Životopis sv. Franje

 

SIROMAŠTVO U ODIJEVANJU

 

39. poglavlje

Kako je svetac riječju i primjerom prekorio one koji oblače mekušna i skupa odijela

69. Ovoga čovjeka, obučena u nadnaravnu krepost, većma je iznutra grijao božanski žar nego izvana tjelesna odjeća. Proklinjao je one koji nose trostruku odjeću i koji su se u Redu bez potrebe služili mekušnim odijelom. Tvrdio je da je potreba, koju ne zahtijeva razum nego udobnost, znak utrnuta duha. Rekao je: "Kada duh postane mlak i kad u milosti polako ohladi, tada nužno tijelo i krv traže svoje. Što preostaje, kada duša ne nalazi naslada, nego to da se tijelo vrati svom uživanju? Tada životinjski nagon prekriva prijeku potrebu, tada tjelesni osjećaj oblikuje savjest." I nadodao je: "Nađe li se moj brat u pravoj potrebi, pogodi li ga bilo kakva nevolja, požuri li se da joj udovolji i da je od sebe ukloni, 'kakvu će primiti plaću?' (Post 29, 15) Pružila mu se prilika da stekne neku zaslugu, ali je otvoreno dao razumjeti kako mu se to ne sviđa." Ovim je i sličnim riječima pogađao one koji nisu htjeli znati za potrebe. Jer ih strpljivo ne podnose, to nije ništa drugo nego čežnja za Egiptom.

Napokon, nije htio da braća bilo kada imaju više nego dvije tunike. Ipak je dopuštao da ih postave komadima sukna. - Naredio je da izbjegavaju skupocjene tkanine, a one koji su protivno tome radili pred svima je korio oštrim riječima. Da takve svojim primjerom stavi u nepriliku, na vlastitu tuniku bi prišio grubu kostrijet. Na samrti je zatražio da mu se posmrtna tunika prekrije siromašnom kostrijeti.63

Braći koju je tištala bolest ili kakva druga potreba dopuštao je da na samom tijelu odozdo nose mekanu tuniku, ali ipak tako da se izvana sačuva grubost i siromašan izgled. Govoraše naime: "Još će toliko olabaviti strogost, prevladat će mlakost te se sinovi siromašna oca neće bojati nositi i grimiz, a promijenit će samo boju." - Ovim ti, oče, ne lažemo mi, otuđeni sinovi, nego sama sebi laže naša opakost. Gle, to je već jasnije od sunca, i danomice sve više raste.

 

40. poglavlje

Franjo najavljuje da će one, koji odstupaju od siromaštva, popraviti nevolja

70. Gdjekada je svetac i ovako jadikovao: "Koliko se braća odaleče od siromaštva, toliko će se svijet udaljiti od njih, tražit će - reče - i neće ništa naći. A ako prigrle moju gospođu Neimaštinu, svijet će ih hraniti, jer su svijetu dani na spasenje." I ponovno je rekao: "Između svijeta i braće postoji uzajamno izmjenjivanje; oni svijetu duguju dobar primjer, a svijet je dužan izilaziti u susret njihovim potrebamna. Kad oni ne budu davali dobar primjer i kad se iznevjere zadanu obećanju, tada će svijet sustegnuti ruku da ih pravedno kazni."

Da bi sačuvao siromaštvo, čovjek se Božji plašio mnoštva,64 koje iako nije stvarno imućno, ipak odaje bogat izgled. Zato je kazivao: "O, kad bi bilo moguće, kad bi se na svijetu mala braća mogla vidjeti vrlo rijetko, toj nekolicini bi se svijet divio!" - Povezan tako s gospođom Neimaštinom nerazrješivim vezom ne očekuje sadašnju nego buduću nagradu. - Psalme, koji uzvisuju siromaštvo, kao što je onaj: "Siromah neće pasti u zaborav zauvijek, ufanje ubogih neće biti zaludu dovijeka"65 i "Gledajte, ubogi, i radujte se"; pjevao je s većim žarom i radošću.66

 

_____________

 

63. U Speculum perfectionis (izd. P. Sabatier) se pripovijeda u poglavlju 112. da je Jakoba de Settesoli sv. Franji između ostaloga, kad je ležao na samrti, donijela sukno sive boje za posmrtni habit.

64. Tj. onih koji stupaju u Red.

65. Ps 9, 19

66. Ps 68, 33

 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas212
Ovaj mjesecOvaj mjesec63021
UkupnoUkupno7052752

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38