mu govor bude stvaran, "samoga je sebe pružao kao primjer svake kreposti".88 Žena bu bijaše toliko mrska te bi se moglo vjerovati da se tako nij edržao samo poradi opreza ili dobra primjera, nego poradi straha i groze. Kad bi njihova neumjesna brbljavost u razgovoru prouzrokovala zabunu, prekinuo bi riječ i ponizno bi oborio pogled, utekao bi se u pomoć šutnji. A gdjekada bi svoje oči usmjerio prema nebu te se činilo kao da odande želi nešto skinuti pomoću čega bi odgovarao na njihove zemaljske brbljarije.

A one, u čijim je srcima gorljivost svete pobožnosti smjestila prebivalište mudrosti, poučavao je divnim, ali kratkim govorom. Kad je razgovarao sa ženskom osobom ono što je trebalo, govorio je glasno da svi mogu čuti. Jednom zgodom je kazao pratiocu: "Priznat ću, predragi, istinu: ako bih gledao, ne bih po licu prepoznao nijednu osim dviju. Ovu i onu poznam po licu, a druge ne poznam." - Izvrsno, oče, jer pogled na njih nikoga ne posvećuje; izvrsno, velim, jer od toga nikakve koristi, a štete mnogo, napose šteta vremena. Ovo je zapreka onima koji hoće ići strmim putem da promatraju "lice puno miline".89 

 

79. poglavlje

Prispodoba protiv pogleda na ženske osobe

113. Nečiste je oči običavao pogoditi ovom prispodobom: "Neki moćni kralj je kraljici uzastopce poslao dva glasnika. Prvi se povratio i samo je svojim riječima prenio njezine riječi. Ovaj je u glavi imao oči mudraca, koje nisu lutale naokolo. Povratio se i drugi, i pošto je ukratko izvijestio, razvio je dugu pripovijest o gospodaričinoj ljepoti. 'Zaista, gospodaru, vidio sam veoma lijepu ženu. Sretan onaj koji u njoj može uživati'! Nato će mu kralj: 'Nevaljali slugo, zar si moju zaručnicu nečednim očima promatrao? Očito je da bi htio kupiti stvar, koju si dobro promotrio.' Naredi da se pozove prvi i reče: 'Kako ti se sviđa kraljica?' Ovaj odgovori: 'Izvrsno, jer je šuteći slušala i oštroumno odgovorila.' Kralj ga upita: 'A nije li lijepa?' Ovaj će: 'To je, gospodaru, tvoja stvar da ti to gledaš! Moja je dužnost bila samo to da prenesem riječi.' I kralj izrekne presudu: 'Ti, koji si čista pogleda i još čišćega tijela, bit ćeš sobar, a ovaj neka se tornja iz kuće da ne obeščasti bračnu ložnicu!"

Blaženi je otac govorio: "Kad se čovjek smatra previše sigurnim, manje se boji neprijatelja. Ako đavao u nekoga čovjeka može smatrati svojom samo jednu vlas, učini da to naraste do veličine grede. I ako mnogo godina nije mogao oboriti onoga koga je napastovao, zastane, samo da mu na kraju ipak dopadne. To je njegov posao, ni danju ni noću se za drugo ne brine." 

 

80. poglavlje

Svečev primjer protiv prevelike povjerljivosti

114. Dogodilo se, kad je jednom zgodom sveti Franjo išao u Mevanij, da zbog iznemoglosti, prouzročene postom, nije mogao stići u mjesto. Njegov je pratilac poslao teklića nekoj duhovnoj gospođi i za sveca je ponizno zamolio kruha i vina. Kad je ova to čula, pohiti s kćerkom, Bogu posvećenom djevicom, k svecu i ponese što je bilo potrebno. Kad je svetac blagovao i malo se okrijepio, majku i kćer je izmjenično nahranio riječju Božjom. Dok im je govorio, nijednu nije pogledao u lice. Kad su one otišle, rekao mu je pratilac: "Zašto, brate, nisi ni pogledao svetu djevicu, koja je s toliko pobožnosti došla k tebi?" Njemu će na to svetac: "A tko se ne bi morao plašiti da pogleda zaručnicu Kristovu? A ako se propovijeda očima i licem, tada neka ona mene gleda, a ne ja nju."

Mnogo puta je govorio o ovoj stvari i tvrdio da je svaki razgovor sa ženskom osobom bezvrijedan, izuzevši samo ispovijed ili po običaju najkraći poticaj. Kazivao je: "Kakve stvari ima mali brat rješavati sa ženom, osim ako pobožno moli svetu pokoru ili savjet za provođenje boljega života?" 

 

___________

87. Izr 6, 28

88. Tit 2, 7

89. 1 Kor 13, 12

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas203
Ovaj mjesecOvaj mjesec40558
UkupnoUkupno6955892

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69 

Administrator

franodoljanin@gmail.com