Životopis sv. Franje

 

ONI KOJI OSTAVLJAJU SVIJET

 

 

49. poglavlje

Kako je svetac jednoga ukorio koji je svoju imovinu ostavio rođacima, a nije razdijelio siromasima

80. One koji su stupali u Red svetac je upućivao da najprije svijetu dadu "otpusno pismo",76 da najprije imovinu razdijele izvana, a zatim da se iznutra prikažu Bogu. U Red je primao samo one koji su se izvlastili i koji upravo ništa nisu zadržali. Tako je postupao s jedne strane poradi Evanđelja,77 a s druge opet i zato da ne bi zadržane novčarke bile na sablazan.

81. Dogodilo se u Ankonskoj Markiji nakon svečeve propovijedi: neki je čovjek došao k njemu i ponizno zamolio da može ući u Red. Njemu će svetac: "Ako se hoćeš pridružiti Božjim siromasima, najprije siromasima svijeta razdijeli svoju imovinu." Kad je taj čovjek to čuo, otišao je i, vođen tjelesnom ljubavlju, svoju je imovinu razdijelio svojima, a ništa nije dao siromasima. Kad se povratio, dogodilo se ovo: ispripovijedao je svecu kako je bio darežljiv i velikodušan, a otac se nasmijao i rekao: "Idi svojim putem, brate "muho", jer još nisi "izišao iz svoje kuće i svoga roda" (Post 12, 1). Svoj si imetak dao svojim rođacima, a prevario si siromahe, nisi dostojan da budeš među svetim siromasima. Počeo si s tijelom, a duhovnoj građevini si postavio nepouzdan temelj. Tjelesni se čovjek78 povratio k svojima i zatražio da mu povrate njegovo, što nije htio ostaviti siromasima. Tako je brzo napustio odluku da teži za krepošću. - Mnoge danas ovako bijedna raspodjela vara, jer na vremenit način započnu ostvarivati blaženi život. Nitko se naime zato Bogu ne posvećuje, da bi svoje obogatio, nego da bi uz cijenu samilosti otkupio grijehe i plodom dobrih djela stekao život vječni.

Često je upućivao, "ako bi braća bila u potrebi" da se radije uteknu za pomoć drugima, a one onima koji ulaze u Red. To je tražio zato, da bi dali dobar primjer, a zatim da bi se očuvali od svake ružne dobiti.

 

______________

76. Usp. Mt 5, 31

77. Usp. Mt 19, 21

78. Usp. 1 kor 2, 14

 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas137
Ovaj mjesecOvaj mjesec65097
UkupnoUkupno7054828

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60